Онлайн търговията и хранителните стоки?

ASPD

Member
Колеги, някой да се е занимавал с търговия на хранителни стоки / алкохол онлайн? Агенцията по безопасност на храните предоставя крайно мъглява информация по въпроса и всъщност твърдят, че не можеш да продаваш каквито и да е храни/алкохол без регистрация на физически магазин. Прерових нета, но не откривам нищо по въпроса (включително и в ЗЕТ) :confused: Ако някой има инфо да не бъде срамежлив и да сподели :twisted:
 

biaaro

Well-Known Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Абсолютно същите документи като на офлайн магазин ти трябват. Дринк шопа го затворих преди 5 години, но изискванията са същите предполагам. Няма значение от къде си приемаш поръчките, изпълняват се през офлайн магазин(склад), който отговаря на всички изисквания.
 

ASPD

Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Благодаря ти за включването колега и все пак, кой закон регулира този вид търговия? Щото реално погледнато, представи си система за продажба от типа дропшипинг или закупуване на момента на алкохол и препращане към крайният потребител, как стои въпроса? Супермаркетите които продават онлайн 50% нямат магазин като гледам или поне не е посочен, а на мен това дори не би ми бил основния вид стока.
 

biaaro

Well-Known Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Нямам актуална информация, но когато откривах моя магазин ходих в общината, защото тогава да се продава алкохол през интернет беше прецедент. Служителката, която отговаряше за това ми разясни, че единствения начин да работя е да си наема помещение със статут на търговски обект и разрешителни за търговия с хранителни стоки и тютюневи изделия. Наех си малко магазинче, купих касов апарат и тн и така започнах, като реалния магазин никога не съм го отварял. Обаче всичко документално си минаваше от там - касови книги и другите простотии.

Ето по тази наредба се движех аз. Има я във всеки град, провери по местопребиваване - http://go.varna.bg/adm/nar/nar_004.htm

Ако търсиш наредба за търговия с хранителни стоки по интернет предполагам, че няма такава. Виж в закона за електронна търговия дали не е упоменато нещо.
 

ASPD

Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Благодаря ти за инфото ще разгледам :) Иначе и на мен така ми казаха в БАБХ, но жената го смотолеви с половин уста от което ми стана ясно, че идея си няма за какво иде реч (вероятно не е само тя, като гледам май онлайн търговията с храни за момента изобщо не е регламентирана, както беше хазарта)
 

Shamsina

Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

ASPD, аз сега се занимавам с Аг. хо храните - вероятно минаваш по моя път. От там се основават на чл. 12 от Закона за храните. И аз зададох твоите въпроси - в случай, че стоката не минава през мен и т.н., ама нъцки - те си искат физ магазин. А иначе че не са в час - не са. Щото първата леля, с която говорих и беше директорка в Централното управление пък ми обясни, че въобще било забранено да се продават храни и напитки онлайн. Друга пък ми обясняваше, че трябвало да имам виртуални документи един вид за всичко, много са зле. В крайна сметка си пуснах писмо с вх. номер и т.н. и ми отговориха с този чл. 12. Посъветвах се с адвокат и реших всичко да е както го искат, защото иначе глобата е 5000 лв.
 

biaaro

Well-Known Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Гледам че и двамата сте се насочили към онлайн търговия с хранителни продукти и алкохол. Искам обаче да ви обърна внимание на няколко особености на бизнеса, които ще ви усложнят нещата доста.

Стигам до извода, че нямате развит офлайн бизнес в сектора и разчитате на работа със складове и големи вериги за доставчици, чийто продукти да продавате. Това е грешна стратегия по няколко причини, които ще ви изброя по-долу:

Първо - организация на стоките:

Складовете и магазините за алкохол и хранителни стоки много често променят цените, дефакто ежедневно. Тъй като нямате стока на склад трябва да следите ежеминутно цените в складовете и да ги актуализирате на сайта. Това се налага, защото в бранша с бързооборотни стоки надценките са от рода на 20% и ако цената мръдне нагоре вашата надценка се стопява. Отделно за да сте конкурентни трябва да поддържате асортимент от минимум 1000 артикула. Сега си представете да има промяна в цените на 100 артикула и това да е всеки ден. Също рискувате да приемете поръчка, която е изчерпана в склада, трябва да се следи и това. И последно ... складовете изобщо не са очаровани от факта, че ги занимавате с вашите работи без да вземате сериозни количества от тях, особено в началото когато няма никакъв оборот. Накрая ще ви отрежат и няма да се занимават с вас, което е напълно в реда на нещата.

Второ - доставка:

Някои от хранителните стоки са много удобни за изпращане, но други са ужас. Примерно алкохол. Изпращането на бутилка ракия изобщо не е толкова просто колкото изглежда. Трябва да се опакова по специален начин и да се обозначи като чупливо, което ускапява пратката доста и е трудоемко. Отделно на вас ще ви е достатъчно скъпо изпращането, защото преди достигане на определени обороти си е скъпо, ще ви таксуват като обикновен изпращач. Доста често ще се случва да изпращате по-малките поръчки без никаква печалба, защото цената на доставката надвишава вашата надценка, та дори и ще доплащате. Което е абсурд по всички правила на търговията. А ако начислите доставката на клиента пак се получава абсурдно, защото ще му е по евтино да прибяга да съседния магазин и да получи стоката веднага и на по-добра цена.

Трето и най-важното - печалба:

Както казах надценката в сектора е между 20% и 50%. За да сте конкурентен трябва да се придържате към долната граница, поне в началото. Почваме с бакалските сметки:) Шише уиски в склада ви го дават за 15 лв. вие го пускате на сайта за 20, в Метро същото уиски би трябвало да струва 18 лв. Продавате го и печалбата ви е 5 лв. Ако направите 20 такива продажби за ден ще имате печалба от 100 лв. Искам да вметна, че това е изключително оптимистичен пример. Та 100 лв. печалба на ден или 3000 лв на месец. Започваме операцията наречена изваждане. 1000 лв. наем за магазин, осигуровки и счетоводител. Трябва ви минимум един човек да ви помага, не авер, роднина или нещо подобно, а човек на заплата, на когото да изпиете кръвчицата. Грубо звучи но е самата истина. За да добрува един, друг трябва да страда. Бизнес урок номер 1. Та слагаме и тук 500 лв. Данъците 300 лв. Има и паразитни разходи свързани дейността, като разходи за транспорт, канцеларски материали, ток, вода и тн дреболии, всички са доста сериозна сума като се съберат. Слагаме ги и тях 200лв. Какво излезе .... 2100 остават ви 900 лв. и сте съсипан от работа и нерви, защото да изпълняваш 20 поръчки на ден са си страшно много работа, ако нямаш служители. Отделно, че пропускам доста работи, които ще изядат и част от тези 900 лвДа не говорим, че докато достигнете оборот от около 10 000 лв на месец за да излязат по-горните сметки може да минат години, а разходите си вървят.

Малко черни краски, но такава е горчивата истина. Това важи за повечето онлайн магазини всъщност, така като гледам.:)
 
Последно редактирано:

happyslacker

New Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Добър анализ.

Някои стоки просто няма икономически смисъл да се продават онлайн. При положение, че физическите магазини (в градовете) са близо и пазаруването от там даже може да бъде не само по-евтино, но и по-удобно.
 

ASPD

Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Съгласна съм за анализа, много точно изложено :) Въобще не ми е минавало през ум да отварям онлайн бакалия, както не бих отворила и нормална такава щото не си заслужава в ерата на карфурите и прочие (освен ако не продаваш нещо много специфично - има едни в центъра, Добрев се казват -страшни млечни продукти и се разкъртват от продажби)

Имам идея за бизнес обаче която е тясно свързана с някои храни и алкохоли (в подаръчния бранш). Понеже стартирам с МНОГО тесен бюджет бройкам всяка стотинка и наемането (и узаконяването) на реален магазин сериозно ми бърка в бюджета, а и в потока разходи въобще. От друга страна, без храните и алкохола идеята става покъртително постна. Затова беше важно да разбера дали няма някаква опция/вратичка/коледно чудо и да не се налага да минавам през наем на магазин :cry:
 

coolice

Owner
Не съм професионалист в областта!!!

може би без наем няма да стане но при офлайн магазините колкото е на по оживено място обекта толкова по висок наем, ако се тръгне на обратно, може би помещение със статут на склад за хранителни продукти на по забутано място би свършил работа за начало срещу доста по скромен наем...

освен това може да се по разтърсиш около теб какво има на по забутано място, може да изпадне нещо

едни познати като си правиха къщата приземния етаж където трябваше да са гаражи казаха на архитекта на проекта да е магазин, защото си можел да си паркираш колата в магазина ама вече не се сменял така статута от гараж на магазин... впоследствие си направиха механа долу де... та затова разгледай за нещо построено в последните 10 тина години може да има жокери...
 

Shamsina

Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Абе, Биаро, аз и в другата тема писах - какво ще продавам сега няма значение. И не - няма да продавам нито алкохол, нито хранителни стоки. Но ти благодаря за анализа :)))
 

biaaro

Well-Known Member
От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Абе, Биаро, аз и в другата тема писах - какво ще продавам сега няма значение. И не - няма да продавам нито алкохол, нито хранителни стоки. Но ти благодаря за анализа :)))

Аз не съм го писал това само за вас двете. Темата ще се чете и от много други, които искат да налазват в дълбокото. Ето виж тук. Всеки, който прочете по-горното ще може да си зададе правилните въпроси и следователно да търси най-правилните отговори.Сега се сетих кой беше... Сложи си аватар, защото наистина не те свързах с другата тема.
 

Shamsina

Member
От: От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Прав си, ще взема да сложа една снимка :) Колкото до търговията с хс - чудя се дали има нещо по-скучно и тривиално, но да не разводнявам темата.
 

ops5

Active Member
От: От: Онлайн търговията и хранителните стоки?

Хайде и аз да кажа мнение за търговията с хранителни стоки онлайн - зависи от мащаба. Ако някой реши да се занимава сериозно, има си физическите магазини ( т.е. няколко из целия град) и организира собствена система за доставка и прилична минимална сума за доставка, има хляб в цялата работа. Но това надали е по силите и мераците на уеб специалисти. По-скоро собственици на такива магазини може да наемат уеб специалисти.

Мнението ми е от гледна точка на човек със собствен бизнес, не на уеб специалист. Тепърва имам идея за онлайн магазин и чета из форума за идеи и съвети.
 

Горе