Оптимизация на портал

alfina87

Active Member
Здравейте,

малко ми е трудно да обясня, че не съм на 'ти' с точните обяснения, но мъчи ме една мисъл- как да оптимизирам /освен със съдържание по различни лонг тейл кийуърди/ сайт на български, чиято основна идея е да привлича уебмастъри/собственици да събмитват своя сайт и представят фирма+ линк /само ако са от дадената ниша/, както и трафик, посетители, които да се интересуват от темата на портала и са готови да споделят съдържанието. Идеята е също така да се привлекат рекламодатели /това ми е ясно, че за БГ е трудно, но.../, както и да се увеличат доходите от адсенс. Интересно ми е какво бихте ми препоръчали за оптимизацията предвид, че конкурентни портали гледам нямат много беклинкове, но се ранкват доста добре и то по много, много специфични ключови думи. Да кажем, че порталът е за архитектура, архитектурни студия, идеи, уникални проекти, ландшафт, интериорен дизайн. Домейнът съществува от около 2 години, но от преди 3 месеца е направен редизайн с готов темплейт на Joomla :) Благодаря ви предварително за отделеното време. :)
 
От: Оптимизация на портал

От към SEO си работиш както за всеки друг проект, постваш съдържание и трупаш линкове, естествено трябва да го правиш целенасочено за конкретни ключови думи. Вече как точно ще си организираш архитектурата на сайта, какво ще направиш от към on-page оптимизация, какви методи и ресурси ще ползваш за линкбилдинг и т.н. си зависи от теб. Ако беше посочила конкретен сайт можеше да ти дадем някакви насоки кое не е добре направено, как да го промениш и т.н.

Как да привлечеш уебмастъри/собственици да събмитват своя сайт - Като начало можеше да посочиш сайта, тук сме само уебмастъри и собственици може да има някой който се интересува конкретно от тази сфера. Ако сайта е в начален стадий и още нямаш никакви регистрации е доста трудно защото влиза човека вижда празен сайт и решава че не иска да си губи времето да събмитва, в този случай трябва сама да намериш сайтове които отговарят на критериите и да им пишеш че могат да добавят сайта си в портала, даже може да им предложиш да го направиш вместо тях. Целта е да събереш някаква маса сайтове за да изглежда портала професионален, така в последствие ще привлечеш още хора.

Как да привлечеш трафик - Не забравяй че трафика не идва единствено от търсачките. Полвай активно социалните мрежи за да привличаш трафик: svejo, facebook, twitter и т.н. Аз примерно се интересувам от архитектура и дизайн, но никога не съм търсил в гоогле за това, но ако попадна на някоя интересна статия в соц. мрежи обикновенно прекарвам доста време в дадения сайт. Обмисли също и да създадеш Facebook група.

Рекламодатели - Тук нещата са малко по сложно. За да привлечеш рекламодатели сайта трябва да има значителен трафик и да изглежда професионално. В идеалния случай рекламодателите сами ще се свържат с теб, но винаги може да им пишеш и ти. Идва обаче и сложната част, обикновенно това са фирми и изискват фактура за да могат да ги декларират като разходи, сещаш се че за да издаваш фактура трябва да имаш фирма.
 
От: Оптимизация на портал

Много ти благодаря за изчерпателния отговор:) Ами по принцип сайтът не е мой и се чудех дали да го напиша, но ето го: mebelibg.net, сменихме му темата на дизайна, сложих тематични категории за собствениците на сайтове и слагаме съдържание. Трафикът ни е основно от Фейсбук, но ни се иска разбира се да го увеличим много повече. Притесняваме, че в даден момент темата ще се окаже не толкова adsense-friendly, защото дифолтните позиции за реклама не са много хубави...До момента разбирам, че най-добре е да направя ФБ само за този сайт, да поствам интересно съдържание и предимно в социалки да го пускам, за да си докарам трафик, който е основното, което в момента ми трябва.
 
От: Оптимизация на портал

Честно да ти кажа темата не ми хареса особенно, естествено това е въпрос на лично мнение. Текста трудно се чете на този тъмен фон, самите елементи не са разпределени добре, навигацията е доста странна. Най-добрия съвет който мога да ти дам за дизайн е keep it simple.

Придържайте се към максимално улеснена навигация, придържайте се към черни букви на бял фон(или поне светъл). Разпределете добре елементите по самата страница трябва потребителя като влезе за 10-15 сек да се е ориентирал кое каде се намира. В сегашния си вариянт доста се чудих чесно да ти кажа кое какво е защо е там. Изтегли следната програма Artisteer 3 има я в zamunda, ще успееш да си направиш по прилична тема с нейна помощ, не ти трябват предварителни познания работи се супер лесно с нея.

Гледам рекламирате някаква facebook страница обаче не е на вашия сайт, направете си facebook страница или група да могат да ви следят хората.
 

Горе