Организиране на събитие - въпроси

boyansk1

New Member
Здравейте,

Реших да се пробвам и тук, току-виж някой е запознат, опитвам се да проуча, какво е необходимо за организацията на фестивал. Разбирайте: средно-голямо плажно събитие, изградило имидж, където в момента се провежда. Електронна музика. За референция, предполагам събития тип Метрополис и Ялта са еквиваленти. Собственикът е мой приятел, чужденец, в момента търсят нова локация, а България е една от опциите им - опитвам се да им помогна, в случай че се намира подходящо място.
Разрешителни и т.н. са ясни, имат си тийм, който да се справи с това, евентуално един адвокат в България им би бил достатъчен. Питането е по-скоро, как да намерим подходящата локация. Доколкото ми е известно, плажовете са собственост на концесионери, тоест трябва да търсим тях, а не общината? А имаме ли регистър на въпросните лица? Общо взето въпроси от този характер, които трябва да изясним, преди да се навлезе по-надълбоко в процесът. Имаме набелязани няколко локации на крайбрежието, които се намират на места в близост до Бургас или Варна (важна подробност от логистична гледна точка), също достатъчно отдалечени от урбанизирани зони, което също е важно за да се избегнат ситуации тип Валери Симеонов, все пак става въпрос за няколко дни високи децибели. Дотук добре, сега кой трябва да попитаме, може ли там да се случи еди какво си. И колко ще струва.

Благодаря предварително

Разбирайте: средно-голямо плажно събитие, изградило имидж, където в момента се провежда. Електронна музика.
Тука ме спечели. Покажи ми да го видя кое е и ще се включа с помощ, като информацияндо колкото мога

Евентуално попитай и в съответните общини дали биха съдействали, дали имат интерес и тн. Иначе аз мога да помагам за промотиране на събитието, имам сайт за събития, както и да дам съвети за офлайн и онлайн промотиране, защото в днешно време хората при толкова сайтове и соц. медии и хората са все неразбрали навреме за събитията

Евентуално попитай и в съответните общини дали биха съдействали, дали имат интерес и тн. Иначе аз мога да помагам за промотиране на събитието, имам сайт за събития, както и да дам съвети за офлайн и онлайн промотиране, защото в днешно време хората при толкова сайтове и соц. медии и хората са все неразбрали навреме за събитията
Благодаря :)
Нямам отношение в промотирането на събитието, но определено ще предоставя на организатора всякаква информация и идеи, които събера!

Здравейте,

Реших да се пробвам и тук, току-виж някой е запознат, опитвам се да проуча, какво е необходимо за организацията на фестивал. Разбирайте: средно-голямо плажно събитие, изградило имидж, където в момента се провежда. Електронна музика. За референция, предполагам събития тип Метрополис и Ялта са еквиваленти. Собственикът е мой приятел, чужденец, в момента търсят нова локация, а България е една от опциите им - опитвам се да им помогна, в случай че се намира подходящо място.
Разрешителни и т.н. са ясни, имат си тийм, който да се справи с това, евентуално един адвокат в България им би бил достатъчен. Питането е по-скоро, как да намерим подходящата локация. Доколкото ми е известно, плажовете са собственост на концесионери, тоест трябва да търсим тях, а не общината? А имаме ли регистър на въпросните лица? Общо взето въпроси от този характер, които трябва да изясним, преди да се навлезе по-надълбоко в процесът. Имаме набелязани няколко локации на крайбрежието, които се намират на места в близост до Бургас или Варна (важна подробност от логистична гледна точка), също достатъчно отдалечени от урбанизирани зони, което също е важно за да се избегнат ситуации тип Валери Симеонов, все пак става въпрос за няколко дни високи децибели. Дотук добре, сега кой трябва да попитаме, може ли там да се случи еди какво си. И колко ще струва.

Благодаря предварително
Въпросите ти не конкретизират точно какво искаш....

Като бивш организатор на подобни събития на стадиони , зали и плажа в Бургас мога да ти дам насоки какво беше преди 10 години. Сега може да са се променили нещата, но независимо дали плажа е с концесионер или не първото място от което се изисква разрешение е общината и лично кмета. От страна на общината ако ви се издаде разрешение ( а то е свързано предимно с шума който се вдига, охраната на събитието и куп други дейности за които дори не се сещаш в момента) след това се прави договорка с концесионера. Но да кажем си приготви едни 20К само за разрешителни и наем на плажа. От друга страна в договорите трябва да се упомене , че имаш право на плажни барове с напитки по време на събитието които ще ти избият наемите на всичко. Отделно ако има вход за събитието трябва да пуснеш билети. Имаш разходи за ток, вода, подвижни тоалетни , охрана и т.н.

независимо дали плажа е с концесионер или не първото място от което се изисква разрешение е общината и лично кмета. От страна на общината ако ви се издаде разрешение ( а то е свързано предимно с шума който се вдига, охраната на събитието и куп други дейности за които дори не се сещаш в момента) след това се прави договорка с концесионера.
Супер-мега Калоян, на обратно е. Втората инстанция е общината за подробностите а първата е концесионера или държавата в лицето на министерствотото, ако няма такъв.

Но да кажем си приготви едни 20К само за разрешителни и наем на плажа.
За това събитие ще е минимум двойно :)

Нека видим как ще се развият нещата, пък Боянския може да съдейства с някое билетче после :p😁🤭:cool:

Супер-мега Калоян, на обратно е. Втората инстанция е общината за подробностите а първата е концесионера или държавата в лицето на министерствотото, ако няма такъв.

За това събитие ще е минимум двойно :)

Нека видим как ще се развият нещата, пък Боянския може да съдейства с някое билетче после :p😁🤭:cool:
ми не е първа инстанция концесионера, всъщност двете неща трябва заедно да вървят , но от общината ако се съгласят се издава разрешително въз основа на което вече се договаря с концесионера. Аз казвам, че 20К е на първо четене само защото само разрешителните за тока и за определена мощност се договаря с доставчика на ток и то промишлен ток. Ако му направя един списък с дейностите които има да направи със сигурност ще се откаже от идеята. Познавам създателя и организатора едно време на Спирит Бургас който в момента е един от собствениците и създател на Epay.bg който всъщност създаде и EpayGO системата за продажба на електронни билети и с него сме обсъждали на дълго и широко цялостната организация на Спирит Бургас

но от общината ако се съгласят се издава разрешително въз основа на което вече се договаря с концесионера.
Мега Калоян, тука бъркаш. Общината няма нищо общо с плажа, той е държавен и тя няма право да дава разрешение за ползването му. Държавата отговаря за него или концесионера ако е даден. Вече ако има уговорка за терена, от там нататък разрешителни, като шум, пожарна и други са от общината. Но няма ли терен, уговорен или в процес, то няма какво да обсъждаш с общината

Едит: Спирит оф Бургас не го ли организираше общината?

Мега Калоян, тука бъркаш. Общината няма нищо общо с плажа, той е държавен и тя няма право да дава разрешение за ползването му. Държавата отговаря за него или концесионера ако е даден. Вече ако има уговорка за терена, от там нататък разрешителни, като шум, пожарна и други са от общината. Но няма ли терен, уговорен или в процес, то няма какво да обсъждаш с общината
първо се иска разрешително от общината като преди това поне устно е уговорено с концесионера за провеждане на мероприятието макар, че при сключване на концесионния договор за плажната ивица има клауза от общината , че по нейно изискване се предоставя терен за мероприятия които са организирани от общината ( в случая е частно организиране), но ако си изиграят картите по правилния начин може да мине като мероприятие на общината с частно подпомагане. За това казах, че общината е най-важна!

Айде пак схеми 😂
Въобще не ми е интересно да споря с теб
ти ако смяташ, че в България нещо става без схема значи живееш на някоя друга планета.... Аз изхождам от личен опит , а не съм го чул от някоя бабка която го е чула от нейна съседка която слушала двама в трамвая как си говорят , че техен познат чул как някакъв бил организирал музикално мероприятие.

Въпросите ти не конкретизират точно какво искаш....

Като бивш организатор на подобни събития на стадиони , зали и плажа в Бургас мога да ти дам насоки какво беше преди 10 години. Сега може да са се променили нещата, но независимо дали плажа е с концесионер или не първото място от което се изисква разрешение е общината и лично кмета. От страна на общината ако ви се издаде разрешение ( а то е свързано предимно с шума който се вдига, охраната на събитието и куп други дейности за които дори не се сещаш в момента) след това се прави договорка с концесионера. Но да кажем си приготви едни 20К само за разрешителни и наем на плажа. От друга страна в договорите трябва да се упомене , че имаш право на плажни барове с напитки по време на събитието които ще ти избият наемите на всичко. Отделно ако има вход за събитието трябва да пуснеш билети. Имаш разходи за ток, вода, подвижни тоалетни , охрана и т.н.

Мерси. Точно това ме интересува - с кой трябва най-напред да се дискутира локацията, за да знае организаторът (чужденци) към кого да се обърне в страната. Последващите неща са им ясни, имат цял екип който да се погрижи за това, както и доста години опит с организацията на подобен тип евенти на своя територия.

Едит: понеже видях, че се коментират схеми по-нагоре:) - идеята е, всичко да е напълно legal and compliant, естествено аз от своя страна ги предупредих, че се съмнявам това да е възможно в България, особено със собственици на плажове, които доколкото ми е известно обикновено са доста shady хора:). От друга страна държавата, в която оперират в момента, не мисля че се различава много от нашата по нрави, така че мисля ще се справят с това:)

Горе