Освобождаване на малки пратки в БГ пощи

camino

Member
Здравейте,

може ли да дадете съвет от опит как процедирате при внос на малки пратки (примерно от Китай) и конкретно с БГ пощи. Пратките са нискостойностни, до толкова, че цената не оправдава ползването на куриер. Агенция за освобождаване на ниско стойностни пратки не си струва (начисляват по 30 лева за услугата), което процентно не излиза.

Предпочитам да си плащам всичко, но процедурата е толкова тромава, че при няколко пратки на седмица ми губят поне половин ден (който го нямам).
 
Предвид стойността на пратката са 2 вариантите за мен:
1. Вадиш си ЕОРИ с КЕП. После в МБ лична карта и пари в брой или в карта, за да я освободиш. Ако си извадиш всички документите от електронната поща, преведената сума за заплатената стока (от банково извлечение) ще стане сравнително бързо;
2. Плащаш си 17 лв (мисля, че толквоа беше) на БГ пощи за услугата и те се оправят от твое име
 
МБ - митническо бюро.
Погледни в сайта на митниците, мисля си, че можеше директно от там да си създадеш и качиш всички необходими документи за освобождаване на стоката.
Щом имаш ЕОРИ и КЕП и е 1 бр. пратка, която не е толкова сложна за митническо представителство, аз бих пробвал самостоятелно да я освободя. Стига да имам свободно време и желание да се науча как се прави, за в бъдеще.
 
Горните мнения не са релевантни по темата. Да се ходи на място за всяка глупава пратка не е сериозно за работеща фирма. Нито би оправдало дори заплатата на най-ниско платената секретарка да го прави.

По темата с фактурите от Китай се е произнесъл нашият НАП в писмо № 96-00-23 от 01.02.2018
„В Дирекция ОДОП постъпи Ваше писмено запитване с вх. № ….. от 18.01.2018 г., в което описвате следната фактическа обстановка:
Дружеството внася стока от страна извън ЕС /Китай/ през чуждестранен сайт. Стоките, които идват са без издадени фактури ..“

https://zakonnik.bg/document/view/pismo/157463/1944105
Искат ми някакви платени регистрации, а нито виждам къде, нито как да го направя. Явно това е ключа от бараката.

Ако някой има такава регистрация или може да намери и да го сподели, ще имаме ясна идея дали може да си пишем тези разходи разходи (10% надолу, ДДСто няма да можем да го взимаме).
 
Последно редактирано:
Ако говороим за юридическо лице, което извършва внос от 3-ти страни, то се свържи с митнически представител/брокер, който е оторизиран да извършва тази дейност.
Ако случая с 100% свързан с ю.л., то горните ми мнения не са достоверни. Аз писах от гледна точка на малки лични пратки (ф.л.) за получаване и освобождаване от митница.
 
Действително не съм уточнил, че става въпрос за фирма, извинявам се.

Таксата на митническа агенция/брокер (започвайки от 30 лева) не е съразмерна с стойностите на малките пратки. Ако са малко по-големи си ги пращам с куриер и тогава проблема отпада.
Значи всичко между 50тина долара (щото под него не си струва писането примерно) и 200-300 долара обикновенно минава като малка пратка през пощите и въпросът е конкретно за тях.
 

Горе