Освобождаване на малки пратки в БГ пощи

camino

Member
Здравейте,

може ли да дадете съвет от опит как процедирате при внос на малки пратки (примерно от Китай) и конкретно с БГ пощи. Пратките са нискостойностни, до толкова, че цената не оправдава ползването на куриер. Агенция за освобождаване на ниско стойностни пратки не си струва (начисляват по 30 лева за услугата), което процентно не излиза.

Предпочитам да си плащам всичко, но процедурата е толкова тромава, че при няколко пратки на седмица ми губят поне половин ден (който го нямам).
 

stroej

Active Member
Предвид стойността на пратката са 2 вариантите за мен:
1. Вадиш си ЕОРИ с КЕП. После в МБ лична карта и пари в брой или в карта, за да я освободиш. Ако си извадиш всички документите от електронната поща, преведената сума за заплатената стока (от банково извлечение) ще стане сравнително бързо;
2. Плащаш си 17 лв (мисля, че толквоа беше) на БГ пощи за услугата и те се оправят от твое име
 

stroej

Active Member
МБ - митническо бюро.
Погледни в сайта на митниците, мисля си, че можеше директно от там да си създадеш и качиш всички необходими документи за освобождаване на стоката.
Щом имаш ЕОРИ и КЕП и е 1 бр. пратка, която не е толкова сложна за митническо представителство, аз бих пробвал самостоятелно да я освободя. Стига да имам свободно време и желание да се науча как се прави, за в бъдеще.
 

Горе