Търся: Осигуряване, ддс, процент, данък, фирма, Помощ

Donchevv

Member
Рейтинг - 100%
2   0   0
Здравейте, решил съм да започна да предлагам фотофрафски услуги, планирам заплащанията да са през банков превод по сметка. Целта на моят въпрос е да се запозная как стоят нещата.. Треябва ли ми фирма, мога ли без фирма да плащам ддс. Какво по-точно се заплаща ддс или данък.. скъпо ли ще ми струва.. много ли е разправията и какви ще са ми месечните разходи освен осигуровки
 
Направи една / две - консултации при счетоводител ( ще ти спести много време ).
 
Можеш и с фирма и без фирма. Можеш и доброволно, но така или иначе ако минеш стотях К, ще те регистрират насила.
Далавера от ддс, ако не си вносител - няма. Може евентуално за имидж и ако работиш с корпоративни клиенти, които си отчитат ддс-то, но пък по федаут си вдигаш цената на услугата с 20% и няма да си конкурентен, освен ако няма договорки.
Само факта, че си по ддс ти оскъпява разходите с около 300ле месечно, защото ти трябва счети да те поеме и тарифите са горе-долу там някъде.
Като физическо лице ще плащаш 15% данък на печалбата, като фирма 10%, общо взето без гимнастики е така.
Какво по-точно се заплаща ддс или данък.
ддс не плащаш, а начисляваш. Плащаш данъка.

много ли е разправията и какви ще са ми месечните разходи освен осигуровки
Много е, не си заслужава ако нямаш серизони обороти, при всички случай доста над 1-2К месечно
 
Данък общ доход се плаща като физическо лице и е 10%, а не 15%. При фирмата е по-висок.
Имаш като физическо лице автоматично признати разходи 25% от прихода.
По ЗДДС не трябва да се регистрираш ако работиш с клиенти в рамките на страната. Вече като стигнеш лимита, тогава искаш-не искаш трябва.
Като физическо лице разхода ти за счетоводство ще е минимален (може и без счетоводител, но е хубаво да има, хей така за лично спокойствие).
 
От новата година прагът вече е 166хил лева, така че карай смело. Нямаш нужда от регистрация по ДДС, освен ако не ползваш услугите на Гугъл и Фейсбук за реклама, тогава ще трябва са минеш регистрация по чл.97а преди първото плащане. Разходите ще са ти минимални - като самоосигуряващо се лице в собствената си фирма и за счетоводство според броя на фактурите. В рамките на 600лв на месец ще се справиш първоначално.
 

Горе