Осчетоводяване на българска фирма с VAT в чужбина

Filioady

New Member
Здравейте,

Рових, но не намерих такива теми, за това ще бъда много благодарен, ако някой може да ми обясни следните счетоводни, и не само, ситуации.
Искам да регистрирам фирма в България(ЕООД), която фирма ще бъде базирана на онлайн търговия с таргет зона Европейски Съюз и САЩ+Канада. Стоката ще бъде складирана в съответната държава на пазар(складове, амазон и т.н)
Първоначално имам желание да се насоча в ЕС, като вземем в предвид Германия, Великобритания и Франция. Чак след това бих мислил и за извън ЕС, като цяло. На ясно съм, че е необходимо да бъда регистриран по ДДС в България, което ще бъде направено от моя страна, но не съм наясно с чуждите.
Въпросите са ми свързани със следните неща:
С изкаран VAT в някоя от посочените страни по какъв начин става счетоводството ? Аз начислявам ДДС в съответната страна и само това ли се внася ? Необходимо ли е наемане на счетоводител и в Германия, Великобритания и как се случва изобщо с начисляване и плащане на данъци, така че всичко да бъде коректно и в другата държава ? Дължим ли данък печалба в тях или не ? Къде мога да прочета, ако например е възможно ние да си подаваме и плащаме сами декларации/дължимо, относно срокове, къде се случва, как се случва и т.н.
Благодаря предварително!
 
Три дъщерни дружества на българската Ecomtech, които управляват платформите за електронна търговия mymall в България и woomie в Румъния и Гърция, подадоха заявления за откриване на производство по несъстоятелност, съобщи SeeNews, като цитира данни от търговски регистър.

Комбинираният дълг на трите дружества - Marketnet, Netcomert и Aristo Trade, към момента на подаване на съответните им заявки през януари и февруари възлиза на 9,3 млн. лв. (5,4 млн. д./4,8 млн. евро), показват документите, внесени в българския търговски регистър.


От тях трите компании дължат 2,9 милиона лева помежду си или на собственика си Ecomtech.

Трите компании дължат общо 2,3 млн. лв. на Националната агенция за приходите.

Netcomert, която управлява платформата woomie.ro в Румъния, дължи 2,2 милиона лева на данъчните органи на страната, докато Aristo Trade, която управлява woomie.gr в Гърция, дължи 1,6 милиона лева на гръцките власти.

Сред останалите кредитори на трите дружества са и Google Ireland Ltd., на която дължат 106,155 лева и българската куриерска компания Rapido Express и Logistics, на които компаниите дължат 50,871 лева.
 
Най-вероятно ще сформирате място на стопанска дейност в повечето държави, в които имате склад/обект. Това означава, че там подавате годишна данъчна декларация и внасяте корпоративен данък. За ДДСто правилно сте се ориентирал. Едва ли ще можете да избегнете плащане на счетоводители във всяка една страна.
 

Горе