Осчетоводяване на доходи от опалтрансфер

ste

New Member
  • Здравейте ,

    Опитвам се да регистрирам ЕООД, но не мога да намеря адекватен отговор от счетоводител за моите приходи как да бъдат осчетоводявани. Част от моите клиенти ( преподавам английски онлайн) се намират в Англиян. Отначало не исках да се регистрирам по ДДС понеже нямам оборот от 50 000 лв. Сега обаче, с тези чужди клиенти, става друго. Но....техните плащания постъпват при мен чрез едни системи за евтини преводи между България и Англия- опалтранфер и трансферуайз. Тоест в платежното онлайн се вижда бългасрки айбан. Пише наредител опалтрансфер, бг айбан и отдолу в бележка е името на човека, за който е таксата. Трябва ли аз в такъв случай да издавам фактури и на кого? Мога ли все пак да избегна регистрацията по ДДС, като влизат от бг айбан парите? Четох, че не е задължително издаването на фактури при банкови плашания или ако се издават могат да се издадат не на наредетиля, а този в чиято полза са наредени, тоест ползвателя на услугата, което е просто едно българско име, кой ги знае къде живеят.
 
1. Пускаш официално запитване до НАП, със заведен входящ №.
В него обясняваш нещата и ще получиш официален, сиреч - законен, отговор черно на бяло, който си запазваш! като ценен нотариален акт, как да процедираш. Който го даваш на счетоводителя си.
2. Наемаш си експерт-счетоводител, плащаш си всеки месец и нямаш никакви грижи.
3. Бачкаш си на сиво и си свиркаш.

Всичко останало ще е ЕЖК, без никаква практическа стойност.
В крайна сметка финансова проверка на данъчен субект се прави от НАП и само от тях зависи дали ще има наказания.
 
щом не искаш да се регистрираш по ддс заради по-малкия оборот защо изобщо се притесняваш и искаш да си декларираш нещо? Никой няма да те търси, ако сметката ти е в "правилната" банка. Аз преди години имах там и по едно време минах границата от 100 хиляди лв. и познай дали някой изобщо ме е питал какви са тия пари и от къде идват. Единствено от банката ме потърсиха да ми предложат кредитна карта :D
 

Горе