Осчетоводяване на покупка през Еконт

kaiba_corp

Member
Имам питане, което може да се стори много абсурдно на хората, които са запознати със счетоводната материя... Аз не съм и затова питам:

Пример: купувам на името на фирмата ми, която е регистрирана по ДДС (като получател) да кажем - лаптоп.. Изпращачът е физическо лице или фирма, но към товарителницата - няма фактура. Доставката е от офис на Еконт до офис, тоест се плаща чрез пощенски паричен превод.
След това продавам лаптопа - от името на фирмата ми (като изпращач) с касов бон на 3-то физическо лице.

Възможно ли е това? Да купиш нещо от физическо лице по Еконт и да го препродадеш през фирма?
И ако да - как стои въпросът с ДДС-то? Може ли да се продаде от фирма, регистрирана по ДДС?

Благодаря предварително за информацията!
 
Пощенски паричен превод :) е за преводи на пари и само на пари. Имитират услугата на BG пощите - защото имат лиценз.
 
За другото си прецакан… увеличаваш си ДДС - защото нямаш насрешна фактура ( разход ).
 
И в нишата на тая тема - ще вметна една история. Купувам една стока от фирма - тя без лиценз от друга фирма и без фактури. Но аз не знаех, че още има фирми да работят без фактури. Та една реплика ме изнерви:

- Ние ти правим Стамене услуга.
Аз:
- Вие малоумни ли сте - вие криете ддс не аз - аз ви правя услуга.

И спрях да ги ползвам… в преговорите те не казаха и дума за това. Не са играчи…
 
С други думи - при покупка от физическо лице по Еконт, няма разход и ако нещо струва 1000 лв, а го препродавам за 1100 лв - трябва да платя 183 лв ДДС, което обезсмисля горницата от 100 лв (например)?
 
Да, или другия вариант е върху "основата" на която си се разбрал да го препродадеш да начислиш 20% ДДС, но тогава си прецени, дали продукта е вече на пазарна цена.
Не забравяй и че от хипотитчната разлика в цената ("печалбата") дъжиш 10% данък печалба при разпределяне на дивиденти и 5% в края на годината върху всички разпределени дивиденти. Иначе ако ги изтегиш и не платиш данък на практика са в джоба ти, но на теория си ги изтеглил "на каса" и при евентуална данъча проверка трябва да можеш веднага да ги покажеш.
Хубав ден.
 

Горе