Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Force

Active Member
Здравейте Колеги. Скоро започвам търговска дейност и в момента съм в процес на установяване на връзки с месни дистрибутори. Но много привлекателна ми се вижда идеята за внос на стоки от Китай, понеже всички местни доставчици предлагат едни и същи стоки, което ме прави безинтересен за Клиентите. Редовно пазарувам от китайски сайтове всякакви стоки, но повечето китайци не издават фактури към стоката. В смисъл изпращат само стоката, тя пристига на митница тук, плащам съответно мито и ДДС, но като нямам фактури за произход на самата стока, как да я осчетоводя? Един приятел ми намеква, че съм можел да купувам фалшиви фактури, но искам всичко да ми е изрядно... Очаквам Вашите мнения
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Не си искал, или не си искал достатъчно настойчиво и за това до сега не си и получил.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Втория ми въпрос е, след като получа фактура за съответната пратка с реалната стойност на продуктите, тази фактура как се отчита. Предполагам ще е на английски. Трябва ли задължително да бъде преведен на български или може и така да мине?
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Не само може, но и "минава". Само ако от НАП изрично поискат се превежда. Осчетоводява се като всяка фактура
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Благодаря за изчерпателното мнение. Някакви други спънки по вноса има ли, става въпрос за модни аксесоари, освен да плащам мито и ДДС. И да попитам какво правим в случай, че пратката ни не бъде спряна на митница? За един приятел скоро поръчвах едни лодки с дистанционно за риболов към 20 броя и обща сума над 3000лв. Той се беше приготвил да плати таксите по митницата, но се учудихме като пратката пристигна в местния пощенски клон и само плати някаква смешна такса. Проблем ли е ако заедно с фактурите не представя митническа декларация за платено ддс и мито?
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Ако си решил да се занимаваш с внос ще имаш доста проблеми, особено ако те усетят конкурентите!
Имаш много задължения единия от тях е отпадъка който се генерира той е твоя отговорност.
Внасянето на храна, хран. добавки, козметика - се изследват и регистрират в РЗИ или Агенцията по храните при всеки.
Водене на отчетност на склада, няма как да минеш без склад и изискванията, абе има си много спънки :)

Ако дадеш по конкретен пример, може и да сме по полезни :)
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Започвам конкретно - идеята е първоначално да регистрирам фирма и докато се регистрира фирма, да пооформя новия ми онлайн магазин. Целта е фирмата и онлайн магазина да стартират успоредно. Стоката, която ще предлага онлайн магазина са всякакви модни аксесоари - бижута, часовници, очила, шапки, шалове, ръкавици, колани, портмонета, дамски чанти и много други. Първоначално продуктовата гама ще включва стоки от ниския ценови клас. Няма да продавам никаква козметика или някакви хранителни и промишлени продукти, които могат да навредят на човешкото здраве. В зависимост от интереса и продажбите от онлайн магазина, ще се наеме магазин в центъра на голям български град и след като се вземат разрешителните, ще се стартира търговската дейност. Както каза, ще обмислим и варианта къде да складираме продуктите. Засега най-големия проблем остава да намеря атрактивни стоки за Клиентите или да се свържа с доставчици, които предлагат качествени стоки на ниски цени. Отдавна обикалям и анализирам наличностите на конкурентните магазини и наблюденията ми са, че всички предлагат абсолютно идентични стоки и няма голям избор - всички зареждат от един и същ дистрибутор. Основното ми предимство обмислям да са разнообразните продукти, които аз сам ще внеса и предложа на клиентите, между стоките, които съм заредил и от дистрибутор. Проблема с имитациите на евтините продукти е налице и в нашия случай, но бизнеса е обречен на провал, ако тръгна да продавам чанта за 30лв. Funyangi
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Аз което разбрах: имаш поглед над материята, според мен разбираш от хубави неща и имаш голям мерак, но лошото е че никога не си се занимавал с това. Ако правиш внос от Китай има два варианта: купуваш големи количества на изгодна цена или по малки количества на по висока цена. В първия случай трябва да имаш опита и начините на бързо освобождаване на тези количества, а във втория вече не си толкова конкурентно способен и излизаш от категорията "евтино и хубаво", ще остане само хубаво.
От последното изречение не разбрах, марки ли искаш да продаваш или не?
Според мен, ако имаш финансови възможности, първо си отвори физически магазин, зареди по малки количества, колкото се може повече модели, за да се ориентираш в пазара. След това мисли за голям внос.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Точно така. Досега не съм се занимавал с реална търговия, а само с онлайн и затова толкова са ми мътни нещата. Иначе проблем с финансирането нямам. Най-много ще наблягам на часовниците, понеже там имам повечко опит и покрай тях другите модни аксесоари, с които ще се занимава приятелката, понеже не смятам, че имам достатъчно вкус към избор на дамски чанти примерно... Преговарях с повечето вносители на маркови часовници за България - при условия на дропшипинг, комисионните им са мизерни. Играта при по-големите играчи е, че публикуват стотици оригинални и скъпи модели, та покрай тях и пускат сезонни разпродажби и ликвидации, където продават висококачествени реплики на същата марка. Но нали всички им се доверяват и никой не се съмнява в автентичността на продуктите. Доскоро продавах най-добрите реплики на една марка от средния ценови клас(300-1000лв) и утвърден онлайн магазин зареждаше с мен, с ясното съзнание че са реплики. Та в този ред на мислите подчертавам, че сме в България и тук всичко е възможно...

Засега няма да бързам с физическия магазин. Първо ще пусна фирма, след това ще внеса определени количества, които ще публикувам в новия онлайн магазин. А чак след няколко месеца, след като разбера кои търговци на едро са коректни и кои не, тогава ще поръчам по-големи количества за реалния магазин. А през това време ще продължавам да търся добро търговско помещение из центъра на В.Търново(Магазините по улицата от центъра към Царевец са ми идеални за целта).
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

По ДДС ще се регистрираш ли?Доста пъти скъпи пратки минават митница без да се обмитяват.Просто е късмет и много много не им се занимава понякога на митничарите.Ако внасяш цял контейнер то няма как да не бъде обмитен.При положение,че искаш по ниско обмитяване и внасяш големи количества(1 контейнер) преговаряй с доставчика да ти напише фактурта на по ниска стойност.Чета наляво и надясно,че по принцип китаиците не отказват.Няма никакъв смисъл да отчиташ реални обороти ако не ти върви бизнеса(поне в началото).Най-добре е да попиташ във счетововоден форум защото тука има много професори които само ще те подведат.Регистрирай се като ЕТ в началото и ако достигнеш обороти от 50 000 лв задължително трябва да се регистрираш по ДДС,тогава задължително трябва да си наемеш счетоводител, да му плащаш заплата(130-300 лв месечно) и други разходи.Иначе ако ен знаеш как се обмитява пратка и не ти се занимава си наеми митнически агент,който ще ти освободи пратката.Не е лошо да потърсиш в Google със следните клучови думи: china freigh fowarders и да прочетеш малко информация ако искаш да си направиш живота по лек.Накратко може да прочетеш тук: http://www.salehoo.com/glossary/freight-forwarding В alibaba търсиш ли доставчици?Обикновено там излизат дооооста,но задължително гледай да предлагат услъгата escrow в случай,че не искаш да бъдеш измамен.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Само аз ли прочетох, че върти от доста време търговия, но сега обмисля отваряне на фирма? WTF?!

Интересно ми става - фирма с всичкото чакане и тн се отваря за около 7 дни, тоест искаш да кажеш, че за толкова ще вдигнеш и магазина? Интересно.

Иначе по темата: Всичко, което задаваш като въпроси е циклено многократно ->http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=30990, има и други, но ще се наложи да ползваш търсачката на форума.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Да, доста време съм се занимавал с търговия, но не в истинския смисъл на думата, а тип "няколко обяви в продавалник и базар". Аз няма да вдигна магазина за 7 дни, но ще го направя публично достъпен, точно тогава, когато фирмата е готова. Както казах, целта е да елиминираме риска, не е изключено някой да ме изпее, че нямам фирма, дори на втория ден от пускането на магазина. В олк-са не е така, но тука нещата стоят по-сериозно.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Здравейте. Аз също отскоро имам фирма, и в момента организирам транспорт от Китай. Някой да знае как стои въпроса с обявяването на по-малка стойност за ДДС и мито? Ако се обяви по-малка стойност, после как се осчетоводява тази фактура? Какъв доставчик използвате за внос (говоря за по-добра цена за транспорт).
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Здравейте,аз съм счетоводител и също така изработвам мъжки и дамски гривни и гердани и освобождавам сама от митницата стоманените елементи които поръчвам от Китай и Щатите които използвам за изработката на бижутата. Това което ви е необходимо да знаете за освобождаването на стоката е ,че ако я поръчвате като физическо лице освобождаването става много лесно ,трябва само да представите извлечение от кредитната кара за плащането на стоката. След което стоката се заприхождава в счетоводството,като основание ще послужи Договор за закупена стока от Вас като физическо лице. Ако ще освобождавате стоката от митницата като юридическо лице/фирма/, ще трябва да отидете в някое митническо бюро да ви изготви Митническа декларация и с нея отивате на митницата,където митничаря я проверява и ви праща на близкото гише на банковия клон да платите митническите налози. Това е,нещата са прости само звучат сложно. По отношение плащането на ниско мито и ддс на митницата- това зависи от фактурата която ще дадете на митническото бюро да ви изготви митническата декларация и респективно която ще представите на митничаря. Общо взето съдържанието на инвойса се договаря между вас и вашият китайски доставчик. Имайте предвид,че с мито и ддс освен стойността на стоката се облага и стойността на транспорта,така че трябва да следите и неговата стойност. Също така имайте предвид,че ако представите на митницата фактура с прекалено ниски цени, митничара има право да ви обложи върху по-висока стойност,да приложи така наречените дъмпингови цени. Товва е, ако имате други въпроси питайте
 

Горе