Осчетоводяване

chavdarov2011

New Member
Някой има ли идея как може да се осчетоводи дропшипинга в България и съответно да се плащат данъци както си му е редът?
 
От: Осчетоводяване

Това си е комисионна за рекламна дейност. Издаваш фактура, те ти плащат и така.
 
От: Осчетоводяване

Не, като "рекламна дейност" може да се осчетоводят доходите от афилиейт маркетинг.

Дропшипингът си е класическа търговия - продаваш нещо, което си купил (няма значение реда на операциите - може първо да го продадеш, а после да го купиш).
 
От: Осчетоводяване

happyslacker е прав!
Дропшипър/доставчикът издава фактура към Вас.
Вие получавате плащането и издавате фактурата към клиента.
Дали ще имате или не плащания в брой ще наложи или не наличието на касов апарат.
Ако получавате пари само по банков път - касов апарат не Ви е нужен.
Друг начин да избегнете касов апарат е услугата на Еконт - вижте повече инфо на тяхната страница.
 
От: Осчетоводяване

Значи, имам нещо на сайта си, което нямам физически. Продавам го (чат, телефонен разговор), потвърждавам поръчката (телефонен разговор), пращам инфото на търговския партньор, той го праща и накрая ми дава 20% от цената, за това че съм му закарал сигурна продажба. Това рекламна дейност ли е или не? Афф ли е или дропшипинг? За да е афф, не трябва да е през моя сайт, а за да е дропшипинг (според вас), трябва аз да получа плащане. Аз дефакто нямам стоката, не я продавам и не получавам пари за тази стока. Аз получавам комисион за това, че съм закарал клиент и се е реализирала продажба. Май забравяте, че в България не работим с предварително плащане, а всичко е око да види - ръка да пипне. Плащането е известно още и като наложен платеж.

Вие получавате плащането и издавате фактурата към клиента.
Фактури на физически лица (каквито са повечето купувачи в 99% от магазините), не се издават. Не че не може, но когато кажеш на някой да си даде ЕГН-то (щото ти трябва да издадеш фактура на физическо лице), бързо му минава ентусиазма.
 
От: От: Осчетоводяване

Значи, имам нещо на сайта си, което нямам физически. Продавам го (чат, телефонен разговор), потвърждавам поръчката (телефонен разговор), пращам инфото на търговския партньор, той го праща и накрая ми дава 20% от цената, за това че съм му закарал сигурна продажба.

Това е афилиейт маркетинг по трудния начин. Лесният начин е да имаш сайт и да не пишаш чатове и телефони (служители на търговеца да се занимават с чата и телефона). А това е българският начин - търговецът хем иска да прави продажби, хем някой друг да му говори по телефона с клиентите.

Добрите афилиейт програми не изискват от афилиейтите да говорят по телефона с клиентите. Те дават възможност афилиейтът да направи сайт, да му докара трафик и да гледа как банковата му сметка се пълни с пари. Телефонните разговори и чатовете са грижа на търговеца.
 

Горе