Осъществим ли е този проект?

zevvvs

New Member
Здравейте!
От известно време си мисля за стартиране на този проект, но нещата чисто юридически не са ми ясни.
Голям фен съм на персонализираните подаръци и сувенири. Поддържам контакти с не малко талантливи хора занимаващи се с обработка на кожа, дърво и др.
Мисля си за стартиране на Онлайн магазин, в който да се публикуват тяхни, предимно ръчно изработени изделия. Пример - Дървена семейна табелка за врата.
Малко прилича на дропшипинга - Клиент си харесва продукт, въвежда текст или снимка за персонализация, след което изпълнителя получава имейл за поръчката, изработва я и изпраща на клиента от свое име. Аз от своя страна получавам % от продажбата за намирането на клиента.

Повечето хора с който смятам да работя имат фирми и така или иначе си извършват регулярни продажби през тях. На какво основание обаче ще ми изплащат комисионна? Ще е необходим ли някакъв договор между мен и тях, чисто формулярно? Това сериозно ще усложни нещата ако искам кръгът от изпълнителите да нарастне с времето. Реално те в ОЛХ получават подобен трафик към обявите си срещу SMS и без никави бумащини.
Става още по-интересно обаче, как стои въпроса с личните данни. Не мога просто така да събирам адресите на хората за доставка или пък снимки (ако ще има гравиране например) и да ги предавам на трети лица.
 
Не искам да съм негативен, но вече има много на пазара за лазерно гравиране върху дърво кожа и други повърхности.
 
Не искам да съм негативен, но вече има много на пазара за лазерно гравиране върху дърво кожа и други повърхности.
Прав сте, но идеята е малко по-друга. Те хората които се занимават с гравиране върху дърво, правят само това. Тези които например щамповат майтапчийски тениски също правят само това + да кажем чаши и още 1-2 неща и сайтовете им са доста ограничени от към различни предлагани материали.
Идеята е да се сработя с 10-20 човека, в различни сфери, които така или иначе искат да привлечат клиенти, без значение канала.
Потребителя ще знае, че на сайт X се предлагат огромен набор от най-различни изделия, предлагани от доста хора. Сублимация, Дърводелсто, Кожа, Карикатуристи (защо пък не). При правилна стратегия сайтчето може да стане доста печелившо.
 
Звучи добре, разбира се, ако може да им докараш бизнес на хората. Трябва определено да имате сключен договор, като дори и ти трябва да си юридическо лице. Така мисля, че е правилно. Все пак, клиент плаща на теб, а ти взимаш своя %, а останалото изплащаш към производителя. И обратното е възможно, но по-сложно. Да пращай лийдове (вече генерирани поръчки към тях) и накрая те да изплащаш към теб комисионата, но това за тях не е изгодно и повече работа.

Определено си е дропшипинг и хубавото на този модел е, че си си напълно изцяло разчитащ на себе си. Все пак каквото им генерираш като продажби, такова ще успееш да направиш и за себе си.

Личните данни, както са уредени във всеки един онлайн магазин с Общи условия, политика за поверителност, и GDPR. Стоката е малко специфична, но за сметка на това не е на още 100 сайта, с които да се конкурираш. Надявам се, че си проучил конкуренцията и вече знаеш как точно да се позиционираш на този пазар, който реално при персонализираните подаръци също не е малък, според мен. Всичко, което се допира до твоите продукти като идея е конкуренция, дори споменатото от @partytime
 
Пълно да. Всеки пък като вляза в един мол или магазин да купувам подарък, който да не е поредната бутилка алкохол или пари в плик за РД или ИД, си казвам Ех, ще ми се да са малко по-оригинален. Както се вика една шибалка за задник от кожа да му взема, като правят садо мазо с жената да ми се отпечатва Reserve на задника при удар с нея.

Шегата на страна. Ако смяташ да го правиш. Виж си конкуренцията. Виж какво прави, къде рекламира, но за мен това е за YouTube, Instagram и Facebook. За жалост дори не знам как бух търсил нещо уникално като подарък. Аз реално искам да ми се даде идеята, а нея няма как да имам в главата си, нали? И определено един як магазин.
 
Какво бихте ми препоръчали като платформа, като знаете с какво мисля да се занимавам? За сега колня към Woo + Елементор, като мисля че 49 долара няма да ме бутнат за година. Изгледах няколко видеа, как вдигат приличени магазини по този начин.

Имам обаче 4 изисквания към системата и не знам как и дали е възможно да се реализират с Woo.

1 - Системата да изпраща автоматично Имейл с направените поръчки през деня към всички производители, така че на следващия ден да си погледнат пощата и да знаят на кого, какво да произведат и изпратят. Съществува ли такъв плъгин реално за уърдпрес, ако не възможно ли е да се напише такъв?
2 - Подходящи опции за всяка категодия продукти. Искам потребителя да може да въвежда текст за гравиране например, да може да прикачва изображение, да избира размер или цвят. Убеден съм че има готови решения тук, но не ги знам :)
3 - Всички платформи прдлагат наличности за продуктите, но на мен ще ми трябва лимит на производителя за период от време.
Пример: Дърводелеца няма физическата възможност да произвежда повече от 5 артукула на ден. Възможно ли е системата да отброява направените поръчки за деня и спрямо договорката ми с производителя да сваля продукта до следващият ден? Ще си спестя доста време да го правя на ръка и съм убеден, че ще има и издънки ако магазина потръгне един ден.
4 - Последно но не по и важност :) В началото няма да ми е проблем да си водя екселска таблица за всеки производител с всички продажби за месеца, но ако нещата потръгнат ще е тегаво. Искам нещо автоматизирано да ми калкулира %-та комисионна за месеца. Тук вече вярвам че ще трябва да платя на човек да го направи.

Благодаря на - partytime, Blinky и $INeed$ за мненията до тук!
 
Супер си решил. Аз бих дал мнение по въпроса. Като начало за т. 1 сигурен ли си, че е подходяща тази схема. Пращането на мейл за изработка на продукта трябва да стане след някакво потвърждение, което самия клиент е направил, или поне да си сигурен, че няма да е фейк. По-скоро е нужно да си гледаш добре данните, да видиш дали не е някакъв фрауд, и след това да пуснеш мейл към производителя, който да си изработи каквото трябва и да го прави. Автоматизацията тук би ти спестило време, но и честно ще те вкарва в разход. Така мисля аз.

За т. 2, нещо такова ли се търси в задачата? https://wordpress.org/plugins/woo-addon-uploads/

Както и: https://wordpress.org/plugins/woo-custom-product-addons/

Т. 3 нещо не я разбрах много. Искаш отброяване нагоре? Да не смъква от 100 надолу, например, а да качва от 0 нагоре? Мисля, че има такава опция.

А иначе за смяната на % в т. 4, ексела прави също чрез формула изчисления. Какви % искаш да си смяташ. Правиш един експорт и след това вадиш производителите, които искаш и смяташ.
 
Преди малко попаднах на това Supplier Order Email. Поне до колкото разбирам, изпраща мейли само след като админа е одобрил поръчката. Ще си поиграя с него утре през XAMP-а. Ще разгледам и двете предложения по т. 2. Прав си за спамерите, тотално изключих за това :)
 
Поиграй си, обаче много дълъг и трънлив път имаш да извървиш докато постигнеш тия неща, чисто технически.
 
Много сложно го правите.До 10 поръчки, ако имаш на ден звънкай на клиента за одобрение.Сякаш Стотици поръчки ще имаш:)
 
не искам да те обезкуражавам но за да се случи този проект най-важното което трябва да измислиш е от къде ще водиш клиентите, ако това не знаеш, проекта като цяло ще ти донесе само знание.
 

Горе