Открадната дебитна карта и лични документи

Caprice

Active Member
Откраднаха портфейла на майка ми с лична карта и дебитна карта. Картата е блокирана вече. Интересува ме има ли възможност друг човек да употреби документите, за да изтегли пари от сметката й. Благодаря предварително!
 
може да изтегли бърз кредит до 300 лева само с данните документите от тези с смс уводмление и не можеш да докажеш че не си бил ти поне така бяха дали по някакво тв предване от сметката уж го проверяват дали си ти на личната карта ама знам ли да си извади бързо нова и да си я смени по банките
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Веднага да обяви в полицията. Каквото и да прави някой с нейната лична карта, няма да се брои ако сте обявили преди това.
Така и няма да я глобят за ваденето на новата карта.

Преди години ми бяха откраднали личната карта и бяха сключили договор с Глобул. Търсеха ме за плащане по договора (200-300 лева бяха) ... но ме зарязаха, като им казах че е открадната карта + знание в полицията.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

глоба в милицията за загуба има, но трябва да я обявиш да си избегнеш бъдещи разправии.
А пък тези с бързите кредити е много странна работата, как пък ще докажат че съм ги взел аз тези пари. Странни закони в нашата държава
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

В полицията се обявява за открадната и няма глоба
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Губил съм и са ми крали пормонето повече от 3 пъти. забравих им бройката след 3тия. Ето какво се прави веднага след това:

1. Звъни се на съответните банки и по-скоро в картовия отдел, за да се блокирват.

2. Отива се най-близкото районно, за да се каже, че са ви откраднали докоментите. за да се избегне глоба е препоръчително да се каже, че е открадната.

3. Пускане на нови документи, както и карти от банката/банката.

4. Спиране или преустановяване на сим карти, ако случайно телефона е бил там или карта, която се държи в портмонето.

5. Ресетване на всички пароли, в случай, че има флашка с такава информация или имате на хартиен носител такава информация.

6. Ако си се занимава (не че ще има голям смисъл от това) пуснете жалба, като дадете описание на цялата ситуация.

7. Спокойтно подхождане към ситуацията, емоциите са временни и не позволяват да мислите от време на време трезво.

Това мога да дам, като информация. Следвам я от години и винаги работи. ;)
 
Re: От: Открадната дебитна карта и лични документи

Това мога да дам, като информация. Следвам я от години и винаги работи. ;)
Това ми напомня на една реклама - пиете сода 30 години и все пак твърдите, че помага?! :shock: :lol:

Caprice, вече са ти отговорили, но и аз да кажа - веднага се уведомяват полицията и банките.
Винаги може да се направят золуми с чужда карта, защото се разчита единствено на проверката, осъществена от отговорното лице. Ако някоя жена, която прилича на майка ти, отиде да тегли кредит, разчиташ единствено на служителя в кредитната институция, че ще разпознае разликите между снимката и лицето на жената. Обикновено не се заглеждат много, така че на това не може да се разчита. :(
Има надежда личната карта да се намери след 2-3 дни и да ти се обадят от районното (няколко пъти така се е случвало с откраднати документи на мои близки), защото повечето джебчии не правят по-големи зулуми, а само взимат парите от портфейла и захвърлят останалото.
А преди няколко години един пич ми звъни сутринта на вратата и ми подава личната ми карта, шоф. книжка, кредитни/дебитни карти.... като ми каза как са попаднали в него и разбрах, че съм ги загубил вечерта в парка като се заиграхме с една девойка. :) Така че може да се размине и без вадене на нови документи, но задължително подайте сигнал, че са откраднати.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

За загубена карта има глоба . За ОТКРАДНАТИ документи глоба няма . Ако искаш ми пиши на лично да ти обясня как се прави разликата между ИЗГУБЕНА и ОТКРАДНАТА , защото повече полицаи се правят ,че не знаят какво е ОТКРАДНАТА лична карта . Говоря от опит след разговор с познат полицай ,когато ми откраднаха цяла чанта с документи , и не платих и стотинка глоба .
 
От: Re: От: Открадната дебитна карта и лични документи

Това ми напомня на една реклама - пиете сода 30 години и все пак твърдите, че помага?! :shock: :lol:
Това целеше последното - малко хумор, че не е много весело положението. Губил съм и бях подтиснат няколко дни, като всеки пръв път. :)
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Всичките краде... Разбра ли, кака? :lol:

С личната карта и фалшиво пълномощно доста поразии могат да направят. Така, че според мен по възможно най-бързият начин трябва да се отиде при ченгелите и да се обявят за откраднати документите.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Благодаря ви много за отговорите на всички. Трогнахте ме, наистина, веднага ми отговорихте с полезна информация.
Аз по принцип съм наясно с процедурите, 2 пъти са ми крали документи, но беше отдавна.
Дебитната карта й я блокирах веднага след като се обади, подадена е жалба в полицията и документите са обявени за откраднати в съответното РПУ.

Това, което ме притесни беше, че банковата служителка спомена за възможни злоупотреби на гише в банка с личната й карта. Т.е. може ли някой да се представи за нея и да тегли от сметката й? И тъй като случката се разиграва на гише в болница тя не можа веднага да ги обяви за откраднати.

Блинки, специални благодарности за обстойния списък. За емоциите си прав, но аз не се трогвам лесно и успявам да запазя хладнокръвие в кофти ситуации. Преди време колата ми се запали в движение и изгоря до основи на магистралата София-Варна. С газово устройство, току що напълнено догоре за разкош и кислородна бутилка в багажника. Спътниците ми загубиха ума и дума, аз се обаждах в пожарната. На единия му изгоряха документите вътре. Е, тогава става интересно, повярвайте ми ;)

Варлов, успокои ме. Не би трябвало да има проблеми с някакви кредити или тегления от гише, щом вече са обявени за откраднати..
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Това е официалната страница на МВР, където се проверява дали документ за самоличност е валиден (откраднат, изгубен):
Справка за валидност на български лични документи

По-долу пише с дребен шрифт:
Данните са актуални към 10.1.2011 14:03 местно време

Сега е 10.01.2011 17:15 местно време. Което значи, че данните не се обновяват веднага!

Ако сте обявили документа си за откраднат днес в 14:04 и в момента някой извършва измама с този документ е възможно измамата да успее.

Не съм сигурен дали банките проверяват в тази система документите за самоличност. Ако го правят би трябвало софтуерът им да проверява автоматично и периодично (и особено в момент на теглене!) дали документът за самоличност е валиден.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Значи ето как стоят реално нещата . Всичко останало което ви говорят са полицейски своеволия (и мързел най вече) защото ако са загубени документите вината е ваша и те не правят нищо, но ако са откраднати, те са длъжни да започнат разследване като по този начин рано или късно ще остане като неразкрито престъпление и ще остане в статистиката (началниците много трият сол на главата на следователите за тия работи ) . Опитват се да пробутат едни служебни бележки (те са длъжни да издадат служебна бележка дори и при загубени документи) в които пише ,че вие не искате разследване на случая и един вид си признавате че сте си ги загубили а не са ви ги откраднали .
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КАЖЕТЕ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕЛЕЖКАТА ЧЕ ИСКАТЕ ДА БЪДЕ НАПИСАНО ЧЕ ЛИЧНАТА ВИ КАРТА / ДОКУМЕНТИ СА ОТКРАДНАТИ . АКО ВИ ОТКАЖАТ ПОДАЙТЕ СИ ЖАЛБАТА И ОПИШЕТЕ КАК Е СТАНАЛА КРАЖБАТА КАТО ИСКАТЕ И ВХОДЯЩ НОМЕР .
Глоба се налага при загуба, повреда или унищожаване на лична карта, но не и при кражба .
При загуба/кражба на документи имате 3 дневен срок да докладвате за това . Ако не го направите в този срок има глоби . Хубаво е веднага след кражбата да отидете до РПУ-то (тука идва големия проблем ,че в някои случаи се налага да ходите в РПУ-то което отговаря за района в който е станало а в други в района в който живеете ) и да докладвате за кражбата/загубата . Изкарайте си някакъв документ на който да фигурира дата и час на вашето посещение за да може при евентуална злоупотреба с картата ви да имате доказателство ,че сте я обявили за липсваща . Добре е веднага да блокирате картата . Дори с неразбиваем ПИН код , картата ви може да бъде източена през интернет . Ако са ви откраднали мобилен телефон с карта на сметка е добре да се обадите веднага на оператора да спре картата за да не получите като бонус в края на месеца и сметка за телефон колкото ви е кредитния лимит на картата .
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който:
3. загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност;

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2000 г.) При подмяна на лична карта към заявлението се прилагат:
1. при загубване, кражба или унищожаване - удостоверение от Министерството на вътрешните работи; (служебната бележка)
---------
И освен че не се налага глоба при кражба на лична карта, издаването на нова карта е освободено и от заплащане на такси:

ТАРИФА № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси

Чл. 43. Лицата, които не могат да представят стария си документ за самоличност поради това, че е насилствено отнет, повреден или унищожен по независещи от притежателя му причини, като стихийни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи и оказване на неотложна медицинска помощ, се освобождават от заплащане на такси. Тези причини се установяват с документи, издадени от компетентните органи. Когато такива документи не бъдат представени, се събират такси съответно по чл. 32, 35, 39 и 42.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

И мен ме сполетя същото наскоро. Извадих си удостоверение, че са откраднати, но в съответното РПУ при подаване на заявление за издаване на нова лична карта ми казаха, че не ми уважават бележката. При тях не важали такива и ми казаха да платя глобата и таксата както си му е реда иначе няма да си подам заявлението. Платих си, но поисках да говоря с някой от началниците им, а те ми отговориха, че няма смисъл защото те и да я уважат тази бележка, вече са ме глобили и нямало как да ми върнат парите.............. :X
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

Неведоми са пътищата божи - преди една седмица си загубих Л.К и се обадих на мой познат полицай да го питам какво да правя дали да я обявя за изгубена или открадната защото аз така и не знам кое от двете е вярно. Той ми каза че и в двата случая ще платя глоба и няма значение какво ще кажа. След което отидох в районното и във формуляра написах че съм я загубил влезнах при дежурният полицай той прочете какво съм написал - скъса го и ме накара да напиша че ми е открадната - в което няма логика защото това вероятно ще им се води неразкрито престъпление. Още не съм ходил да си вадя нови документи но ще видя дали ще ми искат глоба.
 
От: Открадната дебитна карта и лични документи

За открадната карат няма глоба, за изгубена има. Плащаш си за това, че не се грижиш за документите си с грижата на добър стопанин ;)
Най-вероятно за това ти е скъсал документите, да не те глобят... Обаче ги бавят адски много после да ти извадят картата, майка ми още е без документи.. :)
 

Горе