Откриване на фирма в БГ и ЕС

Marto_power

New Member
Здравейте,
изчетох доста информация по темата, но накрая се обърках и бих желал да си задам въпросите тук. Виждам, че има хора, които са доста запознати и ще се радвам да ми отделят малко от времето си.
Искам да регистрирам фирма и да продавам стоки в България и в ЕС. Нещата ги произвеждам аз. Насочил съм се към ООД. Но имам следните въпроси:

1. Мога ли с фирмата, която ще регистрирам тук в БГ да продавам и в ЕС? Изпращам стоката по куриер до клиента в ЕС, плащането да става по сметката на фирмата и следователно да си плащам тук данъците.
Правилно ли е това или бъркам някъде?

2. До колкото разбрах, ако продавам стоки в ЕС трябва задължително фирмата да е регистрирана по ДДС, макар и без да е достигнала годишен оборот от 50 000лв. Вярно ли е това?


Благодаря на всички отзовали се :)
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

1. Мога ли с фирмата, която ще регистрирам тук в БГ да продавам и в ЕС? Можете Изпращам стоката по куриер до клиента в ЕС, плащането да става по сметката на фирмата и следователно да си плащам тук данъците. Да
Правилно ли е това или бъркам някъде? Правилно разсъждавате.

2. До колкото разбрах, ако продавам стоки в ЕС трябва задължително фирмата да е регистрирана по ДДС, макар и без да е достигнала годишен оборот от 50 000лв. Вярно ли е това? Не е вярно, ако продавате САМО СТОКИ. Тук има много особености - дали само ще продавате стоки в ЕС или и ще купите стока от ЕС, също така дали ще доставяте и услуги в ЕС или получите услуга от ЕС. Когато продавате стока в ЕС е ВОД, а когато купувате е ВОП. При Вашият случай, ако САМО продавате стоки в ЕС и Б-я следите оборот 50 000 лв. за 12 месеца. И едно допълнение, което много се изпуска авансовите плащания за ВОД не се включват в облагаемия оборот

Писах в цитата на въпросите :)
P.S. За ООД правилно сте се насочили.
Също така 50000 оборот се гледа за 12 месеца, напр. от Март 2015 до Февруари 2016, а не е за календарна година.
Надявам се съм го обяснила ясно, може да ми пишете и ЛС за конкретни въпроси.
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

Много Ви благодаря за подробните отговори :) Искам само да отбележа, че продажбата ще се извършва чрез онлайн магазин. Става въпрос за продажба на гривни, други бижута, кутии за бижута. Всичко се произвежда тук в Б-я и ще се продава тук и в ЕС.
Доколкото разбрах това се води ВОД. Няма да има внос на стоки от други държави. Значи не е нужно фирмата да е регистрирана по ДДС?
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

Да, ВОД е. Все пак е въпрос на изчисления дали ще е по-изгодно да имате или да нямате регистрация по ЗДДС.

/Обърнете внимание - ще дам пример, надявам се да стане ясно: българска фирма регистрирана по ЗДДС продава стоки на физическо лице в ЕС - това е дистанционна продажба. Тогава не е ВОД! При дистанционната продажба се издава фактура с българското ДДС.
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

Точно така, ако се продава в ЕС от БГ за физическо лице ДДС-то се поема от продавача - тоест ние, ако изпращаме стоката до фирма, се издава опростена фактура, задължително е фирмата в ЕС да има регистрация по ДДС, това може да се провери във VIES европейска комисия. А междувременно да попитам, някой наясно ли е със създаването на фирма в Гърция и Румъния примерно? Понеже до колкото съм наясно има съответен праг който ако го минем фирмата трябва да се регистрира в съответната държава. Ако някой е наясно бих бил благодарен да го коментираме :)
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

Значи в крайна сметка, ако фирмата е регистрирана по ДДС за физическите лица трябва да се начислява ДДС 20%, а ако фирмата не е регистрирана по ДДС може да се продава без да се начислява ДДС и да се плаща само данък печалба ?

Съжелявам, че не мога да помогна относно въпроса за създаване на фирма в Гърция и Румъния. Както се вижда от темата, все още нямам знания по създаването на фирми.
 
От: Откриване на фирма в БГ и ЕС

Marto_power , да, правилно сте разбрали за дистанционната продажба!

rth, за регистрация по ДДС в други страни от ЕС - по принцип не е необходима такава регистрация ако сте регистрирани в България. Ако прецените, че такава регистрация Ви е необходима, в друга страна-членка можете да се регистрирате по ДДС ако регистрирате клон на Вашето дружество там или ново местно дружество в съответната страна от ЕС.
 

Горе