Откъде да си взема компютър на изплащане

От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Вече няма такива дъна. И AMD и Intel вграждат видеото в процесора и производителите на дъна спряха да вграждат видео в тях.

Аз точно това имах предвид - нали контактното съединение, където си включваш монитора (DVI-D или HDMI) се намира на дънната платка. Ясно ми е, че графичния процесор е заедно с централния в една интегрална схема.

Не виждам смисъл от SSD след като ще се ползва само за браузване. SSD се ползва за хостинг главно. Хем искаш евтино, хем искаш SSD...

Наблюдението ми (ползвам Линукс) е, че веднъж като пуснеш браузъра (и кешовете се напълнят), при следващите стартирания няма забавяне. Тоест може примерно да си настроиш системата браузъра да се пуска автоматично при стартиране на компютъра (заедно със Skype, офис пакет и каквото там още ползваш). Така няма да чакаш половин секунда да ти зареди при първото стартиране.

Предполагам, че и под Windows има подобно кеширане.
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

А сокет избра ли си?

Хвана ме неподготвен тук. Какво ще рече сокет?
Аз за това и исках сглобен, че не ги отбирам.
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Нали уж с ССД Е ПО БЪРЗ компа.
И няма да,се ползва виндолс!


И Хапи не знам как ти обясня за това евти о ама ще пробвам.
Под евтино рабирай, че няма смисъл да дам 1500 лв при положение че и за 600 ще ми върши работа.
Закво да давам ИЗЛИШНИ ПАРИ само за а да се гкомп по форумите че имам страшен комп
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Сокета се нарича още и цокъл - онова нещо с многото отвори, на което се „забучват“ интегралните схеми, които е вероятно да се вадят/слагат от потребителя.

CPU socket

За да видиш кои са модерните сокети в момента, разгледай ценовите листи на фирмите, продаващи компютърни компоненти.
 
От: От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Нали уж с ССД Е ПО БЪРЗ компа.
И няма да,се ползва виндолс!

Няма да го усещаш по-бърз при ползване на SSD. Единствено първото стартиране на програмите ще е по-бързо, но трудно ще го усетиш. Новите твърди дискове (а и старите от преди 5 години примерно) за ужасно бързи и няма начин да усетиш разлика в скоростта между един диск от преди 5 години и един SSD.

SSD е за сървърите (MySQL, Apache).

При Linux имаш много добро кеширане, практически всичко прочетено от диска се пази в оперативната памет и се трие само ако няма място.

Ако си вземеш примерно 4GB ще ти е предостатъчно. Аз имам 8GB RAM и стои почти празна:

Код:
$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          7709       3681       4028        192        266       2063
-/+ buffers/cache:       1351       6358
Swap:         4093          0       4093

nDnbxuq.png
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Имай предвид и това:

[video=youtube;ZLGRnnJ3bbE]http://www.youtube.com/watch?v=ZLGRnnJ3bbE[/video]

Какъвто и компютър да вземеш, практически няма шанс да направиш грешка и да не ти върши работа (от гледна точка на производителност).

Така че основно трябва да гледаш да бъде надежден (по-горе обясних, пак ще повторя накратко: качествено захранване, нов твърд диск - останалото може и втора употреба).

Като алтернатива на нов твърд диск може да вземеш два стари и да ги вържеш в RAID 1 (единия ако се повреди - просто го вадиш и слагаш нов). Ако си от потребителите, които не обичат да ровят „под капака“ (не ти се занимава да настройваш софтуерен RAID) ще е по-лесно да си купиш и RAID контролер (не знам кои от евтините работят под Linux, тука гледам един за 31,20 лв).

Един път RAID 1 (софтуерен) ме е спасявал. Предимството на софтуерния RAID е, че няма нужда да имаш два еднакви диска, може да направиш RAID масив от дялове. Имаш повече гъвкавост. Недостатъка - трябва да го мислиш. При хардуерния - просто ръгаш кабелите и работи.

Повечето от пишещите тук вероятно ще кажат, че втори твърд диск е излишен разход. Може и така да е - ако редовно си архивираш данните и не ти е проблем, че при повреда на твърдия диск няколко часа няма да може да си ползваш компютъра (ако примерно се повреди част от системния дял)...

При RAID компютъра продължава да работи нормално при повреда на един от дисковете. Вероятността и двата да се развалят едновременно е малка (особено ако са различни марки/модели).

Така че вместо SSD може да инвестираш в два HDD и да ги вържеш в RAID 1. Скоростта на четене се увеличава близо двойно при ползване на RAID1.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Sky
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Всички тези неща дето не ги бях чувал все повече ме убеждават да си взема нещо сглобено.
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Разбира се, че ще го вземеш сглобен. Някои фирми, които продават части предпочитат те да го сглобят и да му сложат лепенка за гаранция.

Ти само си избираш частите - те ще ти го сглобят. А може и да не ги избираш - казваш да го сглобят с каквото имат по-евтино в момента, обаче да сложат хубаво захранване. Сигурно ще те гледат като извънземен, ама ако искаш надежден компютър - без хубаво захранване няма как.

Сглобените компютри (дори и марковите) в най-добрия случай имат захранване средно качество (като прекъсне тока за части от секундата - рестартира ти се машината). Ако искаш хубаво захранване трябва да е сглобен по поръчка. Повечето потребители пренебрегват захранването, но аз имам особено мнение по въпроса.

Ако си купиш сглобен компютър (без значение марката) едва ли ще има RAID. Това е нещо, което ще го има само на компютър по поръчка. И им кажи да не се опитват да ти продават RAID контролери за сървъри - трябва ти някой евтин за два SATA диска (и да работи под Линукс - има едни ментета, които работят под Windows с драйвери - те де факто са си софтуерен RAID, но ти продават и една платка, която нищо не върши).

А ако смяташ, че ще си правиш редовно архиви - може и без RAID да минеш.

Някои дънни платки може да имат вграден хардуерен RAID, но не съм запознат дали на практика работят под Linux (до сега съм ползвам само софтуерен RAID).
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Имай предвид, че може имаш проблеми с хардуерен RAID контролер:

Евтините RAID контролери обаче имат редица недостатъци – а точно такива се вграждат в дънните платки. На първо място е съвместимостта – RAID масивът е неразривно свързан с контролера. Ако той се повреди, трябва да намерите идентичен с него, в противен случай масивът ви остава недостъпен. Също така, възможностите на тези контролери обикновено са доста ограничени. Най-често те предлагат съвсем базови функции като RAID0, RAID1, RAID5 и JBoD (just a bunch of disks). Без допълнителни драйвери няма да знаете абсолютно нищо за моментното състояние на масива – диск от него може да се развали без вие изобщо да разберете.

Другият вариант е софтуерно изпълнение на масива, при което работата на контролера се поема от драйвер на операционната система. Недостатъците на този подход са основно свързани с производителността – всичката работа трябва да се върши от централния процесор, което не е най-ефикасното решение. Едно единствено предимство обаче е в състояние да наклони везните точно към него – преносимост! Можете да смените целия хардуер на машината, или направо да извадите дисковете от една машина и да ги пъхнете в друга – стига тя да работи със същата операционна система, масивът ще бъде достъпен винаги.

Източник: Домашен файлов сървър – #4 – Софтуер

Така че може да си струва усилията да се научиш как да ползваш софтуерен.

How to install Ubuntu Desktop 13.04 with mirror RAID?
Install Ubuntu Desktop on Software RAID 1 (mirror) with encryption
Installing Ubuntu with a Software RAID1 configuration

[video=youtube;xuhMQIpCP1A]http://www.youtube.com/watch?v=xuhMQIpCP1A[/video]
 
Последно редактирано:
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Хвана ме неподготвен тук. Какво ще рече сокет?

Аз за това и исках сглобен, че не ги отбирам.


Разбира се, че RAID ще е първото нещо, което ще ти потрябва. Фаже хардуерен. Има чудесни модели на Promise по едва €3000, мога да ти дам и отстъпка.

А сега сериозно:
Сокет 1150 е последният сокет за интелски процесори. Това означава, че в близките 3 години те ще се произвеждат с него, и ако решиш можеш да закупиш нов модел и да смениш само него, без дъното. Ако купиш със стар сокет ще трябва да търсиш процесори втора употреба при желание за ъпгрейд.

SSD диска е най-евтиния начин да ускориш работата на компютъра си, при това значително, без това да ти пречи, ако в последствие решиш да смениш процесор или да добавиш памет.
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

За Казанлък не мога да помогна...
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Къв RAID, кви 5 лева?!! Лекинко се втрещих :-o
От скромните ми наблюдения, домашните потребители имат нужда от бекъп основно на снимки и видео, тук таме няко да си запише и документи. Вместо втори хард е много по-релевантно външен 2.5 инчов (да се носи в джоба) 1Tb - в eMag-a оня ден имаше промоция на Сигейт по 115 лв. с безплатна доставка.
 
Последно редактирано:
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

@uphero според мен просто си сбъркал форума за въпроса си. Да тук вероятно има хора, които разбират от хардуер, но от тук казаното виждам, че някой от тях по-скоро бръщолевят глупости, отколкото да ти дадат някакъв адекватен отговор.

Аз наскоро ъпгрейдвах старата машина и тогава си пуснах една темичка с изискванията си в този раздел на Hardwarebg и получих наистина адекватни мнения и препоръки. Взех си частите от темата и грам не съжалявам за избора, така, че силно ти препоръчвам да направиш същото.

Относно марковите компютри мога да ти кажа само едно - не си заслужава. Преди години в фирмата в която работих внасяха такива маркови машини втора употреба от Германия и ги продаваха за по 50-100 лв. За цената си наистина си заслужаваха, но за мен всичко останало е по-скоро маркетингов трик. Даваш си парите за марка. Относно Dell-a, който се коментираше, за тия пари ще си вземеш в пъти по-добра машина, стига да има кой да ти каже каква конфигурация да си вземеш.

От SSD определено има смисъл, но след като търсиш бюджетно решение е приемливо да минеш и без него, а на един по-бъдещ етап да инвестираш и в SSD (аз направих нещо подобно).

Нямах парите да сменя всичко, затова реших да сменя за начало Процесор, Дъно и Рам, просто защото това беше минимума, който трябваше да сменя за да почна с обновяването (старият ми процесор, беше на доста стар сокет). След някой друг месец взех по-добро захранване, SSD, а миналият месец взех и нова видеокарта, като с това почти приключи финалната конфигурация с която смятам да изкарам няколко години.

Между другото, смятам, че ще е добра идея всеки от изказалите се тук да пусне и с каква конфигурация е, та белким ти дадем някаква насока за избор на чаркове:

CPU: Intel Xeon E3-1230v3 (Haswell)
Mainborad: AsRock H87 Pro4
Ram: Kingston 8 GB DDR3 1600MHz
VGA: Sapphire AMD Radeon R7 260X OC, 2048MB, GDDR5, 128bit
PSU: Cooler Master: GX 550W
SSD: Samsung SSD 840 Evo 120GB
HDD: 2 хард-а, единият WD син, другият е доста стар... някаква баракуда.
Case: Ползвах старата кутия, която макар и не особено привлекателна е достатъчно голяма и има що-годе добра вентилация.

От горната конфигурация само трябва да сложа още рамец, че не ми стига и съм готов с конфигурация, която няма да сменям поне няколко години.
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Разбира се, че ще го вземеш сглобен. Някои фирми, които продават части предпочитат те да го сглобят и да му сложат лепенка за гаранция.

Лепенката на кутията е най-голямата простотия която може да искаш. С лепенка, за смяна на памет, почистване или късаш лепенката или носиш компютъра от където си го взел...

Относно марковите компютри мога да ти кажа само едно - не си заслужава. Преди години в фирмата в която работих внасяха такива маркови машини втора употреба от Германия и ги продаваха за по 50-100 лв. За цената си наистина си заслужаваха, но за мен всичко останало е по-скоро маркетингов трик. Даваш си парите за марка. Относно Dell-a, който се коментираше, за тия пари ще си вземеш в пъти по-добра машина, стига да има кой да ти каже каква конфигурация да си вземеш

Всичко много зависи. Както казах по-горе, компютъра не е само процесор... Мога да кажа за новите Dell(понеже нашата фирма сервизира DELL). Та Dell предлага една уникална гаранция NBD. Това значи, че при проблем с компютъра, сървъра, лаптопа, на следващия работен ден, трябва да си НА МЯСТО при клиента и да му оправиш проблема. Това за домашен потребител може да не е, кои знае какво, но за бизнес потребител е страхотна гаранция...

За втората ръка Dell, мога да кажа, че са супер машини за параметрите си. Много често ми се случва да виждам сглобявани машини които са няколко класа по-добри, но работят много по-зле. (Примерно Dell с Celeron работи по добре от слобяван с i3 - не казвам, че всички сглобявани са такива, но съм срещал доста... Зависи кои ти го сглобява)

За форума съм съгласен, че не е най-подходящия за хардуерни съвети :) Както тази, така и другата тема за AMD A8 в хардуера и сетком биха били много по добра поставени...
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Кое точно в dell-а го кара да работи по-добре от сглобен с i-3?
И какво уникално има в NBD? :) кой производител не предлага това ниво на обслужване ;)
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

@uphero според мен просто си сбъркал форума за въпроса си. Да тук вероятно има хора, които разбират от хардуер, но от тук казаното виждам, че някой от тях по-скоро бръщолевят глупости, отколкото да ти дадат някакъв адекватен отговор.

Аз наскоро ъпгрейдвах старата машина и тогава си пуснах една темичка с изискванията си в този раздел на Hardwarebg и получих наистина адекватни мнения и препоръки. Взех си частите от темата и грам не съжалявам за избора, така, че силно ти препоръчвам да направиш същото.

Относно марковите компютри мога да ти кажа само едно - не си заслужава. Преди години в фирмата в която работих внасяха такива маркови машини втора употреба от Германия и ги продаваха за по 50-100 лв. За цената си наистина си заслужаваха, но за мен всичко останало е по-скоро маркетингов трик. Даваш си парите за марка. Относно Dell-a, който се коментираше, за тия пари ще си вземеш в пъти по-добра машина, стига да има кой да ти каже каква конфигурация да си вземеш.

От SSD определено има смисъл, но след като търсиш бюджетно решение е приемливо да минеш и без него, а на един по-бъдещ етап да инвестираш и в SSD (аз направих нещо подобно).

Нямах парите да сменя всичко, затова реших да сменя за начало Процесор, Дъно и Рам, просто защото това беше минимума, който трябваше да сменя за да почна с обновяването (старият ми процесор, беше на доста стар сокет). След някой друг месец взех по-добро захранване, SSD, а миналият месец взех и нова видеокарта, като с това почти приключи финалната конфигурация с която смятам да изкарам няколко години.

Между другото, смятам, че ще е добра идея всеки от изказалите се тук да пусне и с каква конфигурация е, та белким ти дадем някаква насока за избор на чаркове:

CPU: Intel Xeon E3-1230v3 (Haswell)
Mainborad: AsRock H87 Pro4
Ram: Kingston 8 GB DDR3 1600MHz
VGA: Sapphire AMD Radeon R7 260X OC, 2048MB, GDDR5, 128bit
PSU: Cooler Master: GX 550W
SSD: Samsung SSD 840 Evo 120GB
HDD: 2 хард-а, единият WD син, другият е доста стар... някаква баракуда.
Case: Ползвах старата кутия, която макар и не особено привлекателна е достатъчно голяма и има що-годе добра вентилация.

От горната конфигурация само трябва да сложа още рамец, че не ми стига и съм готов с конфигурация, която няма да сменям поне няколко години.

И аз моя си го смених така както Virosss първо си взех дъното и процесора след това 2x4 GB РАМ а след 1 месец си взех и 1 ССД 120 ГБ сега остана да си сменя само захранването и видео картата и компютъра си е обновен напълно :) И това е вариант

Иначе характеристиките на моето PC са:
CPU: Intel I3 4150 4 ядрен (2 физически) 3,5 Ghz
Mainboard: Gigabyte P85-D3
RAM: 10 GB DDR3 1333MHz Аdata ( 2 плочки по 4 ГБ Adata и 1 плочка по 2 ГБ не и знам марката )
VGA: Nvidia 1 GB DDR3 не знам точния модел.. 128 бита
SSD: ADATA SSD SP920 128GB
HDD: 1000 ГБ не помня каква марка понеже е взиман от multirama
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Кое точно в dell-а го кара да работи по-добре от сглобен с i-3?
И какво уникално има в NBD? :) кой производител не предлага това ниво на обслужване ;)

Прави го да работи добре перфектната съвместимост на използваните компонентите. Ако вземеш сглобен компютър с i3 от някое техно, обикновено ще се използвани най-евтините компоненти за най-тънка цена...

Добре, а кои производител предлага такава гаранция. И още повече, кои производител има такава изградена сервизна база? Защото нали не очакваш ако на колегата му се развали Dell-a, някои да дойде от София и да го оправя, ще иде някои от областния град наблизо дето е на 20-30 км...
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Къв RAID, кви 5 лева?!! Лекинко се втрещих :-o
От скромните ми наблюдения, домашните потребители имат нужда от бекъп основно на снимки и видео, тук таме няко да си запише и документи.

А какво правиш когато се случи повреда точно преди да направиш бекъп?

Повечето „домашни потребители“ нямат идея какво е RAID и че могат да си спестят проблемите при повреда на твърд диск (ако се развали само единия от двата в даден момент). А и на търговците не им се занимава да предлагат нещо, което не се търси.

Едва ли питащият ще го ползва само за снимки и видео (които ако се изгубят не е голям проблем). Може и да го ползва за да работи след работа. Някои хора не се примиряват с мизерната заплата, работят за себе си след като се приберат от работа и един ден напускат работа и започват да работят само за себе си.

Ако си писал няколко дена нещо (код, статии) и точно преди да направиш следващия бекъп се скапе диска?

Ако ползваш Google Docs за писане на текстове и твърдия диск го ползваш само за операционната система - не е проблем да ти се развали твърдия диск. Макар, че предоверяването на Google ми се вижда доста рисково. По всяко време може да ти отрежат акаунта по всяка възможна причина. Може и да имат технически проблеми.

Лепенката на кутията е най-голямата простотия която може да искаш. С лепенка, за смяна на памет, почистване или късаш лепенката или носиш компютъра от където си го взел...

И аз не препоръчвам да се купува от фирма, която слага лепенка. Но някои го правят - иначе дават по-малка гаранция. Винаги си купувам части и си сглобявам сам.

От горната конфигурация само трябва да сложа още рамец, че не ми стига и съм готов с конфигурация, която няма да сменям поне няколко години.

Какво правиш, че 8GB не ти стигат? И аз имам толкова и стоят почти празни.
 
От: От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Какво правиш, че 8GB не ти стигат? И аз имам толкова и стоят почти празни.

Много неща, но най-лаком си остава хрома, който има кофти навика да не си чисти заетата рам, дори да си затворил таба и така като си отворя достатъчно табчета и няколко табчета на някое IDE... и така след време почва да пищи, че рам-та не му стига :)

Даже сега проверих колко рам ми ползва с включени около 14-15 таб-а в хрома, включен скайп и шитните на Win7 и е около 6GB, така, че рам си трябва :)
 
От: Откъде да си взема компютър на изплащане

Какво стана има ли някакво развитие?
 

Горе