Относно BitCoin

Affilliate

Member
Понеже има доста въпроси за "копаенето" на Bitcoin - пускам помощна тема без излишна информация в нея, доколкото е възможно. Същата и много повече информация има в съседната тема, но е по-трудна за намиране.

1. Какво е Bitcoin?
- най-просто казано - виртуална валута.

2. Какво е това "копане"?
- на практика в момента BTC се копае точно, както се копае и златото, т.е. обезпечаването на практика идва от изчисленията, които полагате, за да спечелите валутата

3. Какви са изчисленията, какво смятаме?
- изчисленията са свързани със сигурността на транзакциите на BTC, нищо повече

4. Как се правят изчисленията?
- с помощта на специализиран софтуер, по-долу ще изброя стъпките за подкарването на всичко.

5. Какъв хардуер ми е нужен?
- най-простият отговор е видеокарта 5ххх или 6ххх на AMD. 4-тата серия също върши работа, но е по-бавна. Видеокартите на NVIDIA и CPU миньорстването не са рентабилни, дори със специализирани миньори са бавни

6. Кои са препоръчителните модели видеокарти?
- HD5830 - ниска консумация, достатъчна изчислителна мощ, HD5850 - с оувърклок почти настига леко клокнатите HD5870, но е по-студена и по-лесна за охлаждане, HD5870 - класика, може би най-бързата единична карта заради големия брой стрийм процесори, HD5970 - най-много изчислителна мощ на един слот заради двете ядра, HD6950 - без мод на HD6970 е сравнително бърза, с мод и клок е на едно ниво с клокната HD5850 или дори мааалко отгоре, HD6970 (вече споменах моднатата 6950, застъпват се), HD6990 - подобно на HD5970, макар да иска по-сериозно захранване и да има по-висока консумация

7. Какво захранване ми е нужно?
- винаги си правете сметка, че картите харчат максималното, което могат, а оувърклока и особено подаването на напрежение драстично вдигат консумацията. Две HD5970 могат да работят с оувърклок на 660-ватов Seasonic без проблеми (разбира се, не в комбинация с 200-ватов процесор, то няма и смисъл), но три сериозно клокнати HD5870 по-скоро биха искали 760-ватовия модел. Препоръчително е захранванията да са Gold сертифицирани заради по-доброто съотношение на използвана и реално похарчена мощност. Като цяло - потърсете информация за консумацията на конкретните си карти и предвидете добро охлаждане, картите ще работят максимално натоварени.

8. Какъв процесор е нужен?
- евтин, по възможност пестелив и многоядрен. Някои конфигурации товарят процесора доста. Под линукс тези проблеми са по-редки, под Windows и особено при ползване на Crossfire (излишно, освен яко нямате така наречените VGA Dummy plugs) или комбинация на Dummy plugs с някои от миньорите, може процесорът да е постоянно натоварен. При ползване на едноядрен процесор с повече от 2-3 видеокарти, ще спъвате софтуера (пак зависи дали имате проблем с натоварването на CPU, аз лично имам на всички машини).

9. какви драйвери са ми нужни?
- Ще срещнете противоречиви мнения - стар драйвер със SDK 2.1 може да ви дадат по-добра скорост с някои миньори, но аз лично намирам за най-лесно инсталирането на catalyst 11.5, който си има OpenCL поддръжка (евентуално може и последното SDK на AMD, което в момента е 2.4)

10. Какъв друг софтуер ми е нужен?
- bitcoin приложението, което може да оставите на личния си компютър - ако няма да копаете самостоятелно (така или иначе в момента е направо глупаво да опитвате), това приложение играе ролята на "портфейл", където получавате BTC
- "миньор" - повечето от нас ползват GUI miner, чист poclbm (подкарва се в команден ред) или phoenix miner (подкарва се в конзола). GUI миньорът е най-добър за начинаещи и най-прост за обслужване, вече работи и с phoenix/phatk (тук ще трябва да попрочетете, ако искате да оптимизирате, не става ей така наготово).
- Google, понеже там ще намерите всичко, към което няма да дам връзка тук - за да отговоря предварително - не смятам, че хора, които ги мързи да се почешат, заслужават помощ :)

11. Свалих/инсталирах всичко, сега?
- намирате си "басейн" (pool) - това е метод да се обедини изчислителната мощ на много хора с цел увеличаване на скоростта на намиране на блок (всеки блок носи 50 BTC). Естествено, приходът се разпределя между взелите участие в изчисленията, като различните басейни използват различни методи на разпределение. Ще се спра на най-известните:
* deepbit.net - най-големият басейн, предлага моментално плащане, предлага Proportional и Pay-per-share плащания. При пропорционалното разпределение получавате приходи спрямо това колко е дялът ви от изчисляването на конкретният блок. тъй като трудността на всеки блок е различна, възможно е да има дни, когато средната трудност за деня е под настоящата средна трудност, при което ще сте малко на "+". Други дни обаче басейнът може да получи само големи блокове и така ще сте на "-". Това важи за всички басейни, разбира се, но в deepbit вариацията е по-малка, защото дори големите блокове се смятат много бързо (малките минават за минути, дори секунди). При плащане зоа дял получавате фиксирано плащане за всеки получен и приет дял, но таксата върху тези плащания е малко по-висока. Ако искате да избягате от вариации - това е най-лесният начин да имате сигурен приход.
* mining.bitcoin.cz, или Slush- вторият по големина басейн, плащането е на "score" базирана система, за да се избегнат загуби заради прескачане между басейните. Като цяло - същите условия за вариация като и на deepbit, приятен интерфейс, но плащанията стават чак след като се потвърди всеки от блоковете.
* всички останали - основната разлика между басейните е процентът, който удържат. почти всички използват пропоционална система за разпределение на приходите според това колко дяла е участието ви в конкретния блок.
* pool.bloodys.com - първият български басейн, от днес трябва да е активен отново след прекъсване заради бъг в софтуера
- след като изберете басейн и конфигурирате миньорът/миньорите си за работа с него, пригответе си и резервен вариант в друг басейн (ако изберете DB или Slush за основен, намерете друг за резервен, понеже при проблем с някой от тези двата, другият буквално прелива).

12. Заработих си BTC, какво да правя сега?
- изтеглете парите си в някой от receive адресите на bitcoin клиента ви (предполагам си стои пуснат на основният ви компютър?)
- за предпочитане е да изчакате да бъдат потвърдени повечко пъти, иначе при пращане на някаква сума ще ви изпише, че транзакцията ще ви струва 0.0х BTC
- във връзка с предишната забележка - оставете малък резерв при пращането
- направете си регистрация в MtGox.com - най-голямата борса, или Bitcoin7 (пристигат по-бързо парите, но за чуждестранни валути трябва да поясните, че сте запознати с нуждата от превалутиране при тегленето в полето "Забележка") през страничката Add Funds изберете колко ще добавите в сайта (това е сумата BTC, която искате да продавате)
- през bitcoin клиента изберете Send money и пратете сумата на посочения от MtGox адрес (след като избереге Add Funds ще ви се изпише временен адрес)
- в MtGox може да замените BTC за USD
- Пак там може да използвате Withdrawal към банкова сметка (препоръчително е в ПИБ, защото няма такси за международни преводи, или ЦКБ, където таксата е относително малка за суми до 500 лева, в повечето от останалите банки таксите за международни преводи са по-дебели)

13. Чакате 2-3 дена (понякога и повече, особено за по-големи суми).

Източник - Google
 
Последно редактирано:
От: Относно BitCoin

темата ти е copy/paste и е за коша най-малкото защото копането с видеокарти умря и набутваш читателите с пари за "ток"
 
От: Относно BitCoin

темата ти е copy/paste и е за коша най-малкото защото копането с видеокарти умря и набутваш читателите с пари за "ток"

Колега писал съм,че съм я взел от нета тъй като тук няма много подробна информация.Това е едва малка троха.
 
От: Относно BitCoin

Посочените видео карти в първия пост вече не стават за нищо, картите нужни за копаене в момента не се намират никъде, а ако се намерят цената им скочи спекулативно и трудно се избиват при сегашните цени, освен ако нямате пари за даване и си мечтаете че някои ден ще стане цената x 100 на крипто валутите.

При сегашните цени е по добре да се купи директно биткоини или лайткоини, отколкото да се инвестра във закупуването на машини, особенно като излязат първите професинални мини и всички ги изкупят за има няма 5 мин. и след 6 месеца няма да може да се копае с никаква видео карта.

Като добавим и другият хардуер нужен за копането освен видео картите и цената на ток за месец ....

Е по добре да се купят в момента на ниска цена около 650$ за биткоин и 20$ за лайткон.

Спекулациите не престават.
 
От: Относно BitCoin

Темата за Биткойн - началото.

Малко мои анализи и прогнози.

В момента излиза по-изгодно да се купи Биткойн вместо да се копае. Също както и златото - цената му е под себестойността и много мини фалират. Остават тези, които могат да го копаят на ниска цена.

Имайте предвид, че краткосрочната спекулация не се различава принципно от хазарт - не знаете в коя посока ще се движи цената и няма как да знаете. При дългосрочната спекулация рискът е по-малък (предполага се, че ще поскъпва), обаче пак не е сигурно - може някоя друга криптовалута да го измести.

Но независимо от цената, Биткойн ще продължи да се ползва за разплащания (най-малкото за хазарт - хазартните оператори, които ползват Биткойн за разплащане не плащат данъци и затова могат да предложат по-изгодни условия). Повече по темата писах тук.
 

Горе