От къде знае орехът?

Business abacus

New Member
Края на юни ли началото на юли , не си спомням точно, получих странно обаждане от родителското тяло, в лицето на майка ми. Въпроса беше доста идиотски – родили ли са много орехите? Погледах през прозореца, видях че наистина има много орехи и отговорих утвърдително. Репликата от другата страна беше че и лешниците много са родили, което значи че зимата ще бъде тежка и разговора приключи. Въобще не обърнах внимание на разговора и бързо го забравих.
След десетина дена трябваше да върша някаква работа, прегледах прогнозите за времето, всичко беше ок, но на другият ден вместо обещаното хубаво време, само дето камъни не падаха от небето.
Тогава се сетих за орехите, как няколко месеца преди зимата ,те знаят че ще бъде тежка, по народни поверия все пак, а метеоролозите могат да дадат прогноза за максимум пет дена.
Както и да е…
До вчера в новините –„По традиция на Петковден се прибира реколтата и се гадае каква ще е зимата. Ако навън грее слънце и листата на дърветата все още не са окапали, зимата ще е тежка. Ако на днешния ден е студено и мразовито, зимата ще е мека и благосклонна.”
Ясно е че това са поверия, предавани през поколенията, някога някой е забелязал че когато орехите раждат много, зимата е студена и обратното, през поколенията се е утвърдило като признак за предсказване на времето и е стигнало до наши дни.
Но как ореха разбира че зимата ще е студена?
Някакви идеи?
 
От: От къде знае орехът?

Много тъпа тема. Ти как въобще стигна до извода, че ореха познава или само, защото така казват хората.
 
От: От къде знае орехът?

сега да ти отговоря лаически
дървото на телепатично ниво установява трансгалатическа връзка с бъдещите снежни бури и от там
ореха ражда повече реколта
защото догодина няма да има:):twisted:
 
От: От къде знае орехът?

Абе не знам ореха как разбира, ама ти откъде разбра, след като зимата даже още не е почнала.

Дигни си темата април догодина, и ако верно е била тежка зимата, тогава ще ги мислим орехите откъде знаят... :)
 

Горе