Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

happyslacker

New Member
Удрят пазара на хранителни добавки и храни онлайн!

Войнов: Опасно е купуването на храни по интернет

Изключително опасно е предлагането на храните по интернет. За това решихме, че всеки, който иска да прави това, трябва да има регистриран търговски обект, независимо дали е склад или магазин, както и да има специализиран транспорт. Не препоръчвам да се пазарува храна онлайн - това крие голям риск за здравето.
Toва заяви пред БНТ директорът на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ ) Йордан Войнов, цитиран от КРОСС.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че единствено регистрирани в Агенцията по храните ресторанти и магазини ще имат право да предлагат пици, сандвичи и храни онлайн. Домашно приготвени торти и баници, сармички или салата вече няма да се продават в интернет.


"До преди една година бе истински хаос на пазара за хранителните добавки. Режимът им на легализация бе изключително лесен. Имахме случаи на ампули витамин С, а вътре имаше само вода, също така имаме заловени добавки, в които имаше почистващ препарат. Вече има ред в този сектор и хората трябва да бъдат спокойни", успокои Войнов.

По думите му няма да има допълнителни такси за търговците, които ще влязат в електронния регистър на търговците, продаващи храни онлайн. От агенцията искали хората да се спокойни и затова се създава регистърът.

Не се казва какви ще бъдат всички бюрократични пречки за бизнеса. Не съм убеден, че това ще бъде само някакъв безсмислен (уж безплатен) регистър.

Отмяната на забраната за продажба на хранителни добавки онлайн е била някаква грешка - не е възможно депутатите да са гласували за това по своя воля, по-скоро са се объркали (не е нормално да се гласува за подобряване на законодателството, защото за това никой лобист няма да плати, нормалното е да се гласуват нови по-лоши закони и ако все пак се отменя закон, той да се заменя с по-лош, защото лобистите плащат само за по-лоши закони, не и за по-добри). И сега се опитват да оправят нещата като създават нови бюрократични пречки.

Който не е разбрал - за да продавате стока онлайн, която се съхранява и праща до клиента от трето лица (т. нар. дропшипинг), ще трябва да притежавате или да плащате наем за някакво помещение, което трябва да отговаря на изискванията на един куп закони, независимо дали това помещение го ползвате или не.
 
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

А такаааа..... Благодаря на нашите управници, че за пореден път ще орежа от стоката си в магазина та накрая ще остана с 10 продукта..
 
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

Режимът им на легализация бе изключително лесен.

Бюрократите не търпят нещо да е лесно. Задължително трябва да е трудно! Така се пазят гражданите от лошите капиталисти. И разбира се всички тези закони засягат само лошите търговци-капиталисти, които смучат кръвчицата на бедните работници. Не, това по никакъв начин няма да се отрази на добрите потребители, само лошите капиталисти ще попаднат под ударите на закона.

Министерството на истината към Европейската империя на злото предупреждава гражданите, че купуването на храна онлайн крие голям риск за здравето. Също така домашно приготвени торти и баници, сармички или салата са опасни и се готви закон за забрана на приготвянето им в домашни условия. Това ще може да става само в лицензирани заведения, като на гражданите ще бъде забранено да ги пренасят до дома си без специализиран транспорт, който е лицензиран съгласно Закона за лицензиране на превозвачите на храна (т.е. ще бъдат задължени да ги ядат само в лицензираните заведения, от където са купили храната). Обмисля се и въвеждане на тотална забрана за приготвяне на храна и консумацията и в домашни условия през 2013 година. Ще бъде въведен и режим за закупуване на храна, подобен на лекарствата с рецепта - за да си купуват и консумират храна, гражданите ще трябва да посещават личния си диетолог, който да им пише рецепта. С тази рецепта гражданинът трябва да отиде в лицензирано заведение за хранене, където след проверка на самоличността му и валидността на рецептата (сканиране на ретината, пръстови отпечатъци, сканиране на електронния подпис на рецептата) ще му бъде давана предписаната храна. Гражданите ще бъдат следени с камери, свързани с изкуствен интелект, който ще ги наблюдава дали изяждат храната правилно и дали не я изнасят тайно за да я продават на черния пазар. За притежание на храна извън лицензираните заведения за хранене, гражданите ще бъдат наказвани със затвор, също както и за притежаването на забранени наркотици.

Тези мерки ще подобрят здравето на гражданите на Европейската империя на злото двойноплюсдобре, което ще намали разходите за лечение на предотвратените заболявания. Със спестените пари ще бъде финансирано създаването на още експертни групи към Европейската комисия, които ще измислят нови закони, в полза на гражданите на Империята.

Министерството на истината съобщава, че около парламента се трупат радостни граждани, които подкрепят новите закони за опазване на общественото здраве и искат тези закони да бъдат гласувани веднага, а не през 2013 година. Гражданите скандират послания свързани с роднините на двамата депутати, които се обявиха против новите закони за обществено здраве. Изпратен е специалния отряд за борба с безредиците за да укроти радостната тълпа. Междувременно двамата депутата за арестувани за разпространение на престъпмисли, а съдът произнесе тяхната присъда още преди да пратят специалния отряд на полицията на мисълта.

Министерството на истината напомня, че слуховете за различния характер на протестите се считат за престъпмисъл и моли гражданите да съобщят в най-близкото поделение на полицията на мисълта, ако забележат някой да разпространява (или даже да си мисли) престъпмисли.
 
Последно редактирано:
От: От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

Безумна е цялата система. На мен ми отне около 3 месеца, за да си регистрирам магазина, а сега парите, които трябваше да давам за реклама отиват за наем...Преди бях пускала една тема за необходимостта на промяна на законите, свързани с ел. търговия, но тя тръгна в съвсем друга посока. И да, чувствам се дискриминирана спрямо всички фирми от ЕС, които могат да доставят в БГ, а ние - не. И да, колкото и да ми е рано, ще преориентирам дейността си към белите държави в ЕС. Защото държавата вместо да стимулира такива като нас, прави всичко възможно да ни няма. Жалко...
 
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

А може ли в един и същ търговски обект да има 100 фирми примерно? Така разходите за наем на онлайн магазините ще паднат значително - ако 100 фирми плащат за наем 500 лв на месец, това прави по 5 лева на месец за фирма. Това е приемлива цена.

Или има закон, който да задължава фирмите да имат някаква минимална площ - примерно да е нелегално една фирма да ползва само 1 кубичен метър от търговския обект?

В цивилизованите държави е възможно за офис да се ползва офиса на правно-счетоводната фирма като registered office. Обичайна практика е стотици фирми да имат един и същ правен адрес (registered office - това е адреса, който се ползва за данъчно-бюрократични цели). На този адрес не се приемат клиенти. Адресът съществува в документацията на фирмата само защото фирмата е задължена да има някакъв адрес. А реално дейността може да се върши от подизпълнители на другия край на света (примерно една фирма за уеб хостинг не работи с клиенти във физически офис, а само препродава услугите, които се доставят от американска фирма, а customer support се извършва от индийци по телефона, чрез електронната поща, чрез ticket system, чрез онлайн чат).

Същото ако е възможно за търговските обекти, където се продават храни - би било чудесно. Обаче най-вероятно няма да може да се прави. Ако още не са се сетили - ще приемат закон, който забранява тази практика, с единствената цел закона да бъде зъл (законодателите имат един такъв стремеж към чистото зло, дори и когато не им плащат за това).

На картинката: зъл законодател в действие. Дори и лобистите да не му платят, пак ще пише лоши закони. Държи меча на социалистическата идеология.
hx3c0h.jpg
 
От: От: От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

Безумна е цялата система. На мен ми отне около 3 месеца, за да си регистрирам магазина, а сега парите, които трябваше да давам за реклама отиват за наем...Преди бях пускала една тема за необходимостта на промяна на законите, свързани с ел. търговия, но тя тръгна в съвсем друга посока. И да, чувствам се дискриминирана спрямо всички фирми от ЕС, които могат да доставят в БГ, а ние - не. И да, колкото и да ми е рано, ще преориентирам дейността си към белите държави в ЕС. Защото държавата вместо да стимулира такива като нас, прави всичко възможно да ни няма. Жалко...

На всичките ти въпроси отговорите са НЕ. Не може, а изискванията за отваряне на обект са безумни, особено за хора като мен, примерно, които нямат никакво намерение да развиват стационарни търговски обекти.

Ще се радвам, ако тази тема четат и други освен мен с подобни обекти, които искат да спазват законите и да си плащат данъците, но и да получават адекватно отношение от страна на държавата Може пък да измислим нещо или да си предявим исканията към АХ.
 
Последно редактирано:
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

То вече има такива организации, които се борят срещу безумните антипазарни закони.


Честито! Данъчните ще почват да арестуват от 2014 година. Очаквайте скоро и други държавни служители да се сдобият с белезници и да почнат да арестуват. Ако си написал някоя буква в данъчната декларация накриво - идват у вас, просват те на земята, обявяват те за абсолютен престъпник и ти щракват белезниците.

Ако ти се занимава, може да напишеш статия за законите, които не ти харесват, и да я пратиш на ИПИ (и/или други НПО). Има вероятност да я публикуват.
 
От: От: От: От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

Може пък да измислим нещо или да си предявим исканията към АХ.

Исканията трябва да се предявяват към законодателите. Агенцията по храните само спазва законите, които се пишат от злите законодатели (като този, показван на картинката по-горе).

Борбата ще е трудна, защото мнозинството от гражданите искат законите да са лоши за предприемачите, защото предприемачите са зли капиталисти, които печелят на гърба на малките бедни потребители. Докато това мислене не се промени, не очаквай да има охлабване на законодателството. Ще има тежки и ненужни регулации за да се симулира защита правата на потребителите.

В крайна сметка от регулациите страдат потребителите, защото търговците са принудени да повишат цените (и имат възможност да го направят, защото конкуренцията им се ликвидира от сложното законодателство) - малките нямат шанс, остават само големи, а когато на пазара има малко на брой големи участници, знаем какво става...
 
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

В крайна сметка всички ще идете на село и ще садите картофи. :p
Затова:

Регистрирайте се
при Вискяр
и започнете да се обучавате
как да си произвеждате храната,
да е вкусна и да е отгледана с малко труд,
другите да ви завиждат
и да питат как сте успели.
Зная как все още е ефтино и лесно достъпно.
Ще дойде ден
да чакате
с месеци
или години
да научите тези безценни неща!
 
От: Пак ще ударят пазара на храни и хранителни добавки онлайн

Не може всеки сам да си произвежда храната. Ако това стане масово, кой ще ви произвежда ризите и компютрите?

Колкото и страшни да стават законите, едва ли някога ще стане по-изгодно сами да си произвеждаме храната. В съвременната икономика една малка част от населението произвежда храната за всички. Обаче тези, които произвеждат храната, зависят от останалите. Всички сме свързани. Производителите на храна не могат да направят нищо без хората, които създават машините, които ползват; енергията, която задвижва тези машини; даже дрехите, които носят.

В днешно време отделния човек не може да съществува (по този начин) без останалите хора. Доброволното сътрудничество между хората, наречено пазарна икономика, е направило възможен целия този прогрес, който сме достигнали. Това доброволно сътрудничество е доказано, че е по-ефективно от принудителния труд. Независимо колко гениален е диктатора, който контролира този принудителен труд. Когато хората си сътрудничат доброволно, те успяват да решат проблемите си много по-ефективно от всяка форма на централно планиране.

Книга за това как работи икономиката [PDF] - безплатно изтегляне.
 

Горе