Партньорска програма на ebay и амазон

go6o78

Member
При регистрация като афилиет в амазон трябва ли да съм юридическо лице или става и с физическо. Как декларирате приходите от тях ако е възможна регистрацията и работата като физическо лице.

С амазон как стоят нещата декларациите при регистрация в последните стъпки ги искаше. От нап ли се издават

За ebay имам същите въпроси
 
Последно редактирано:
От: Партньорска програма на ebay и амазон

Може и като физическо лице.

От Амазон може би искат W-8BEN, а може и да не искат (някъде може да попълниш тази деклрация като цъкнеш в онлайн формуляр с мишката, след като си написал инициалите си чрез клавиатурата - без участие на принтери и скенери - не съм сигурен дали при Амазон е така). Амазон не искат нищо от местните държавни паразити.

Декларираш си доходите по същия начин като тези от Google AdSense, с тази разлика, че ако получаваш пари от американския Амазон няма задължение за регистрация по ЗДДС (при европейските Амазони, обаче има).

Ако не си поискаш парите - може да не се наложи да декларираш (няма приход - няма данък). Изчакай да се събере по-голяма сума. (Изключение: европейските фирми на Амазон - по същата причина като Google Ireland - в края на годината възниква данъчно събитие и задължение за регистрация по ЗДДС в срок 7 дена преди датата на данъчното събитие).

Amazon имат отделна афилиейт програма за САЩ, отделна за няколко от европейските им фирми и т.н. Ако искаш да печелиш от всичките им магазини (с различни домейни) ти трябват различни връзки и различни регистрации в различните им афилиейт програми. Геотаргетирането е кошмар. Освен това всичко се плаща поотделно - тоест за всеки чек трябва да плащаш отделна банкова такса.
 
От: От: Партньорска програма на ebay и амазон

Като се регистрирам в amazon.com от къде ще се получават парите, от Америка или Европа ? Искам да използвам тяхната афилиет програма и да продавам в Америка.
 
От: Партньорска програма на ebay и амазон

При регистрация в https://affiliate-program.amazon.com/ (американския Амазон) ще получаваш плащания от американския Амазон и ще продаваш на американски клиенти (връзките ще сочат към amazon.com). Ако насочиш потребител от UK (например) и той реши да провери същата стока в amazon.co.uk (ръчно напише amazon.uk в полето за адрес на браузъра или кликне на връзката amazon.co.uk в долната част на сайта amazon.com), ти няма да получиш комисионна от продажбата! Ако имаш регистрация в Amazon.co.uk като афилиейт - мисля, че пак няма да получиш комисионна (ако потребителят е доведен в amazon.com с афилиейт връзка към amazon.com и е преминал в amazon.co.uk).

Затова трябва да геотаргетираш потребителите - което е сравнително сложно (някои стоки ги няма във всички амазони).

Поради гореизложеното, се оказва че в много случаи правиш безплатна реклама на бранда Амазон.

Има и други некоректни (но законни, може би) практики от страна на Амазон и техни афилиейти и клиенти. Купуват реклама от Амазон, която представлява връзка към сайт, който има афилиейт връзки към Амазон. Тоест ако ти докараш потребители на сайта на Амазон, а друг прибера комисионната! От това Амазон печели допълнително от PPC реклама (намалявайки ефективните разходи за привличане на клиенти) - затова те нямат интерес да преустановят тази практика.

Подробно писах в тази тема: Как Amazon.com печели за ваша сметка (по нечестен начин). Има солидни доказателства.

Предимството на Amazon (за афилиейтите) е, че имат много продукти и цените са относително конкурентни (въпреки неголемите комисионни за повечето продукти). Може да се печели, въпреки нечестните (но вероятно законни) практики на Амазон. Може някой да цъкне на връзка към страницата за някоя хартиен акнига, а да напазарува чорапи, някой филм, електронни книги и други продукти и услуги, които имат по-голяма комисионна от минималната (игри - 10%, бижута - 10%, подаръчни карти - 6%). Потребителите имат и доверие на марката, така че има по-голяма вероятност да купят нещо от там (в сравнение с някой неизвестен магазин).

Повече за процента на комисионните:
https://affiliate-program.amazon.com/gp/associates/help/operating/advertisingfees
 
Последно редактирано:
От: Партньорска програма на ebay и амазон

предполагам, че при ebay.com нещата са подобни.
При евентуална комисионна как се декларират доходите от Американските амазон и ибей при физ. лице
Като доходи от чужбина дали става (както преди гооглр ирландия когато доходите бяха от САЩ) или трябва и осигуровки
 
От: Партньорска програма на ebay и амазон

Ако продаваш нещо на eBay има два варианта - извършваш търговска дейност (което няма как да правиш без регистрация като ЕТ или чрез юридическо лице) или си продаваш старите вещи (физическите лица имат право да си продадат старите вещи без да дължат данък - примерно може да си продадеш стария телефон).

Прочети ЗДДФЛ и обърни внимание както на изключенията, така и на изключенията на изключенията (продажбата на някои вещи се облага).
 
От: Партньорска програма на ebay и амазон

не искам да продавам мои или други неща. Искам да използвам афилиет програмата им.
Примерно слагам банер в сайт и при продажба комисионна. И тогава ли е търговска дейност ?
 
От: Партньорска програма на ebay и амазон

Може и да се разминеш само с регистрация като самоосигуряващ се. Някои даже си декларират подобни доходи като "други" и плащат 8% здравен рекет и после 10% плосък рекет върху останалото (без да се регистрират като самоосигуряващи се).

Вероятно сега някой ще напише да не се занимаваш с глупости - „просто си получавай парите и си ги харчи“.
 

Горе