Петиция против оскверняването на Софийска опера и балет

rsrrr-rsrrsr-sanctorlegumcom_baf7a3972a.jpg


Петиция против оскверняването на Софийска опера и балет

Уважаеми дами и господа,

Ние сме против „окупацията“ на ул. Георги С. Раковски в пресечките между ул. Московска и бул. Княз Александър Дондуков-Корсаков. Не е нормално в демократична и европейска България една от централните улици на София да бъде затворена и превърната в пазар – още повече тази на Софийската опера и балет. Разбираме смутните времена и провокациите, на които сме подложени, но това не е извинение за неуважение към изкуството и културата.


Нека да не забравяме, че в този момент се празнува двестагодишнината на Вагнер. Също така София кандидатства за европейска столица на културата, което кореспондира с битака, оформил се на ул. Врабча. Не е нормално това положение да продължава! Нямаме намерение да повдигаме злободневните въпроси и поведението на определени политически субекти, но Ви молим за вашата намеса като отговорни институции. Нека да покажем, че София продължава да е град на толерантност, история и култура.

Най-искрено Ви молим да се намесите в тази нелепа ситуация. Незабавното отблокиране на този периметър и даване на възможност за нормално провеждане на културните мероприятия са от жизнено значение за имиджа на България. Предотвратяването на това безумие е изключително важно за развитието на културата в България! Нека да не позволяваме на един циничен прецедент да се превърне в практика!

Атака затрудняват работата на Софийска опера и балет

В цялостната сграда на Операта и БЗНС, построена от архитект Лазар Парашкеванов, която се намира на улиците „Врабча", „Раковски" и „Дондуков" е настанена и политическата партия „Атака". Всеки ден политическите привърженици на „Атака" обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците. „Атака" пречи и на колите, които нашите певци и балетисти, паркират на паркинга на „Врабча". Артистите ни не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея.

Пред Софийската опера и балет предстои важна премиера, която ще има гости от цял свят. На 22.06, 23.06, 26.06 и 29.06, за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга": „Рейнско злато", „Валкюра", „Зигфрид" и „Залезът на боговете". Тя е посветена на 200 годишнината от рождението на големия композитор.
До този момент много малко оперни театри по света включват в репертоара си цялата тетралогия. Причината е, че те нямат подготвени певци за прочутия цикъл на Вагнер. В Софийската опера и балет тетралогията се играе в двоен състав, с нови Вагнерови туби и нови инструменти за оркестъра.
 

Горе