Питане относно защита на .bg домейн

Green Bars

Well-Known Member
Здравейте, сигурно има подобни теми, но пускам тази с едно конкретно питане.

Искам да регистрирам домейн, който е българска дума /чиста без окончание или представка/.
Когато регистрираш такъв домейн имаш ли нужда от защита на домейна, или поради това че е често ползва дума и не е брандирана може да е без защита?

И кой е най-евтиния и най-лесен начин да се защити този домейн?
 
И кой е най-евтиния и най-лесен начин да се защити този домейн?

Издаване на книга. При правилни действия, разходите по защита на домейн са 0 (нула) лева.
 
От кога ЕООД се регистрира за 2 лева ?

И името не ЕООД-то как трябва да е по-точно:

Пример: искаш да регнеш kitara.bg
как трябва да ти се казва ЕООД-то:
Китара ЕООД
или
Китара БГ ЕООД
 
И името не ЕООД-то как трябва да е по-точно:

Пример: искаш да регнеш kitara.bg
как трябва да ти се казва ЕООД-то:
Китара ЕООД

Китара ЕООД
 
От кога ЕООД се регистрира за 2 лева ?

И името не ЕООД-то как трябва да е по-точно:

Пример: искаш да регнеш kitara.bg
как трябва да ти се казва ЕООД-то:
Китара ЕООД
или
Китара БГ ЕООД

Регистър.бг са дали пример, четете :)
 
Да обобщя до тук:
ЕООД не струва 2 лв, ами излиза някъде към 90 ако сам си подготвиш документите и имаш електронен подпис, иначе отиваш на 160лв минимум. Толкова излиза и с посредник, ако са актуални цените в нета.
Нямам идея колко струва да е издаде книга, но мисля че ще е повече от да си направиш ЕООД.

Ако не се лъжа да се направи дружествен договор ще струва 20-тина лева, но трябват 2 лица за това /не съм сигурен в това, може и да се лъжа/

Относно името, проверих в търговския регистър и в търсенето "Права на Фирма" думата е регистрирана, срещу нея пише Регистър Булстат,
но в "Справка по физическо или юридическо лице" я няма тази фирма. Каква може да е причината за това?

ПС: Беджев, като са дали пример защо не го сподели тук?
 
ми щото си имат сайт с общи условия, които трябва да се четат.......
2лв е метафора, ако бизнеса ти не струва толкова за къв к*р се занимваш с това ?
Малко съм циничен, ама ме предизвика :)
Айде лека работа и студена бира :)
 
Не е като да не съм се питал същото, но зная едно, че най-адекватен отговор можеш да получиш от съответния регистратор. Дори и да те насочат към условията, ако имаш конкретни питания, няма да те оставят на произвола. Просто има някои въпроси, които не са за форуми и празни приказки. Успех в начинанието.
 
Ако няма регистрирана фирма с тази "дума" и ти си регистрираш домейна после няма да имаш никакви проблеми, никой не може да предяви претенция след твоята регистрация.
 
Има я думата в регистър Булстат, ако я нямаше щях така да си регна домейна.
За сега се чудя между две опции - Думата Бг/България/Bg итн ЕООД, или Дружество по ЗЗД /там може да се ползва думата, няма ограничения/
 
Вчера говорих с регистър бг относно подобна ситуация - ако има вече регистрирана фирма с името, което аз искам и регистрирам фирма с "името бг" / "името България" няма проблем да си регистрирам домейна като защитен. Цитирам ги "ние не проверяваме кой е регистриран в търговския регистър и по общите ни условия при избиране на интернет име може да отпаднат допълнения като бг / България т. е. фирма "името България" може да регистрира домейна името.бг като защитен.
 
То няма проблем да го регистрираш, но после въпросната фирма може да предяви претенции към домейна и да ти го вземе. Не че ще се случи де, но 1 на 100 е възможно :)
 
Въпросната фирма няма никакво право на арбитраж, защото ти вече (разбирай пръв) си регистрирал домейна като защитен на базата на избраната думата/име според правилата на регистър бг.

Примерно има регистрирана фирма Банан ООД, аз правя Банан България ООД и регвам banan bg. Домейна мога да го регистрирам като защитен според общите условия на регистър бг - името на фирмата ми без България:
"5.5.2.7. Когато в името фигурира думата България, тя може да бъде изпусната или заменена със символите bg или бг. Когато името завършва с думата "бг", "bg", ".бг" или ".bg", последната може да бъде изпусната.

5.5.2.9. Когато в името фигурира име на селище, държава или континент, то може да бъде изпуснато или да бъде използвано общоприето негово съкращение."

П. С. Тук разбира се говорим за дума, която не е запазена търговска марка примерно Пепси и аз да пробвам да регистрирам Пепси БГ и pepsi bg домейна.

П. П. С. Нека, който е заинтересован да се свърже с регистър бг и да ги попита, аз така направих и съм доволен от отговора им, като не ангажирам никой с него.
 
бе не се палете толкова с тия защити, нали регистрирах papajohns.bg и ми писаха лед няколко месеца от някаква фирма, дето им движи бранд въпросите и адвокатските глупости в тая насока. Първо викат дали искам да го продам, казах им яка цена и тия ми викат - имаме марка, ала бала, световна дъра бъра. Аз им викам след консултация с адвокатите на фирмата ми - боли ме фара така по-учитиво нали, заповядайте в бг съда да уточним въпроса и от 5 месеца не съм ги чувал
 

Горе