Здравейте, не знам дали мястото на темата е тук и дали не се повтарям , но нещо с търсачката не се оправям
Питанката ми е следната,как точно да осъществя дропшипинг търговия с български вносител?Значи от много материал който изчетох трябва да имам фирма , дотук ок , обаче четох че при дропшипинга склада(търговеца с който работя) изпраща от мое име стоката (или се бъркам).Ако той изпраща стоката ,би трябвало той да издава и фактурата, тогава се явявам посредник и би трябвало да съм на комисионна от печалбата.Обаче четох че фактурата се издава на мое име(моята фирма), а фактурата тогава би трябвало да я издавам аз, което ще рече че аз трябва да получа стоката при мен ( със фактура от вносителя към моята фирма) и после аз да пратя стоката на клиента със фактура от моята фирма.Така ли е или бъркам нещо , щото от многото четене нещо се омотах.След проведен разговор със счетоводител няма как склада да изпраща директно на клиента стоката и да издава фактура на моята фирма , а някак си не разбирам как склада ще изпраща стоката на клиента , пък аз ще му изпращам фактурата,малко станха сложни нещата за мен от счетоводна гледна точка.Дано не съм много нагъл с питанката си :)
 
Както се разбереш с фирмата... в БГ няма чист дропшипинг , така че повечето са на лични уговорки.
 
Ние работим по следния начин. Електронният магазин, в случая твоя, дава на нас касов апарат и фактурник/печат. При всяка поръчка всичко се окомплектова по начина, по който би го направил ти. При нас, обаче, е по-различно - ние сме фулфилмънт склад, т.е. трябва да има още една стъпка - част от стоките на вносителя, трябва да влязат в нашия склад, за да ги изпращаме.
Един от проблемите да накараш вносител (търговец на едро или производител) да ти е дропшипинг доставчик, е че трябва да го накараш да се занимава с тези подробности - комплектоване на единични пратки, опаковане, издаване на съпроводителна документация, изпращане. Затова се явяваме ние като възможност този процес да не го прави вносителя.
Още една възможност, но доста скъпа, е да се използват триъгълните куриерски услуги на Еконт и други фирми - първо идват при теб и взимат документацията (фактури, кадови бележки, рекламни брошури и т.н., после при вносителя да вземат стоката, накрая при клиента със всичко. Уви това е скъпо, защото за всеки един клиент плащаш цяла доставка до вносителя. Това е най-"дървения" вид дропшипинг, но в някои случаи се прилага - например при скъпи стоки, върху които цената на доставката много не се отразява, и такива, които не се продават на често и е по-скъпо да ги държиш на склад, отколкото да пращаш индивидуален куриер.
Вариант е и да се договориш с клиента, че получава фактурата и касовата бележка отделно от пратката - което може и да не е скъпо, ако ползваш евтина доставка от пощенските оператори на писма, включително Български пощи.
 
Благодаря много за изчерпателния отговор,сега друг въпрос при положение че вие се занимавате с цялата дейност , какво дължа на вас като сума ? Нещо като процент или фиксирана такса ?
 
Между 1 и 3 лева на пратка излиза фулфилмънт услугата, като е доста къстамизирана, защото зависи от типичния обем на пратките, сложността на окомплектоване (например дрехи се съхраняват по-трудно от книги, съответно и намирането им в склада е със специфики). В тези ориентировъчни пари влиза складирането на стоката при нас (обикновено делим склада на бърз и бавен), събирането на стоките за всяка пратка, опаковането й според твоите изисквания; добавянето на благодарствени писма, рекламни брошури, сувенири; изготвянето на товарителници и друга документация, включително фактура и касова бележка за клиента; изпращането по куриерски фирми. Включва и обработката на върнати продукти. Например, при продажба на дрехи обичайно връщанията и замените са много повече останалите видове стоки. За всяка една такава операция си имаме цени, като за малки магазини планираме скоро да направим flat rate ценообразуване - само месечен абонамент цена за склад на палет и цена на бройка а останалите операции. Но те пак ще са в подобни граници.
По принцип при така описаната схема - дропшипинг, на нас би трябвало да плаща собственикът на стоката (вносителят, търговецът на едро) - той ни ползва, за да предостави услуга на теб. И съответно той да си калкулира какво да взима от теб, вероятно понеже те са търговци, ще си сложи някакъв процент над нулевите цени надценка, а няма да те чарджва на поръчка. Освен това, заради тази странична за него дейност, той ще затвори пари в стока, която ще стои в нашия склад.
Ако има някаква логика цената за фулфилмън услугата да е в процент от нещо, то има известни основания да е процент от цената на куриерската услуга, но и това не е съвсем точно, защото куриерската услуга зависи главно от тегло, без значение дали вътре се слагат 2 продукта или 5 продукта.

Вие, ако се интересувате от тези логистични въпроси, заповядайте на събитието долу в подписа ми, на което съм лектор и участвам в организацията. Ще има хора с богата практика, доставчици на услугата фулфилмънт, надявам се и доставчици на дропшипинг принципа. Който се интересува, да ми на лична, за да му дам промо-код за по-тънка цена.
 
Станко така и така са при вас нещата, що не направите един онлайн мол тип Амазон?
 
На колегата за дропшишинга да обясня по-простите варианти:
- вариант първи, баш класика в БГ - продаваш артикули които не са при теб, като продадеш доставчика ти праща по куриер или ти ходиш и си вземаш стоката и я пращаш на клиента. В този случай доставчика ти издава фактура за стоката и ти му я плащаш, съответно ти пък издаваш на клиента
- вариант втори - класически дропшипинг - когато получиш поръчка, пращаш данните на доставчика, той си издава фактура, пакетира и праща от свое име. През тебе нищо не минава, накрая на месеца ти му издаваш фактура за маркетингови услуги за комисионните и той ти плаща.
Разбира се има много затруднения и улеснения при тези варианти.
Ти какво искаш да продаваш? Щото примерно сега ми хрумна, сигурно и Станко може да знае някой търговец дето складира при него и иска да предлага дропшипинг.
 
А, да и ако сега тръгваш в този бизнес приеми поканата на Станко, аз съм ходил на първата им конференция има какво да се чуе, и ще се запознаеш с колеги.
 
С най-голямо удоволствие бих отишъл но сега живея в Сливен, и няма как да отсъствам от работа защото започнах преди 3 дена и гледам да спазвам благоприличие :) Иначе като за начало 1-ият ми сайт искам да бъде свързан с компютърни конфигурации и компоненти и ще се опитам и със електронни елементи, уреди и всякакви артикули от този сорт, пък приятелката иска със дрехи.За друго не съм мислил .
 
И двата избора са грешни. Първо с дрехите е пренаситено, процента върнати е огромен и.т.н. Със компонентите същата работа, там купуват разбирачи дето търсят и цени и.т.н.,
 
Ами от какво разбираш, с какво се занимаваш, какво те влече, последните 6 месеца за какво си харчи парите. Има ли до тебе във Сливен някакви складове, фабрики, работилници?
 
Първо с дрехите е пренаситено

Нормално е да е така - най много дрехи се продават. Жените пазаруват като за последно и винаги няма какво да облекат.
Ако автора не предлага дрехи които предлагат 80 % от магазините има голям шанс нищо, че е има 1000 магазина.
 
Той идея си няма от света, пък ще предлага нещо дето го нямат другите и още повече по този метод... А и не съм убеден, че най-много дрехи се продават, нито че жените пазаруват като за последно, като на всички са им окъсани задниците.
 
Хммм, първо по професия съм електротехник.Второ не съм от Сливен , тук съм по други причини ;) Трето казвам че това което искам да направя е за начало защото от това разбирам най много (идеята ми хрумна спонтанно),пък и досега не съм за занимавал с онлайн бизнес и просто ми е любопитно , не очаквам големи печалби (даже за начало не очаквам никакви ...)както и не очаквам че ще забогатея от това(направил съм си сметката какви разходи ще имам и дали ще имам приходи ), както и не съм казал че ще ударя кьоравото за 2 дена .Ако може без негативни коментари , не съм писал с тази цел , аз винаги се въздържам от подобни неща , държа на същото към мен .Дали имам или нямам идея от света ....май не е ваша работа(малко арогантно от моя страна...) ,не се познаваме и не си знаем възможностите (аз например не се вълнувам от възможностите на другите ,имам си причина за това ).Така че ако някой иска да помогне с информация е добре дошъл , ако сме тръгнали да се заяждаме направо трийте темата(нямам намерение за подобно нещо ).Успех на всичи които се занимават с подобен бизнес , но малко по кротко с егото защото на този свят няма нищо вечно( колкото и да ни се иска) , понякога съдбата може да ви изиграе ;) Или както казваше един мой познат , живота е едно колело което се върти , днес си горе , утре си долу :) Така че при още един негативен коментар, спирам да следвам темата и ще се свържа направо с админа да я изтрие ,защото според мен форума не е с тази цел.
 
Айде стига си се зъбил, ако искаш пробвай да се свържеш с админа да изтрие темата, пожелавам ти успех. Не съм искал да те засегна, ако забелязваш се опитвам да помогна, няма нужда от комплекси. В света на бизнеса ако нямаш дебела кожа не си за никъде, ако ще се занимаваш тепърва ще търпиш. Това което се опитвах да кажа на колегата, е че тепърва почваш и нямаш идея как да си направиш магазин, от къде да вземеш стока, как да си докараш посещения и.т.н., не че като цяло нямаш идея от нищо, но по въпросите ти смятам, че нямаш идея от бизнес. Его или не, всички тук сме с малко по-голямо его, дали то се е получили в борбата ни с проблемите или е вродено и ни е нужно да успяваме, факт имаме го. Или ставай част от нас, или пиши на админа, ама да изтрие темата нямаш шанс. Вземи вникни в това, което съм ти написал и задавай въпроси. От мен толкова.
 
Едно време бях същата ощипана булка като теб, чувството ти за чест и лесното ти обиждане ти пречи да видиш добри намерения и желание да ти помогне някой.
 
Ами имам си специфичен изказ, ако не ти харесва, няма повече да отговарям на твоите въпроси, като гледам ще отстъпя място на другите да ти дават подробни отговори.
 

Горе