Предлагам: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Pavlinasp

Member
Рейтинг - 0%
0   0   0
Здравейте!

Нова съм във форума, но мисля че съм попаднала на точното място. Имам опит в изработка и поддръжка на мои сайтове на HTML и Wordpress, но в крайна сметка виждам, че силата ми е писането на статии /имам свой блог/, а и времето ми след работа не позволява задълбаване в УЕБ-дизайна.
Разбира се, имам фейсбук, както и поддържам две дискусионни групи в него. От 15 години работя като компютърен специалист в държавна институция.

Предлагам писане на авторски статии на следните теми:
Житейски теми. Женски теми. Теми за децата и семейството. За литуратура. За Родината. Философски. За обичаи и традиции. За религия. Имам готови статии по темите, които мога да предложа или преработя в желана от Вас дължина.

Мога да пренаписвам съдържание, тоест да "преразказвам". Смятам, че правописът ми е без грешки.

Превеждала съм от руски статии за здравословни продукти в zlatoley.com както и съм писала статии за сайта doverenbg.com

Може да ми пишете тук, като ми оставите мейл за връзка, или на лични.
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Не е лошо да допълниш обявата с цени и предпочитани методи за плащане
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

При едноседмичен срок, който ми позволява нормално да съставя авторска статия със съответните проучвания: 1.50 лв на 100 думи.
При съкратен срок, цена по договаряне.

За преводите, по договаряне - трябва да видя сложността и характера на текста.

За пренаписване на текст, 1 лв на 100 думи.

Плащане - ЕКОНТ или по банков път.

При първа поръчка и работа с потребител, изпращам част от статията или превода, останалото след получаване на заплащането.
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Статията вече е публикувана:

ПРОЗОРЕЦЪТ НА СМИСЪЛА

„Причината да има гладни не е, че Земята не може да нахрани бедните, а че Земята не може да нахрани богатите".

Сигурно си спомняте статията, която публикувах преди време – ПРОЗОРЕЦЪТ НА ОВЕРТЪН. С промяна на имената на нещата, показване от приемливи частни случаи, се постига постепенно леко изместване на прозореца на допустимото за едно общество. В резултат на този експеримент американският анализатор Овертън /загинал при странни обстоятелства/, успява да „прокара” дори теории от рода Разрешаване на канибализма.

Отдавна Прозорецът на Овертън не е в сферата на фантастиката, а влиза в активна употреба. Повод за днешната публикация е един филм, „Аз преди тебе/2016/” за който се повдига обществена дискусия. Филмът е само повод, а дискусията е на тема, да се узакони ли евтаназията не само при пациенти в последен и мъчителен стадия на физическо страдание .. а вече и при хора, в случая инвалиди, които сами не считат за полезно да живеят повече на този свят.

Странно е, че богатото общество, което от година на година изобретява все по-съвършени приспособления дори за пълни инвалиди, като Стивън Хокинг, смята че е „голяма придобивка” да нагази в тези води и да направи допустимо за нас едно такова узаконяване.

Да, и аз познавам дядовци, които в немощта на възрастта си, и невъзможност да създадат нови контакти, постепенно „се предаваха” и напускаха живота от отпадналост и нежелание да се хранят. Но в случая не става дума за това. Става дума, че на обществото постепенно се вменява разбиране за „свобода” относно това дали да живеем. Защото, съгласете се, един инвалид в обкръжение на любящи хора има много повече радости, отколкото някои безработни, принудени да продават телата си и несигурни в утрешния ден. Какво, и за тях ли да направим клиники за евтаназия?

Моето лично наблюдение е, че този вид „свобода” най-напред ще "освободи" земята от чувствителните и отговорните хора. Тия, които имат усещането за мисия и провал. Тия, които имат желанието да Дават, а не да получават наготово. Те най-лесно ще бъдат убедени, че са излишни …

А всъщност именно тия хора носят в себе си посланието за Смисъл. Чехов има такъв разказ, за девойката която била болна от тъга… и когато лекарят я преглежда, установява, че тя се безпокои защото е наследница на фабрикант и няма нужда да работи, ала страда заради работниците във фабриката, които не са щастливи. Лекарят й казва – здрава сте, това е благословено безпокойство…

Прозорецът се върти, а ние сме зрителите. Помните ли какво беше немислимо най-хубавото, което можеше да се случи на една блудница по времето на Христос? „Иди си, никой не те уби, и не съгрешавай повече”. А какво става във филмите днес? Задължително „по-добрата” или „по-добрия” разбива едно семейство, и се преборва за "щастие". Думите отдавна се смениха, обидните прозвища изчезнаха, а „плеймейтка” се превърна в титла.

Обаче уви, променената опаковка на отровата не отслабва ни най-малко нейното действие върху отделния човек и обществото!

Това, че насърчаваме децата си „да правят секс” на 15-16 години, не смекчава раната и унижението, което им причинява изоставянето от този, за когото са отворили сърцето си. А ако ги научим и да не отварят сърцата си, раната я причиняваме ние. Ние отнемаме правото им да дават и получават трайност. Ние отнемаме разбирането им за нещо Вечно, като насърчаваме търсенето на максимално удоволствие във временното. Въпрос на време, и то, може би, на кратко време, е да започнем и да отглеждаме децата си не само без семейство, но и без разбиране кой за какво е отговорен спрямо това същество...

Един много изстрадал човек, психологът Виктор Франкъл, пише своята книга „Човекът в търсене на смисъл”, след като е минал през ада на концентрационните лагери и е загубил най-близките си. Той вижда от опит, че това, което дава сила на човек да продължи да живее и в ада, е Отговорността. Без нея няма усещане за смисъл. Търсим нови и нови емоции, преживявания, удоволствия или дори опасности, но никога не постигаме удовлетворение.

Така че, нека не се взираме в бездната /на отчаянието/, за да не почне и тя да се взира в нас, както е казал някога един философ. А ако някой приятел е започнал да се взира в нея, нека опитаме да му покажем Небето.

Много българи се грижат всеотдайно и направо героично за близки инвалиди, които дори не са в състояние да им благодарят. Какъв е смисълът, ще каже някой, всеки ден да обгрижваш живота на един такъв човек? Ала, по-голям ли е смисълът да живееш като директор на търговска компания, която утре без сътресения може да те смени с друг директор, и да се прибираш всяка вечер убит от работа и напрежение в празния си, прекрасен апартамент... Докато този инвалид може би има само теб – който го пазиш от болката и от безхаберието на институциите.

Нещата са сложни … Животът е сложен … И всеки от нас е СЛОЖЕН на някакво място, не-случайно.
 
Последно редактирано:
.
 
Последно редактирано:
.
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Статията вече е публикувана, ето пълният й текст:

ДА. ПЪРВОСИГНАЛНО ...


Първосигнално. Така реагираме много пъти. Но днес няма да говоря за случаите, когато първосигнално нагрубяваме някого, или го обвиняваме, преди да сме разгледали добре нещата.

Искам да говоря за първосигналното „ДА“. Нерядко един кротък човек преди да помисли, изрича: Да. Да, може да свърша това вместо теб. Да, разбира се, може да ти покажа еди-какво си за десети път, щом ти не смяташ за нужно да си го запишеш. Да, ще поговоря с човека, който ти е така неприятен и ще му предам, каквото имаш. Да, разбира се, не ми пречи, че отменяш уговорката. Да, може и друг цвят, щом така ти харесва. Да, може и утре, днес ще си намеря някакво друго занимание. Да, добре, щом не ти се ходи на планина, ще идем на море. Да, щом трябва, гледай до късно телевизия, аз ще си сложа възглавницата на ушите. Да, разбирам, че си без настроение, затова за пореден път ще си премълча как се чувствам…

Да, всъщност, аз просто се боя да ти кажа „не“.

Психолозите може да открият несъзнаван спомен от ранно подтискане в детството на такива хора. Не са им дали право да бъдат себе си – те са започнали да се съгласяват или да се крият … Може би наистина причина да е несъзнателният страх - като от удар, но зрелият човек си го превежда като „страх, да не наруши сътрудничеството и разбирателството“, ако постоянно изказва и някакви свои желания. Дори ако другият ги изпълнява, той щастлив ли е да го прави? Ами, ако е нещастен?? Аз ставам лош! Това е поредната червена лампичка, освен „страха от удар“. Да не станеш лош. И, третата лампичка – да не бъдеш изоставен. Един вид, кой ще обича искрено хора, които имат собствено мнение?

Истината е, че обичаме доста хора със собствено мнение, ако не виждаме в тях гордост, наглост, а напротив имат будно внимание към другите и към ситуацията. Ние дори търсим такива хора и ги следваме.

Тогава, кое ли е „лошо“ и кое е „добро“в нашето време с размити и разнообразни ценности?

За да преценим дали е добро, много неща трябва да се претеглят на везните. И най-вече – да се знае по коя ценностна система са сверени тези везни. Системата „Богатият винаги е прав“? Системата „По-силният печели“? Системата "От малък съм си свикнал да ме слушат". Или Системата „Всички сме братя“?

Може би трябва да помним, че в последната е включено изречението „Всеки е ценен“. Ценен си, че обичаш еднакъв цвят саксии – вероятно искаш да дадеш приоритет на самите цветя да изпъкнат в разнообразието им. Също, и ако обичаш саксиите да са в различен цвят – може би търсиш едрите цветни петна да създадат настроение независимо от сезона. Ценен си, ако обичаш всичко да вършиш в компания. Ценен си, ако обичаш повечето неща да вършиш в семейството си. Или дори сам. В този ред на мисли, не си „лош“ само заради различното ти мнение или предпочитание. Да, не си „лош“ и ако си уморен. Всъщност наистина понякога животът ни праща и болести, за да се научим да казваме „не“. Не, не искам това, ще ми навреди! („Разбираш ли, аз иначе бих го направил, за да ти угодя, но ще ми навреди...“) Ето, дори и това, е някакъв Път към възстановяване на нашата Лична идентичност - ако го разпознаем като такъв.

Може, кой знае, да има дял и соц-времето, в което повечето от нас сме израснали? Страхът да не се открояваш от масата. Да не те „подрежат“, понеже стърчиш настрани или нагоре.

Ала и в днешния свят подрязването е в пълна сила. Не стана ясно какво работеше денем Нео от „Матрицата“. Безлична бройка, в някаква огромна сграда на бюро, той сигурно постоянно е казвал „да.“ Нощем обаче, в сърцето си, казваше „не“. И беше себе си.

Как да започнем да казваме „не“? Със сигурност, като трупаме практика. Биха помогнали и няколко практични съвета:

1. На всяко необичайно предложение, извън нашите планове, нека отделяме десетина секунди за размисъл. Искаме ли го, ще ни обърка ли нещо? И дори все пак да кажем „да“, хората виждат, че мислим.

2. Когато за нещо можем да кажем и да, и не, може по-честичко да избираме „не“. За да свикнат хората. За да свикнем и ние самите.

3. Да не се самобичуваме, когато ни плаши да кажем „не“ за нещо важно. Да казваме „не“ отначало за малки неща.

4. Да обясняваме. Без да се прекалява с оправданията, всеки отказ заслужава да бъде обоснован. А и всяко съгласие. „Да, ще отида с теб на разходка след работа, понеже всички имаме нужда да се раздвижим, а прането ще оставя за утре сутринта.“ Така и другият човек разбира, че ти имаш и мнение, и лични ангажименти.

5. Да обсъждаме неприятните „да“-та насаме със себе си. Да си дадем сметка какво ни е принудило или уплашило, за да кажем отново „да“… Когато назовем или дори запишем на лист страховете си, те стават по-конкретни, съответно – заобиколими и победими.

И последно – нека помним, че сговорчивите хора са дар Божи за човечеството. Просто е нужно този дар да се шлифова и усъвършенства, да не става врата някой да се разпорежда с теб, а напротив - такива душа и характер са Лепилото, земният образ на Любовта, която свързва всичко в едно... Само че, когато се чувстват свободни да го правят от Обич, а не от страх.
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Статията вече е публикувана:

МАГИЧЕСКОТО СЛОВО

Дали бих препоръчала „Хари Потър“ на мои познати деца? Едва ли. Децата имат буйно въображение, а само една глава им стига, за да получат нощни кошмари. Но въпреки това препоръчвам книгата. На възрастните.

Магическото слово в книгата е много повече от това, което децата-магьосници се учат да изричат или никога да не изричат. То е много повече от действието с магическата пръчка или отварите с многобройни съставки. Най-великото слово в книгата, което обръща събитията, и проваля плановете дори на най-могъщия сред магьосниците е… Любовта? Дори не точно любовта. Най-великото слово са Изборите. Повечето от тях наистина са продиктувани от любовта. Но не винаги от емоционалната любов.

Изборът на майката на Хари Потър да умре, за да го защити, го спасява от смъртоносно проклятие, което никой друг на Земята досега не е могъл да издържи. Изборът на леля му, която въобще не го обича, но има съвест, да отгледа сирачето, го закриля от всеки враг докато е в дома й - до пълнолетието му. Изборът на самия Хари многократно да покаже милост на враговете си (които искрено мрази, понеже емоциите на децата в книгата са напълно реалистични) винаги му се отплаща с милост в бъдещето. Изборът на великана Хагрид да се грижи за ужасни насекоми и опасни тъпи чудовища и да ги обича, му докарва невероятна армия от поддръжници в най-трудния момент. И накрая, изборът на самия Хари да се остави да бъде убит от Злия, защото е повярвал, че е необходимо да умре (понеже са телесно свързани) – го дарява с неочакваната от абсолютно никой победа!



Много хора и днес търсят „магическото слово“ - древната реч, за която пише и Урсула ле Гиун в своите книги, вдъхновени без съмнение от реални предания. Мнозина биха искали да знаят думите за призоваване на определени събития в своя живот, и в живота на другите. За съжаление най-рядко търсим думите на изцеление, а много по-често се търсят думите на власт и подчинение. Има много данни, че фашистите са искали да укрепят своята идеология (общо взето, съвпадаща с идеологията на злия Волдемор в „Хари Потър“) с древни предмети и слова от времето на Юдея и Египет. Подобни търсения са имали и властниците при социализма... които, прегърнали за свое удобство атеизма, не са се отказвали от търсене на дълголетието и безсмъртието.

Но, както и в случая с Волдемор, проклятието на Силното слово явно е ударило такива властници обратно в челото. Когато едно древно слово се срещне със словото на Любовта и Саможертвата написано в сърцето на някого, то не може да ти служи. Затова и всички, които с любопитство разтварят страниците на все повече книги, говорещи за древната ни история и знанията на предците, нека помнят че преди всичко трябва да обикнат Ценностите на тези предци. Да си спомнят за Царете, които препускаха пред войската, за да й бъдат пример, макар и ако се наложи първи да загинат. Тези Царе не стояха в овални и други кабинети да кроят гибелта на цели народи, за да увеличават богатствата си. Всички, любопитни откъде е идвала силата на тракийските воини, могат да прочетат за техните неотдавнашни предци, повдигнали Априлското въстание, рискували със Съединението, защитили немощното, презряното и невъзможното. И във всяка възрожденска къща ще видят в какво са вярвали нашите дядовци и баби, достатъчно е да прочетат трогателните им писма, учебници, списъци с дарения за училищата… Ако се питат каква именно мелодия е свирел Орфей, та и зверовете са му се покорявали, нека преди да сложим електроди на растенията и скалите, да си помислим за Кого е пял Орфей, каква Любов и надежда са изпълвали душата му… за да го слушат дърво и камък! В различни континенти са разпространени легендите, че древните са строили своите великански градежи като са пеели или свирели на камъните. В „Хари Потър“ също се говори за силата на песента на феникса, и изцелението чрез сълзите му.

Между другото, образите на призраците и живите портрети в книгата имат много интересно предназначение. Те именно са историята, с която винаги можеш да общуваш. Но можеш и да я презреш и да минеш през нея, бързайки към трапезарията.

Има нещо общо между тази книга и великата трилогия на Толкин. При Толкин магическите думи, споделени с читателя са изключително малко. Но една от най-важните е думата „Приятел“. Невидимо, тя действа през цялото време от битките на Хари Потър. Тази дума бива атакувана най-често и против клеветата няма магическа противоотрова, освен Истината, Времето … и Сърцето. Сърцето ти шепне за хората, които наистина те подкрепят, каквото и да си видял като тяхна слабост или да си чул за тях. Приятелите се изграждат неусетно, в общите си цели, и с волята за претърпяване в името на това, което заедно обичат.

Има, разбира се, както и в живота, приятелства заради интерес и най-вече заради страх. Те се разпадат при най-лекия полъх на милост, на вярност, и когато някой такъв човек вдъхне чист въздух, лесно напуска оковите на привидния съюз. За да стане част от нещо Истинско.

И, да не пропусна да го кажа, в „Хари Потър“ често си завиждат. Съвсем искрено, безпомощно и болезнено. Преживял го е и Дъмбълдор, а да не говорим за Снейп, който накрая също се оказва благороден по своя тайнствен начин. Но Съвестта побеждава Завистта. Волята за добро я побеждава. А тия, на които се вреди или завижда, проглеждат, че трябва да простят, понеже и те самите не са идеални.

Къде останаха магиите? Магическите пръчки? Ами, магиите се учат, пръчките се купуват. Всяко заклинание в определени обстоятелства е безсилно, а пръчките се чупят понякога при невнимание. Остава нечупливото. В сърцата.
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Приключих с обемна поръчка, и приемам теми за статии с предпочитана от Вас дължина.
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Може ши лс с готови твои статии (част от тях) които не са публикувани. Имам интерес да закупя голям обем от статии.
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Колко искате да ви плащат?
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

"При едноседмичен срок, който ми позволява нормално да съставя авторска статия със съответните проучвания: 1.50 лв на 100 думи.
При съкратен срок, цена по договаряне.

За преводите, по договаряне - трябва да видя сложността и характера на текста.

За пренаписване на текст, 1 лв на 100 думи.

Плащане - ЕКОНТ или по банков път.

При първа поръчка и работа с потребител, изпращам част от статията или превода, останалото след получаване на заплащането."
 
Последно редактирано:
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Прочетох първата статия не е никак лоша, браво, имате талант за писателка :)
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Благодаря за добрата дума!
 
От: Пиша авторски статии, пренаписвам текст, преводи от руски

Статията вече е публикувана:

ВЯРНОСТ

Всеки е чел „Осъдени души” или поне е чувал за книгата на Димитър Димов. Обичайният ни спомен е, че покварена жена се влюбва в един фанатичен монах - накрая той загива, а тя става наркоманка. Не е изключено най-силният спомен на други от нас да е противопоставянето на класите по време на размирните времена в Испания, когато католическата църква вероятно не е единна и адекватна в грижата за бедните и нуждаещите се.

При новия прочит на книгата ми направи впечатление обаче, че душите на двамата нито са осъдени, нито загиват в този смисъл, който обикновено се влага в това. Душите и на двамата се развиват. Дори да не признава на глас безумието на каузата си, или поне на начина, по който я върши, отец Ередия към края на живота си вижда по-ясно нещата. Дори да не престава да хули вярата му, обезумялата от гняв и емоции Фани все повече осъзнава, че се прекланя именно пред силата на тази вяра.

В своя „красив и безгрижен” живот тя е имала много мъже и това не й е било трудно. На пръв поглед отец Ередия е първият, който я затруднява с нещо … но то не е толкова верността към йезуитския му орден. Затруднява я тайната му стая. Затруднява я, че той е изпълнил мъдростта на древните царе: „Не давай на жена си своята душа”. Затруднява я, че ако и да я обича с цяло сърце, той не продава нито душата си, нито ценностите си, нито разбиранията си за правилно и неправилно, за да й угоди. А неосъзнато за самата себе си, тя именно такава сила търси - както в старинната благословия „Нека жената да бъде като плодовита лоза, увита край мъжа си”. От което следва колко здрава трябва да бъде опората му. И Фани Хорн става плодовита лоза. Издържа нечовешки гледки и дежурства, променя целия си живот, и вътре в сърцето си е щастлива да служи, а не да заповядва. Без да разбира, тя вече е преминала от егоизъм към истинност и служи на нещо по-голямо от себе си. В своята среда не е могла да намери такава кауза, нито да се мотивира да я последва, ала сега това й се дава - чрез нейната женска природа на „помощник”. Виждайки в един човек въплътени ценностите, които на думи отрича, но с душата си почита, тя го следва навсякъде и започва да отгатва какво се иска от нея.

Една от най-чудните трансформации в книгата, е трансформацията на това, което Фани разбира като „любов”. Както богатите жени от онова време, и както, уви, почти всички жени в нашето, тя е тръгнала „отзад-напред” в опознаването на любовта. Най-напред преспиваш с някого, после свикваш да не се червиш от такива преживявания … и накрая стигаш до философско безразличие и изхабяване на душата.

След срещата с монаха-йезуит тя е поразена още в първото впечатление от човек, който иска и може да бъде достоен при всякакви обстоятелства - и душата й тръгва по обратния път. Преминава през подчинение на истината, после обиква душата на другия с все по-голяма чистота… и накрая стига до Вярност. Тя вече не се нуждае от други мъже, въпреки че никога няма да бъде с отец Ередия. Самата любов я довежда до ВЯРНОСТ. Тя довежда до вярност и него, той преживява също немалко противоречия в своето разбиране за святост, и за „равномерна любов към всички хора”.

Може да се каже, че към края на историята тя с основание го смята за фанатичен човек, изпаднал от епохата си, по-свързан с времената на Дон Кихот и безполезен за своето време. От друга страна той с право я вижда като жена, обхваната от страсти и емоции, неспособна на самостоятелен полезен живот. Но въпреки това, което виждат умовете им, в сърцата им остава някаква вярност към доброто и истинното у другия. Тази вярност те пренасят на небето, и с нея се изправят пред Този, Който знае тайните на всяко сърце.

Малко преди тях към вечността се отправя Мюрие, лекарят, влюбен във Фани, който пък е последвал нея в самоубийствената кауза да се основе болница за петнист тиф. При това той добре знае защо го прави тя, и че рискува живота си заради друг мъж.

В куфара на починалия Фани намира десетина свои писма, от които си личи пълното й лекомислие при предишната им любовна връзка. Но това, че той ги е носил, и заради нея е прекратявал всички други начинания в живота си, е подпечатано със същата дума – Вярност. Без политическа и религиозна позиция, очевидно и без достатъчно собствено достойнство, добросърдечният Мюрие е тласкан от нещо, което не разбира, но то определено не е страст. Когато Фани казва истината в съда, и той отива заедно с приятелите си в затвора, Мюрие бързо й прощава „предателството”. Дълбоко в себе си той също е казал „да” на тази истина, и затова после нейният вихър го повлича, предопределя живота и смъртта му. Нека не забравяме, че тримата не само преживяват своите лични борби, но и спасяват мнозина в болницата, приличаща на морга. Не е случайно, че принадлежат на трите различни, силни и често воюващи народи на Англия, Франция и Испания. Не само смъртта и петнистия тиф не правят разлика между народите. Не прави разлика и Истината. Тя събира, движи и използва слугите си.

Някой ще каже: те не винаги осъзнаваха, че служат на Истината. Но Истината по-добре знае кой какво има в сърцето си. Когато Фани отиде да се разправя с испанските генерали и дори да лъже, само за да спаси живота на един младеж, който не й беше никакъв, и който беше предаден на смърт от самия отец Ередия, тя мислеше, че служи на омразата си, а служеше на това, което е правилно. Когато отец Ередия след всичко това задели за болната Фани ампули с лекарства, и така лиши другите страдащи в болницата, той за пръв път не направи „това, което е правилно”, а това, което му идваше отвътре, без докрай да разбира защо.
 
.
 
Последно редактирано:
Офертата е актуална.
 
 
Последно редактирано:
.
 
Последно редактирано:

Горе