Плащане с пейпал в друга валута

ops5

Active Member
Да помоля за малко помощ с тоя пейпал.

Имам евро в пейпал акаунта. Искам да направя поръчка от магазин с друга валута. Загледах се при валутите в пейпала и видях че има някакви превалутирания, но не ги схванах съвсем.

Едното е за плащане от евро към магазина в другата валута и ми смята такса от 75 евро, която доколкото разбирам е такса превалутиране при плащане.

При другия вариант аз мога да си добавя третата валута в акаунта и предварително да "обменя" еврото с другата валута. Излизат ми към 10-на лв такса. И после предполагам, че плащането ще мине със сумата от третата валута и няма да има такса превалутиране от 75 евро. Така ще мина с 10-на лв такси.

Правилно ли разсъждавам завторият вариант?
 
Цакането при превалутиране между валутите при PP е „загуба“ между 5-10 стинки за €1, ест. НЕ в полза на купувачът. Може би и повече дори, няма учудване.

Ако се създаде нов Currency Balance (би следвало да се имат три: USD/EUR/GBP), то при прехвърлянето в новият Currency Balance от € пак ще има превалутиране, съответно същото прецакване.

Ако се плати директно с карта с IBAN Balance, то ще удържи payment gateway-я на shop-а точно толкова, според дневната тарифа на банката за съответният курс (купува/продава). Съответно далеч-далеч под 10 лв. такси. Препоръчително е този вариант принципно.
 
Посред нощите май не съм видял, както трябва сумите. Излиза към 15 - 20 лв загубата при превалутиране при покупка в трета валута, а имам и плащам с евро.

Но ако предварително направя смяна на валутата в баланса в ПП губя само няколко лв.

Да го таковам, много сложно ми се струва за разбиране кое е по-добре.

Може би е най-добре преди зареждане с пари в акаунта да си правя основна валутата, с която ще купувам нещо. Така си зареждам от банковата сметка по нейния нормален курс. Ще тествам да заредя малко.

Греда: разрешава ми да зареждам акаунта в ПП само с евро. Мислех, че ще мога да зареждам във валутата, която е основна в баланса на ПП. И така вече се налага задължително превалутиране по курса на ПП.

Дано се включи някой да каже какво прави, като зарежда само евро в картата пък плаща франкове, злоти, рубли, форинти, шведски крони и прочие други пари.

P.S. От цялото превалутиране на сума от 607 лв всъщност загубих около 22 лв - по-добре от банков превод, при който щеше да ми струва повече.
 
Последно редактирано:
Банковия превод е толкова, ако е през BG IBAN. Ако е обаче през Fintech Eurozone IBAN (една от 2-те компании) – едва ли щеше да е толкова.

PP може да се Top-Up-ва само в EUR, да. И то курсът е 2,10 някъде, файда.

За плащане в различни валути – използване при плащане (но не винаги я има опцията) as funding source – credit/debit card. Така дърпа кинтите ДИРЕКТНО през картата по курсът на банката. Но това е, АКО се нямат пари в PP Balance. След като се имат, то обикновено ПЪРВО тях дърпа директно, и останалите от другият funding source (CC). Или директното, упоменато по-горе (#2) – директно плащане с карта, без да се минава през PP, стига е-магазин да го позволява. И друг негов domestic метод за плащане, ако има такъв.
 
  • Like
Реакции: ops5
Да, ама не позволява - или банков трансфер или ПП. А ПП не ми дава да вържа карта към акаунта - нашата държава я няма в някакъв техен списък.

То не е карта, ами IBAN - не мога да вържа една сметка и въобще да не прехвърлям пари, направо да си пазарувам, като с карта.
 
Валутата е злоти, сега виждам, че не съм я писал - не е тайна :).

Ама не мога да платя с карта. Магазинът иска или банков превод или ПП. А в акаунта на ПП не дава възможност да вържа IBAN, има списък с държави, чиито банки може. БГ не е там. И остава само да си захраня акаунта с Е, после да го "чейнджа" и после да платя.
 
За PP акаунтът питах – т.е. не е български (създаден с държава „Bulgaria“ при регистрацията му през pp.com/bg/), а е от някоя друга държава създаден, след като дава само други банки да връзване на IBAN (или само US bank acc)? Personal (blue interface) / Business (businessxp)?
 

Горе