Повтаря ли се историята?

От: Повтаря ли се историята?

Илияне, с не малко неща се съгласявам с твоя пост.

Сам казваш, че не си за нищо държавно, сам частника бива рекетиран(липса на съдебна система, ефективни институции, тежка администрация и огормна бюрокация - всички това са огромни вътрешни проблеми), и всички държавно се крадяло - но пък видиш ли някак си минитите там всичко ще е различно :) Работа е там, че държавата е лош стопанин, поради факта, че има различни стиумили и винаги неефективността се покрива насилствено от нас.

Какво ще рече не виждаме нищо от това злато? Как си го представяш - на всеки по 1 златна унция ли? Не тази фирма дори и да е държавна - ще се източва по един или друг начин. Ако пък вземе, че наистина е ефективна - а към днешна дата няма такава държавна компания в минните в света, то дори и да приемем, че мините са златни и има около 100 милиона печалба, колкото е сега то какво ще стане? Как ще ги усетиш при няколко милиарда дефицити в цялата система? Тези пари директно ще отидат да се пълни някоя дупка. Отново нищо няма да усетиш.

Тези концесии не са случайни защото държавата няма зори и нищо не влага само взима - конц. такса, осигуровки и то на големи заплати, бизнес в райна на мината, голяма заетост, местни данъци и такса, осигуровки и корп. данък + данък дивидент - така, че ефективно не е никак мижаво. Двуцифрен % е пряката полза на държава - ще вземем отчета на дънди за Челопеч.
Та от 2 милиона тона златна руда вадят 114951 унции злато или на всеки 574 тона златна руда се вади по 1 грам чисто злато. Ако ги сметне при средна цена от 1200 долара за унция и 1,75 долар за лев то прихода им е 234 милиона - на тях сложи 2% и се получва близо 5 милиона пряка печалба. 2015 са в пълен унисон с което говоря загуба и свиване на операции - среден разход за 1 унция е 350 долара, без амортизация, административн, маркетинг, транспортни и т.н разходи + данъците. Така, че какво има държава за 2015 - 5 милиона + миньори с големи заплати, бизнес в околията и като цяло някъде където няма за какво да мисли как да осигурява на работа и как да си взима осигуровките и данъците. Защото ти е ясно там схеми няма.
Да кажем запазваме съотношенията но има вместо загуба 100 милки лв печалба на тях сложи 10% корп данък или 10 милиона и сложи 20 милиона концесионна така - така какво се случва държавата взима 30 милиона без да си мръдне пръста, а Дънди 90 милки - като тя осигурява цяла заетост и ороганизира процеса. Дали е на печалба или не държавата си взима процента.

А когато една мина "пресъхне" то миньорите са аут - миньорите в Бобов Дол взимат няколко пъти по-малко от тези в Челопеч при десетки пъти по мизерни условия.

Съгласен съм с теб, че държавата нищо не трябва пипа сега и да се остави частника да диша, но ...

Не съм убден, че козируват точно на тях - всичко е според, кой е на власт и ако им видиш миналото на всички свързани с ДС и номенклатурата взима да става интересно. Най-малкото ДПС-то е руско финансирано - това много добре се видя последните месеци, коя е турска и коя е корпоративна партия - като не стана с ЮП, си възрха гащите с КТБ-то. Интереси имат всички, но това пак се връщам, не означава, че не можем си изчистим кочината, въпреки тяхните интереси! Всичко почва с една осъзнато и активно общество!
 
От: Повтаря ли се историята?

Илияне, икономическата логика е, когато няма препитание в един регион, да мигрираш към друг. Това е законът, който дживи икономическата миграция- външна или вътрешна. Затова и София събира на територията си диаспора от всички населени места в страната. Държавата няма как да развива ефективно подобна индустрия. Причините се доста. От морална гледна точка, трябва ли държавният служител да "изсипва" парите на данъкоплатеца в рискови начинания? От научно-техническа, не мисля че държавата има нито технологичните възможности, нито знанията и опита, да развива тези находища. От политическа гледна точка- това ще се превърне в точка за противопоставяне, а с това и още един пункт на разделение между партиите; от друга страна, както каза колегата по-горе - ще се пълнят дупка. И понеже скъпо начинание, освен че пари от данъци ще се "наливат" там, бъди сигурен, че поради запълването на дупки с пари от мините, за да се продължава процедурата по добив, и за да се изплащат заплатите там, в крайна сметка ще се повишат данъците. Ефект никакъв, поне не и положителен. Не на последно място идва и проблема със стимулите, защото държавният чиновник няма стимул да управлява по най-ефективния начин. При частния предприемач този стимул е егоистичен- печалбата; но това гарантира, че няма да се разпиляват ресурси безобразно.
 
От: Повтаря ли се историята?

За мините имах предвид, че ако имаше наистина държава тези пари от златото, най-малкото можеха да се влеят в развитието на по-западналите региони на страната или да се разпределят по-адекватно и т.н. Вече е невъзможно, след като сме с такива заеми и бюджет, който винаги трябва да кърпиш и т.н. Цялата система е за нищо!

Частни предприемачи с добър държавен контрол, за да се защитят правата и на работниците, но разбира се трябва най-горе в държавата да не стоят колхозници, които само да минават и да събират от предприемачите данъци и рекети. Трябва цялата тази гнила пирамида (система сега), да бъде пометена и отнесена на бунището на историята, но с тези темпове на намаляване на населението, не виждам как цигани или турци, защото българите с всеки изминал ден ставаме все по-малко, ще се надигнат да го направят. Мисля, че без външен фактор няма да стане работата, а за сега не виждам на някого отвън, интересите да му съвпадат с това тук да има силна държава. Дори един ЕС в момента си има един куп проблеми на главата, като бежанската криза например или разминаванията във възгледите на лидерите на различните държави, справка за пример Орбан - Меркел.

Златото нека го оставим на страна, вече няма значение, дори и 15 000 тона да има, след като не се очертава скоро нещо да се промени. Няма смисъл да се опитва да се промени системата в България, след като трябва цялата система да се изгради отново, за да бъде работеща и най-накрая всички останали досиета на ДС, да бъдат извадени и показани. Колко хора спекулираха с тях и колко от червени станаха сини или зелени, не е истина. А колко останаха безнаказани..

А относно козируването, малко сгреших, те козируват на всеки, които може да ги свали. След като Русия, сега е в икономическа криза, те главно се прекланят пред чичо Сам, който отлично може да използва миналото им на тези васали или да контрира руската пропаганда донякъде, и пред ЕС, който поддържа БГ икономиката ни с европейските дотации. Няма какво да се лъжем бизнеса тук умира година, след година и всичко става по-зле, а политиците ни не спират да споменават на всеки три реда за евро-помощите. Като цяло филма е подобен, как точно е подреден пъзела можем само да гадаем, ама докато не започнат да падат глави и хората не почнат да се надигат, то ще става все по-зле.

П.С: За активното и осъзнато гражданско общество съм съгласен, от там тръгва работата!
 
От: Повтаря ли се историята?

Добре е да се запознаеш с държавните финанси, такова нещо като децентрализация на финанси и децентрализирани бюджети към БГ 2016, няма а и е така почти на всякъде. Прост пример 50% от пенсиите се финансират от НОИ, другите са от бюджета. Така е и при социалните - така, че при наличието на дефицит тезе пари ще отиват в дупката да поддържа неефективността на власт имащите.

Не е добре това, което казваш със защитата, защото така се убива гъвкавостта на частника - с други думи синдикатите са голяма напаст - при спад на икономическа дейност и при ръст на реални заплати, синдикатите ще държат да няма никаква промяна в заплати и щат. Трябва си просто ефективни институции да орежат администрация и бюрокрация и ефектива съдебна система. От външен фактор ЕС за това ни опява всяка година.

Виж аз съм пазарен и проактивен човек - виждайки пасивността и тоновете грешки на бизнеса, то фалира ще е най-доброто, което ще им се случи и ще ги научи. Аз съм фалирал и това много учи. Да бизнеса си умира, но за жалост поради липсата на предприемаческа култура - какво ще рече това, онзи отива тегли оборотен кредит и си купува кола! Човек отива си тегли потребителски кредит си купи плазма, отиде на почивка или нещо от сорта. Любимото голяма част от бизнеса го дава маркетинг от уста на уста, ефективен маркетинг и интернет възможност за тях е химера ... Онзи ден четох от асоциацията на ресторантьорите едва 10% от всички ресторанти са наясно с ресторантьорството - 10%! Какво искам да кажа с това, неволята ще ги научи или ще фалират и на тяхно място ново ще дойде. Не знам дали си гледал на шеф Манчев Кошмари в Кухнята - всички винят кризата, пазарното търсене, спада на търсенето, хората и т.н. все външни неща - идва Манчев и ги променя кардинално из основни чрез вътрешна промяна на интериор/атмосфера/меню, но най-вече чрез промяна на нагласите им и мисленето им - прави им блиц курс по правилен ресторантьорски бизнес. Самото предаване е доста поучително и от бизнес гледна точка - да видиш всички грешки и масово това са вътрешни, но винят външни фактори. Това, ще е така докато няма това общество или неволята ни научи на него, да сме контра на политиците - Милтън Фрийдман е казал трябва да има такова общество, което да кара дори и политически негодни политици в управата, да взимат политически годни политики за държавата - разбирай обществото.
 
Последно редактирано:
От: От: Повтаря ли се историята?

Добре е да се запознаеш с държавните финанси, такова нещо като децентрализация на финанси и децентрализирани бюджети към БГ 2016, няма а и е така почти на всякъде. Прост пример 50% от пенсиите се финансират от НОИ, другите са от бюджета. Така е и при социалните - така, че при наличието на дефицит тезе пари ще отиват в дупката да поддържа неефективността на власт имащите.

Не е добре това, което казваш със защитата, защото така се убива гъвкавостта на частника - с други думи синдикатите са голяма напаст - при спад на икономическа дейност и при ръст на реални заплати, синдикатите ще държат да няма никаква промяна в заплати и щат. Трябва си просто ефективни институции да орежат администрация и бюрокрация и ефектива съдебна система. От външен фактор ЕС за това ни опява всяка година.

Виж аз съм пазарен и проактивен човек - виждайки пасивността и тоновете грешки на бизнеса, то фалира ще е най-доброто, което ще им се случи и ще ги научи. Аз съм фалирал и това много учи. Да бизнеса си умира, но за жалост поради липсата на предприемаческа култура - какво ще рече това, онзи отива тегли оборотен кредит и си купува кола! Човек отива си тегли потребителски кредит си купи плазма, отиде на почивка или нещо от сорта. Любимото голяма част от бизнеса го дава маркетинг от уста на уста, ефективен маркетинг и интернет възможност за тях е химера ... Онзи ден четох от асоциацията на ресторантьорите едва 10% от всички ресторанти са наясно с ресторантьорството - 10%! Какво искам да кажа с това, неволята ще ги научи или ще фалират и на тяхно място ново ще дойде. Не знам дали си гледал на шеф Манчев Кошмари в Кухнята - всички винят кризата, пазарното търсене, спада на търсенето, хората и т.н. все външни неща - идва Манчев и ги променя кардинално из основни чрез вътрешна промяна на интериор/атмосфера/меню, но най-вече чрез промяна на нагласите им и мисленето им - прави им блиц курс по правилен ресторантьорски бизнес. Самото предаване е доста поучително и от бизнес гледна точка - да видиш всички грешки и масово това са вътрешни, но винят външни фактори. Това, ще е така докато няма това общество или неволята ни научи на него, да сме контра на политиците - Милтън Фрийдман е казал трябва да има такова общество, което да кара дори и политически негодни политици в управата, да взимат политически годни политики за държавата - разбирай обществото.

Имаш право, но все пак трябва всички страни трябва да са защитени, поне да не е както сега, работниците да биват мачкани на работа и да се надяваш на свестен работодател. Иначе да бюрокрация и администрация са просто кошмар, съдебната система е кой има $ минава, кой няма да му мисли. Институциите ни даже не си комуникират помежду си и не се и синхронизират да работят заедно както трябва да е, само си прехвърлят топката и вината. Като добавим и факта, че от партия ГЕРБ (трябва да се преименуват на ГРОБ вече) само данък въздух не са сложили и мислят още и още данъци или покачват старите, то бизнес тук да започнеш с всяка изминала година изглежда все по-трудно, скъпо и безсмислено (зависи от бизнеса все пак). Това е част от моята гледна точка, но както каза много хора започват в някоя ниша без да разбират грам от занаята. Манчев съм го гледал, много добро предаване, не съм хващал или поне така чух, че ще посещава отново тези на които вече е помогнал, за да види дали е имало ефект като цяло. Не знам дали е излизал такъв формат на предаването само чух от тук от там. А за Милтън Фрийдман това, което го е казал, аз го разбирам по един доста прост, но ефективен начин. Като буквално паднат главите на цяло едно народно събрание, повече няма да се подиграват на хората в очите и да ходят на работа 30 дни в годината.
 
Последно редактирано:

Горе