Позволено ли е фирма да продава втора ръка телефони

bilese3525

New Member
Здравейте искам да попитам позволено ли е фирма да купуват телефони от физически лица през платформата OLX и след това да ги продава като издава касова бележка за всяка продажба?
 
Нямаш фактури за тези стоки тоест не можеш да си ги отчиташ като разход иначе не мисля че е проблем щом е фирма
 
Как точно ще отчетеш печалба, защото като продадеш нещо за 100 лева, ще ти е приход 100 лева, демек ще платиш данък печалба 10 лева, което е кофти, защото ти изяжда доста от печалбата. Отделно ще е нужно и документи да изискваш, да не говорим, че някои ще ти искат гаранция от няколко месеца. Идеята е добра, ако взимаш с някакъв сериозен марж от 30-50%. За да се усети печалба.
 
Провери как работят заложните къщи. Издава се стокова разписка за закупения продукт от частно лице и си е легален счетоводен документ.

Подробности може да ти даде всеки счетоводител.
 
Провери как работят заложните къщи. Издава се стокова разписка за закупения продукт от частно лице и си е легален счетоводен документ.

Подробности може да ти даде всеки счетоводител.
Там е същия модела, но идват на много ниски цени обикновено. И това е заради хората, които го дават, защото са го закъсали в повечето случаи. Според мен в олх не е такъв потребителя.
 
Ами примерно купувам един телефон за 90 и го продавам за 150, ще имам 15лв данък печалба, а аз ще съм спечелил 60-15 чисто 45

Ако при проверка ми искат някакъв произход за телефона достатъчно ли е бележка за товарителница от еконт/спиди?
 
А гаранция-франция ли?
 
Нямаш фактури за тези стоки тоест не можеш да си ги отчиташ като разход иначе не мисля че е проблем щом е фирма
Щом е фирма е длъжен да ги заприходи по някакъв начин. Не може да продава стока, която не е заприходена.
 
Щом е фирма е длъжен да ги заприходи по някакъв начин. Не може да продава стока, която не е заприходена.
С бележка от Еконт товарителница няма ли да стане? Тя е единственият документ който дават за покупка през олкс
 
Документа от Еконт може да ти бъде документ за "произход" и касае и двете - и физическото лице и фирмата, но по отношение на произхода на стоката, а конкретно за юридическото - фирмата, трябва и да се заприходи, само произход не е достатъчен. Това ти касае самото осчетоводяване, а не от къде е дошла стоката. Тоест има си методи за заприходяване, чисто счетоводно (документално) Това не значи че не можеш да продаваш такава стока, напротив - можеш. Единствено не съм сигурен дали можеш сам да го правиш или трябва счети да се намесва, но предполагам с протоколи от физическото към юридическото няма да имаш проблем. Тоест правиш си протокол, че Пешо (ти физическото) заприходява "едикоя си" стока към фирмата Х. А ако директно купуваш от частните лица като фирма, а не като физическо, тогава протокол не ти трябва, но чисто счетоводно трябва да я заприходиш към фирмата стоката за да можеш после да я продаваш. Един вид - нямаш проблем, но документите трябва да са ти у ред, че после става голямо заяждане.
 
Има ли някъде бланка от този тип протокол която да си попълвам при всяка покупка за да си заприходявам закупения от името на фирмата мобилен апарат, като към нея примерно прикрепям товарителницата от Еконт като доказателство и по този начин затваряме входирането на покупката и всичко е ок?
 
Това са си вътрешно-фирмени документи, няма специализирана бланка (прикачам ти да си ги съставиш в подобие) Това е в случая, когато изкупуваш от частно лице, като частно лице и после да си ги заприходиш към фирмата. Абсолютно неандерталски са, но никой копче не може да ти каже. Значи с първото декларираш произхода, а с второто декларираш заприходяване. Това е един от начините все пак да си легализираш стоката.
Тук е много важно, да ги караш продавачите в товарителницата да упоменават точното наименование, в т.ч. и номера на артикула, защото реално после при продажба няма как да се установи, че точно това си купил/продал. Това е огромно неудобство, но повечето продавачи го разбират, въпрос на комуникация е.
Ако купуваш от името на фирмата, тази галимация 1. протокол-декларация (придобиване) и 2. протокол (заприходяване) не ти е нужна, но пък данните за стоките пак така са необходини, защото в противен случай (когато в товарителницата или там дока издаден от куриера не фигурират такива данни, можеш да имаш главоболия ако някой натегащ се служител реши да се чекне, че е хванал трафикант..
Само по себе си наложеният платеж е доказателство, че някой ти е продал нещо, а ти пък, че си го купил, но в случаите като твоя и редовна търговска практика, е важно да имаш номерата на артикулите. Иначе, както разбра могат да те цакат, че си продал "еди-кво си", а то може да е било "еди-що-си"
Вече при годишното приключване, при гфо ще ти трябва счети да ти ги "нарисува" нещата, там има членове, бланки, това не можеш да го отървеш
 
Последно редактирано:

Горе