Покана за плащане на данъци

road_runner

Member
Колеги,

Да ви питам, имам един граждански договор от началото на миналата година, но не успявам да намеря бележката за изплатени суми, та да видя дали е удържан данък или не. Става въпрос (ако има да се плаща въобще) за около 100-ина лв данък. Не ми се занимава да попълвам данъчни декларации, да вися там като гламав. мога ли да разчитам, че ако въобще някой го провери това ще ми пратят покана да платя задълженията си в 7 дневен срок?
- тогава правя от банкирането едно платежно и си спестявам всичкото мотане, писане и т.н. Освен това дали ще ми напишат акт и ако да, кви пари мога да очаквам (зависят ли от сумата , която имам да плащам?)
Да си направя сметка дали ми е по-ценно времето или да ходя да се занимавам. Освен това лихви начисляват ли се? или само ако не платя при поканата?
Ако някой може да разясни въпроса ще съм му много благодарен
 
От: Покана за плащане на данъци

Просиш си глобата.

НАП получават информация от лицето, което ти е изплатило дохода. След това автоматично системата им проверява дали лицата, които са получили доход по "граждански" договор са си подали данъчните декларации и ако не са ги подали им изпращат съобщение да си платят глобата и да подадат данъчната декларация. Към данъчната декларация се прикрепят и служебните бележки, така че няма как да си спестиш ходенето за служебна бележка.*

А ако случайно не са ти удържали данъка и осигурителния рекет (и ти си "забравил" да платиш) - за това има допълнителна глоба.

Аз като бях млад така получавах доходи по "граждански договор" и не си подадох данъчната декларация, защото не знаех, че съм длъжен да подавам такава. След като си платих глобата и си подадох декларацията се оказа, че имат да ми връщат надвнесени данъци (това беше по времето когато имаше прогресивно облагане и необлагаем минимум).

* Забележете как се гаврят с гражданите - имат информацията за получените доходи по "граждански" договори, но искат въпреки това гражданите да ходят да се молят за служебни бележки и да ги прикрепят към данъчната декларация. Поне такава беше практиката преди години, сега може и да са отменили тази глупост, не знам.

** Друга гавра с гражданите е да ги карат да ходят на гише в друга държавна институция, където да им се издаде някакъв документ, който да донесат на първата институция (вместо двете институции да се разберат една с друга директно - без да се налага гражданинът да се реди на опашки).
 
От: Покана за плащане на данъци

Гражданските договори не се декларират в НАП, не е задължително май?. Т.е ако те не го декларират тоя договор, няма как да ме хванат?

Ако все пак са го направили, което ме съмнява, защото по-спомен пишеше, че не е удържан данък по ЗДДФЛ, проверката е автоматична така ли?
Т.е веднага ще лъсне, че не съм подал. Какъв е размерът на глобата? Ако е 20-30 лв, на мен не ми се ходи напред назад за бележки, после да вися да подавам.
Просто не знам къде да търся, че явно не си формулирам правилно въпроса.
Това глоба за неподаване на декларация ли е, или за данъците че не са платени?
 
От: Покана за плащане на данъци

Плащанията се декларират, не договорите.

Има глоба както за неподадена декларация, така и за неплатени данъци и осигуровки. Има също така и лихви.

Проблемът е, че не само ще плащаш глоба, ами ще висиш и на опашки в НАП. Може да решат да ти изискат и извлечения от банковите сметки, ако решат да проверят дали не си укрил и още данъци. А може направо да решат да ти направят една ревизия - тогава ще има да пишеш купища бумаги, ще обикаляш по банките за извлечения...

Размерите на глобите не ги знам, но са от порядъка на трицифрени суми.

От НАП много обичат такива като теб - хем получават доход без да го укриват (фирмата, която изплаща дохода подава информация в НАП - това е част от счетоводството на фирмата), хем не си подават данъчните декларации.
 
От: От: Покана за плащане на данъци

Явно да тегля файловете и да почвам да ги попълвам, че иначе повече занимавка ще има.
А като подам декларацията, после имам ли 5 % отстъпка, ако си ги платя преди 31ви април?
 
От: Покана за плащане на данъци

ЗДДФЛ

Чл. 80. (1) Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
(2) Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
(3) При повторно нарушение глобата или имуществената санкция по ал. 1 е в размер до 1000 лв., а по ал. 2 е в размер до 2000 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание.
 
От: Покана за плащане на данъци

А като подам декларацията, после имам ли 5 % отстъпка, ако си ги платя преди 31ви април?
Отстъпката беше до 10-ти февруари мисля.
 
От: Покана за плащане на данъци

Няма нужда да чакаш в НАП. Като попълниш я изпрати по пощата с обратна разписка. Ако имаш въпроси с попълването питай.
 
От: Покана за плащане на данъци

Благодаря за предложението, Попълвал съм един два пъти преди 2-3 години, не беше много сложно. Надявам се, че ще се оправя
Като я пусна по пощата как се гарантира, че е приета и обработена
А и друго, как да разбера сметката, по която трябва да внеса тея пари- видях че се води сметка централен бюджет, но не видях IBAN и т.н.

П.С след като няма да ползвам отстъпката, кой е крайния срок за плащане на данъка, няма да им ги дам предварително
 
От: Покана за плащане на данъци

Обратната разписка ти гарантира, че са я получили. На самата бележка от пощата май пишеха и входящия номер, който трябва да си пазиш.
 
От: Покана за плащане на данъци

На самата разписка е номера. Сметката копирай от сайта на нап. Срокът за деклариране и плащане данъците на физ.лица е края на април. Освен приложението за гр. Договори, ако имаш трудово правоотношение ще трябва и за него сл. Бележка и приложение 1
 

Горе