Полезна програма - споделяне на опит

Linetta

Active Member
Днес почти приключих с първия си по-голям проект за клиент. Въпреки, че знам че има някои неща, които можеха да станат и по-добре - много му се радвам. :)

Искам да благодаря на всички колеги от форума, които ми помогнаха в някои трудни моменти. Даже днес сутринта, когато ми се струваше, че имам проблеми – реакцията тук беше светкавична.

Ето тук може да видите за какво става въпрос http://www.pharmaline.info/

Сега пиша този пост не само за да благодаря за форумната подкрепа или пък за да се хваля, а и за да споделя с вас, надявам се полезна информация. А също и за да не останете с впечатлението, че съм голяма майсторка.:)

Сайта го направих с помощта на ето тази програма: http://www.websitex5.com/en/ линка не е афилейт

Самата програма не ми създаде никакъв проблем. Функционална е и с нея може да се направи почти всичко. Не се изискват свръх познания, но ако искате пълен къстамайз, все пак трябва да поназнайвате туй онуй. Освен, че в програмата има вградени голям брой примерни темплейти, може да започнете съвсем от нулата създаването на напълно оригинален сайт със собствен дизайн.

Ако изгледате демо презентацията на програмата, може да си помислите, че става въпрос за поредния уеб сайт криейтор, който не става за нищо или за някаква затворена платформа от типа на Блогер или УП, но ви уверявам че съвсем не е така. Веднъж направен, може да си публикувате сайта, където пожелаете. Не са ви нужни никакви външни плъгини или добавки, но при нужда може да „вкарате” вътре каквото искате.

Единствената ми забележка е към текстовия едитор, който е малко тромав, но с елементарни познания на HTML въпроса се решава повече от задоволително.
Какво още има: отличен фото и видео/ флаш едитор – наистина с невероятно много възможности; „специални” страници за достъп само с парола и разделяне на потребителите по групи; вграден е-магазин; форми за контакт от всякакъв тип с възможност за връщане на автоматичен отговор към имейла на потребителя; вграден блог с отделен контролен панел;

Естествено има още много неща, но споделям само тези, които обикновено изискват специална разработка или добавки.

Смятам, че програмата може да бъде от особена полза на колеги, които работят с клиенти с малки бюджети, защото наистина само за няколко часа може да се спретне повече от приличен и напълно професионален сайт.

Ако някой има въпроси да пита, ще отговоря с удоволствие. :|
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Много добре изглежда. :| И след като не трябва да се пише код за всяко нещо, звучи добре.
На мен цвета на шрифта ми е блед - сиво на сив фон малко се губи.
А каква е ролята на отгръщащия се лист горе в дясно на заглавната страница? Не успях да разбера.

Да си харчиш паричките със здраве! :beer:
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Много добре изглежда. :| И след като не трябва да се пише код за всяко нещо, звучи добре.
На мен цвета на шрифта ми е блед - сиво на сив фон малко се губи.
А каква е ролята на отгръщащия се лист горе в дясно на заглавната страница? Не успях да разбера.

Да си харчиш паричките със здраве! :beer:

То и други неща има по сайта, които не са идеални, ама щом на клиента му харесва, а и това са цветовете на бранда...
А под разгръщащия се лист е най-новия продукт, идеята е хората да цъкат там от любопитство... :)
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Аз пък мисля, че добре се е получило с цвета на шрифта. Подходяща комбинация от цветовете на шрифта и фона. Резултата е налице - не натоварва, лесно се възприема информацията, още повече, че тези цветове са напълно подходящи за дадения продукт.
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Много ми хареса сайта. Продължавай все така и след всеки следващ проект ще ставаш все по-добра. Успех! :)
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Предполагам имаш предвид платения вариант, нали?
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Честито! :) Само не разбрах каква си по принцип - дизайнерка, програмистка?


Благодаря за програмата! :) А нещата, които могат да се направят с нея (не съм я пробвал, съдя по описанието), мисля, че стават и с всеки нормален CMS - говоря за реализирането на функционалността като "специалните" страници, до които се стига с парола. Някакви графични и текстови редактори има и в самите CMS-и. Говоря за редактори, с които човек с елементарна компютърна грамотност добавя/редактира информацията в сайта, а не уеб дизайнер или нещо такова.


Разбира се, не можеш да искаш редактор с възможностите на GIMP, Photoshop и Flash от PHP скрипт, но на обикновен потребител не му и трябва - това е работа за професионалист. Т.е. на мен лично не ми харесват такива програми, не че има нещо лошо в тях. Просто предпочитам hardwork - сам да си кодирам нещата, отколкото да цъкам по разни менюта и да оставя някакъв софтуер да прави магии :)


Всъщност това, което си направила, статичен сайт ли е? Имам предвид собствениците на сайта могат ли сами да вкарват/променят информация или трябва за целта да се сдобият с тази програма?
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Благодаря на всички за изказаните мнения!

@GunZ - да, имам предвид платеният вариант. Има и безлатна версия, в която не слагат реклама, но възможностите са съответно ограничени най-вече от към брой на страници. Не съм я ползвала и не знам подробности. :)

@Vois4e - професионално се занимавам с видеоедитинг, така че не мога да се определя нито като дизайнер още по-малко като програмист. По принцип програмите за видеообработка са доста комплексни, а и за да се получи добро видео човек трябва да има не само познания, на и както казваме в бранша - око, а това е и най-важното за един дизайнер, другото се учи. Тъй като всички прогнози за развитието на нета сочат към експанзия на видеото, а и голяма част от нещата, които правя отиват в мрежата, реших да задълбая в материята ... и взеха да изкачат клиенти, които искайки видео презентации за сайта си, сами питат - ама ако може и един рестайлинг да ми направите ... и така. :) Ето тук можеш да видиш какво правя - само видеото и анимациите са мои, сайта е правен от други.

Нямам никаква претенция да съм професионалист в сферата, но не спирам да уча. За сега не мога и да си помисля да ползвам hardwork методи, защото би означавало да подвеждам клиентите, че мога да правя неща, които всъщност не мога. Аз си казвам на хората - мога да направя това и това, защото ползвам този инструмент, който има такива и такива ограничения и ако им трябва нещо друго ги насочвам към професионалист. Наблюдавам, че стратегията действа безотказно и се работи много по-лесно и най-вече спокойно.

По последния ти въпрос - програмата има "външен" контролен панел, не трябва да се влиза в СР на хостинга, от където на теория клиентът би могъл да променя информацията, но това трябва да се прави от подготвен човек.

Още веднъж благодаря на всички за мненията! :|

Ако има още въпроси - питайте!
 
От: Полезна програма - споделяне на опит

Хм, яка програма! :)
 

Горе