Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Съжалявам, че се намесвам, но вместо да се чудите как да обжалвате, внимавайте как карате и не се правете на състезатели, еле пък с некви бангий за по 5-10-20к лева. Лошото бързо става.

Успех.
 
От: От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Здравейте,
бих искал да разкажа за моя случай: Преди повече от 2 год. ми написаха два акта за едно нарушение от ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ ( тези дето ходят с папки по улиците и гледат кого да глобят, че си е хвърлил фаса на земята ) нарушението ми е спиране на кръстовище и на пешеходна пътека. Спрях за 30 секунди на едно не оживено еднопосочно кръстовище където 'никой не минава " да взема един документ от магазина който го работя. И до като се качвам на колата дойдоха и ми написаха два акта взеха ми и талона. Книжката ми беше изтекъл но не го забелязаха. Бях подал документите за нова книжка но не бях отишъл да си я получа тъй като по адресна регистрация съм от Търговище, а акта ми го пишат във Варна и живея във Варна. След няколко дена отидох да си получа новите документи и да върна старите но нямам талон да им върна защото ми го взеха след като им показах акта те ми дадоха само книжката синия талон не ми го дадоха тъй като не ми беше излязъл наказателното постановление нито глобата. Минаха вече 2 год. и повече нямам друг акт и друго нарушение карам без синия талон. До колкото разбрах от темата като минат 3 год. трябва да пусна възражение, че е изтекъл давността ли? Скоро получих призовка да се явя в кат да си получа наказателното постановление сигурно е за този случай. Какво мога да направя за да избегна глоба?

Две години е ужасно дълъг срок за подобно производство. Според мен, някъде по трасето катаджии са "омазали" ситуацията и лесно може да се измъкнете. Защо? Принципно, според разпоредбите на ЗАНН, Актът за установяване на административно нарушение не се съставя ако са минали повече от 3 месеца от откриване на нарушителя и 1 година от установяване на нарушението. Както сте изложили фактическите обстоятелства, явно при Вас явно двата АУАН-а са били съставени и връчени веднага. В срок от 6 месеца от датата на която са Ви били връчени е следвало административнонаказващият орган, в случая КАТ да ви издаде наказателни постановления. Ако двете НП са издадени след изтичане на 6 - месечния срок имате всички основания да претендирате че е извършено нарушение на чл.34, ал.3 от ЗАНН и да искате отмяна на наказателните постановления....
От друга страна, съгласно чл.82, ал.1 и ал.3 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) административното наказание "глоба" не се изпълнява, ако са изтекли две години. Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора този срок – т.е. след изтичането на тригодишен срок.
Началото на давностния срок по чл. 82 от ЗАНН за изпълнение на наказанието е датата на която НП е влязло в законна сила:
- ако НП не подлежи на оспорване по изключение то ще влезе в сила от датата на неговото издаване, но следва да имате предвид че много съдилища в страната считат НП по ЗДвП за обжалваеми дори и ако глобата е до 50 лева /противоречие на чл.189, ал. 5 от ЗДвП с правото на ЕС/;
- ако НП не е било оспорено то ще влезе в сила в 7 дневен срок от датата на връчване или от датата на която е приложен чл. 58, ал. 2 от ЗАНН. Последното е една фикция че НП е връчено ако нарушителя е напуснал своя адрес, а новият му адрес не е известен за органите.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Актовете имат ли давност да попитам, понеже едни казват едно, други друго? Питам за актове, не за фишове?

Съгласно чл. 82, ал. 1, б. "а" от ЗАНН давностният срок за глобите, наложени по реда на ЗАНН, е 2-годишен. Този срок може се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието, като от прекъсване на давността(спиране на производството по чл.43, ал.6 от ЗАНН - до намиране на нарушителя) тече нова давност (чл. 82, ал. 2 от ЗАНН). Абсолютната давност в този случай (при прекъсване на давността) е 3 години (чл. 82, ал. 3 от ЗАНН). Тоест, давностният срок за глобите на КАТ е 2 години, а абсолютната давност изтича след 3 години след съставянето на акта. Нарушение, заснето с камера от видеонаблюдението в София или големите градове, за което извършителят не се е явил и не му е съставен акт или фиш за една година, също губи давност.
Ако обаче е образувано изпълнително дело, не се прилагат давностните срокове по ЗАНН, а по ДОПК - арг. чл. 82, ал. 4 от ЗАНН. Образуването на изпълнителното дело прекъсва давността, тъй като се счита за действие по принудително изпълнение. От образуване на изпълнителното дело започва да тече нова давност, която вече е 5-годишна, считано от 1 януари на следващата година след образуване на изпълнителното дело - арг. чл. 171, ал. 1 от ДОПК.
Дано успях да го обясня разбираемо :)))
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

А как стои въпросът с давността за неплатен данък МПС.
 
Написаха ми акт за винетка 2012г не бях в BG и са ми врьчили наказателното постановление 2014г служебно,глобата е 3000лв сега ми ги искат за да мога да си сменя книжката.Ще ме посьветвате ли какво мога да направя
 
Да не изтърва някоя нула? Няма такава глоба за без винетка! То не знам има ли изобщо такава глоба, за каквото и да е....

Написаха ми акт за винетка 2012г не бях в BG и са ми врьчили наказателното постановление 2014г служебно,глобата е 3000лв сега ми ги искат за да мога да си сменя книжката.Ще ме посьветвате ли какво мога да направя
 
Не е много в топика, но от днес влизат в сила още правила, които ще ни улеснят при покупко-продажба на МПС, които са регистрирани в България на територията на същото населено място. Нотариусите ще имат връзка с КАТ.
 
Не е много в топика, но от днес влизат в сила още правила, които ще ни улеснят при покупко-продажба на МПС, които са регистрирани в България на територията на същото населено място. Нотариусите ще имат връзка с КАТ.
Време беше. Аз така преди 2 години щях да взема едно BMW, което се оказа под запор. Размина ми се на косъм да плащам 15000 за кола + още толкова за запора.
Добре, че вечерта преди сделката бях попаднал на една тема в Рено форума...
 
Аз, лично ползвах едни пичове от objalvai.bg, бяха екседитивни и ми свършиха чудесна работа, без да се занимавам срещу символична сума.
 
Аз, лично ползвах едни пичове от objalvai.bg, бяха екседитивни и ми свършиха чудесна работа, без да се занимавам срещу символична сума.
Домейнът е регистриран през февруари тази година, а сайтът сигурно не е направен веднага, а по-късно. Кога успя да ги намериш, че и ти свършиха работа? Мисля че се опитваш да ни вземеш за мезе и си тук само, за да рекламираш въпросния сайт. Другото мнение от акаунта ти пак рекламира адвокатски услуги, което засилва съмненията ми.
 
Темата е хубава и може би има случаи в които е нужно да се защитаваме!
ОБАЧЕ...

Що да не спрем с превишенията на скоростта?
Що не спрем да ревем, че полицаите се крият в храстите, или че не са означили къде подяволите ще ни чакат с радара? А, замисляте ли се че някой идиот който кара с 50 на радара и след 20 метра засилва мощната си каруца и след това може да прегази Ваш близък? Според мен трябва да се наложи закон в който да не уведомяват къде има камери и да се засилят с повече контрол над скороста! Съдя лично по себе си карам някой път с доста над ограниченията и няма кой да ме ограничи, знам къде са радарите, следя кога ми пресвяткат, но въпреки това аз съм нарушител, А НЕ ТРЯБВА и го осъзнавам.

Сигурен съм, че като нашият на всеки по 10 акта с по 200-300 лева за превишяване на скоростта, всеки ще стане доста по разумен, и не да ревете че Вие не сте знаели, че те се криели, че незнам си кво.

България е страната номер 1 с най - много смъртни случаи от катастрофи специално!
Дори има повече смъртни случаи от катастрофи в България, отколкото убити във войните между Сирийци и тем подобни ;)

Обжалвайте неща които са извън закона, неща които сте с правото си да обжалвате!

Ще дам пример:

Един "Приятел" пълен боклук - алкохолик... 2 пъти му взимат книжката... обаче оня е тарикат.. ходи да обжалва актове и постановления, дрегерите не отчитали правилно - ходи да му взимали кръв,а се бави 3 часа и прави всевъзможни простотии да му намалее пробата, но кръвта не се чисти с дъвки, бягане и прочие.. и после и на съд ходи.. те се заяли с него пробите не били верни незнам си кви глупости... е познавам и друг боклук който прегази 1 дете на пешеходна пътека карайки с 150 градско (да се гони) много карате всички и много философствате!

Също ревем, че винетката била 100лв а нямало пътища... пък после викат на Бойко, ама ти строиш само магистрали... е чакай малко ... плащате винетка пък нямало пътища, пък после Бойко виновен че строял пътищата...
И аз понякога недоволствам, но когато съм нарушил закона, застрашил несъзнателно или съзнателно някого и т.н си поемам заслуженото! Като ме спрат и кажат нямаш колан и светлини и ми напишат 20лв акт не ходя да плача като момиче по адвокати и насам - натам, а благодаря, че човека все пак е бил разбран, а скромния фиш от 20лв ще ми е обеца на ухото - отивам, плащам си и готово!

Има много по-сериозни неща с които да занимаваме съдилищата, отколкото да обжалваме ВИНАТА СИ. Виновни, но сърдити!

Обръщението ми не е насочено към някой конкретно, а към всички които ще се познаят в краткия ми изказ! Мога да бъда доста по описателен, но нямам време в момента, а и на никой няма да му е интересно ;)

Просто се замислете малко и направете нещо да почнат да ни наричат хора и да не сме толкова пропаднала общност!
 
Що да не спрем с превишенията на скоростта?
Аз глоби за превишена скорост нямам нито една, но ще споделя защо имам крайно негативно мнение за полицаите. Патрулите не вардят на места с висока концентрация на катастрофи, а там където има дебела сянка. За какво са ми на мен като гражданин такива хора на държавна издръжка от моите данъци, които не допринасят за намаляването на инцидентите по пътя? Крият се в храсти и след завои, въпреки че това е отдавна е забранено. Това че ги виждаш в последния момент е предпоставка за инциденти, затова има случаи на сгазени полицаи и множество по-дребни инциденти, за които не се пише по новините. В по-белите държави спирането на автомобил става само отзад, като полицейската кола кара зад теб и включва светлинна и звукова сигнализация, с които те спират. Освен това любимият им номер е по обяд през август месец, когато пече най-силно слънцето, да дебнат за фарове. Как това прави пътищата по-безопасни, питам отново и как да уважавам такива хора? Да не говорим за това как спират без да има извършено нарушение и правят половин час детайлна проверка на всички документи, резервна гума, аптечка и др. п*тки майни, докато покрай тях периодично профучават черни джипове с еднакви номера, каращи с двойно над позволената скорост, като катаджиите се правят, че не ги забелязват, съсредоточени във важната задача да мерят дали има достатъчно бинт в аптечката ти. Пародия е това, а не полиция. На всичкото отгоре се пенсионират безумно рано, сякаш са миньори и работят някаква супер тежка работа. Общо взето полицаи стават главно най-големите мързеливци. Много малко са сред тях хората, които имат реално желание да вършат полезна работа и да се развиват.
 
Здравейте!
Преди около 8 години ме бяха набедили уж за ПТП. Това не беше така, но бях в Столюпинбург и ме обградиха около 100 човека, защото ми засякоха пътя и почнаха да се трупат. Аз бях вземала Пежо 504 за няколкото обиколки, но опозиопозията искаха 200лв за паста. Тяхното А мерц имаше резка от ключ, но ме видяха заек и викнаха КАТ, защото отказах. Не може се измъкнеш. Аз пък без преглед, застраховка, триъгълник...
Вземаха ми синия талон и този на колата (беше от старите 2 в 1, така че се наложи да се даде за скраб).
Искам да попитам за давността на солените глоби и за този талон. Какво трябва да направя, пак ли курсове или само трябва да се направя, че ми е изгубена книжката и да платя само глобата за издаване на нова. Моля пишете ми, всеки един човек различно мнение има за съжаление...:eek::eek::confused:
 

Горе