Полу-засекретени предприемачески проекти.

rujel

Well-Known Member
Преди време си направих нещо като традиция да пускам тук проекти, които са от вид "предприемачески хрумки", които от своя страна са добри сами за себе си, но нямат потенциала да се развиват самостоятелно. Настоящо представяният проект външно изглежда от същия вид, но всъщност си е подходящ за съвсем самостоятелна идея, при това която може да почне своето не само развитие, но и представяне буквално от нулата.

До момента тук не съм пуснал нито един проект, който да може да се причисли към групата на сериозните мащабни начинания. Първо защото тези начинания не могат да се представят накратко в тема. Второ, защото това е голяма заявка за проекти и е несериозно просто така да се казва че може да се направи (например ако проектът е направа на стандартен автомобил, то как да докажеш сериозност на точно твоя проект, след като хората вече стотина години се усъвършенстват в такъв вид производство). Трето проектът може да се открадне, ако все пак първите два проблема по-горе бъдат решени някак приемливо. Четвърто не са приятни за четения поучителните коментари от хора, които са неграмотни по темата (а и такива често се срещат да пишат). Пето е това, че изпускаш така да се каже магията на проекта, като по този начин го правиш нещо обикновено - идеята последният да стане публично известен, когато може да шашне публиката както се казва (и то в положителния смисъл на думата).

Заради горните причини е ясно, че публикуването на качествени проекти и по-добре да не става напълно публично. Но от друга страна ако проектът си е скрит, то той не се придвижва и най-малко към фазата на реализацията си. Тогава какво може да бъде приемливото решение? Накратко идеята на настоящия проект е различни мои интересни (и според мен стойностни) проекти да ги трансформирам от скрити лични разработки в така наречениет полу-засекретени. Но какво точно означава последното?

Идеята е проектите които правя да бъдат достъпни за преглеждане от хора, които са гарантирано инвеститори. Но как да откриеш последните? Тук нещата са много прости - търсиш в интернет структурни организации, които са съставени от инвеститори и им предлага да дадеш достъп до четене на проекти само на техните членове. Но как горе изброените проблеми се решават само по този прост начин? Изброяваме подред:

Първо проблем с краткото описание: Тук нещата са по-добре, защото на практика проектът който представяш е нещо, което непрекъснато се развива. Започва от кратка идея, която постепенно се трансформира в подробно описан бизнес план или по-точно като част от такъв план.

Вторият проблем за сериозността на проекта: Отново доказателството за сериозността на проекта се получава постепенно, като добавяш в него различна нова информация. Така потенциалният инвеститор придобива представа не само какво ти е хрумнало, но и как след това движиш проекта (както и колко редовно правиш това).

Третият проблем свързан с краденето: Тук опасността вече е малка, защото обикновено хората, които инвестират не се занимават с осъществяване на предприемачество, а се специализират най-вече във възможностите на неговата оценка (дали си струва проекта или не). Така реално не са те хората, които биха крали каквото и да е от вид проект.

Четвъртият проблем за тъпите коментари: Отново малко вероятно е подобна ситуация, защото хората управляващи милиони не са някакви дезориентирани келеши. Иначе няма да могат да боравят успешно с подобно количество парични средства.

Петия проблем за запазване на ефекта от старта на проекта: Тук отново предприемачите са една твърде незначителна група от потребители, т. е. проектът така или иначе си остава скрит от общия контингент хора и неговото евентуално стартиране си остава изненада за тях.

Както споменах този проект може да се започне почти от нулата, защото потенциалните инвеститори не се интересуват от дизайна на сайта, а само от съдържанието на потенциалните проекти, които са представени в него. Така, че могат да се заема към осъществяването на една бърза реализация (от нулата), която постепенно да подобрявам.

Аз също така планирам представянето на конкретен мой проект чрез системата. Имам и идея коя група инвеститори да поканя. Повече подробности за избраната функционалност и начина на подреждане на сайта може би ще дам в бъдеще в тази тема.
 
Има наоколо тема с оферта за инвестиране в брилянтни идеи.
Даже и аз пуснах една с огромен потенцял, ама още не са ми отговорили :)

За краденето - никой не краде идеи в днешно време. Краде се само готово, реализирано, тествано.

За тъпите коментари - не би трябвало да са проблем на фона на гениалния бизнес план и уникално хитрата идея, които имаш.
 
Има наоколо тема с оферта за инвестиране в брилянтни идеи.
Даже и аз пуснах една с огромен потенцял, ама още не са ми отговорили :)
То брилянтната идея не значи да е с огромен потенциал, а по-скоро в нея всичко да е много добре обмислено и общо взето сигурно като прогноза. Но какво общо има това с този проект?

За краденето - никой не краде идеи в днешно време. Краде се само готово, реализирано, тествано.
Вярно е, но все пак беше хубаво да изсмуча от пръстите някой допълнителен аргумент. Освен това така представянето става по-ламерско, че да има какво да се троли по темата, че иначе скука.

За тъпите коментари - не би трябвало да са проблем на фона на гениалния бизнес план и уникално хитрата идея, които имаш.
Тъпите коментари дразнят много, а не са някакъв вид конструктивна критика. Твоята забележка леко звучи като - нали ще спечелиш милиони, то какво те бърка, че ще изядеш две лъжички истински лайна. Едното с другото някак никак не се компенсират.

Между другото "уникално хитрата идея" е може би забележка на място. Тя дори и да стане такава, то първоначално се представя твърде лошо и така проблем 5 я прави в последствие напълно безполезна в някакъв смисъл. Затова всяка представена идея е по-добре да се представя първо пред хора (инвеститори), които по-скоро нямат общо с нея, т. е. загубата на които не е толкова важна. А може и друго да се мисли...
 
Ако толкоз искаш други хора да ти се бъркат, харесваш си някой и го контактваш директно.
Рандъм "инвеститор" ми звучи като доста кофти перспектива, ако вземе че захапе.
 
Трето проектът може да се открадне, ако все пак първите два проблема по-горе бъдат решени някак приемливо.
Ако бизнес модела ти е успешен, ще бъде изкопиран така или иначе. За предпочитане е да споделиш идеята си пред колкото се може повече хора, и така да получиш обратна връзка преди да се хвърлиш с всички сили в реализацията. Основната причина да се провали един проект, е че никой няма нужда от продукта или услугата, които се предлагат. Недей да разчиташ много на финансиране от инвеститори. Ако нямаш разработен прототип и валидиран пазар, малко вероятно е да ти обърнат изобщо внимание. А ти ако имаш плащащи клиенти, не ти трябват инвеститори, освен ако не целиш бързо разрастване на бизнеса. По повод разбираемия страх на всеки предприемач да не му откраднат идеята, цитирам извадка от една статия във Forbes:
No One Wants Your Idea. You may have the world’s most amazing idea. It may be a complete pile of rubbish. Either way, it's not about ideas. Investors want entrepreneurs, not ideas. Anyone can come up with a great idea, but very few can actually pull them off.
 
Има наоколо тема с оферта за инвестиране в брилянтни идеи.
Даже и аз пуснах една с огромен потенцял, ама още не са ми отговорили :)

За краденето - никой не краде идеи в днешно време. Краде се само готово, реализирано, тествано.

За тъпите коментари - не би трябвало да са проблем на фона на гениалния бизнес план и уникално хитрата идея, които имаш.
Прав си. Вече доста се измързеливиха хората, и ако не видят, че работи, носи пари и има преспектива да се точи още известно време, си правят труда да го откраднат. Винаги е по-лесно на нещо готово да седнеш. Развиването на идея е свързано с много работа и мозък как да го осъществиш. Изключвам случаите, в които голяма компания с ресурси ще се заеме с осъществяването на тази идея. Да речем някой има идея за развиване на нещо като социална мрежа, наподобяваща Linkedin, но за заведения. Колко точно труд и ноухау са нужни за реализирането й. Според мен доста, и собственика не тази идея не само вече я е оформил в главата си, но в някои случаи вече е наясно и как ще завърти първите си клиенти, и/или е обособил канали за набиране на потребители. Това идва с инвестиране.....време, ресурси, пари и т.н.
 
Ако толкоз искаш други хора да ти се бъркат, харесваш си някой и го контактваш директно.
Рандъм "инвеститор" ми звучи като доста кофти перспектива, ако вземе че захапе.
Идеята всъщност си е приблизително такава, но просто не съм описал проекта в детайли. Когато си напишеш проекта и го качиш, то ти си избираш на които инвеститори да им дадеш достъп, за да го виждат. Така хем не им се лепваш да ги дразниш да ти дават пари за проекта, хем самите те са наясно, че може и други инвеститори да се запознаят с проекта и така да имат стимул да побързат да установят контакт, ако искат.
 

Горе