Помощ за начало в интернет бизнеса

XmoD

New Member
Здравейте. Аз съм студент за първа година в Икономическия в София. Чета този форум от близо 3 години, но не особено сериозно, както показва и факта, че чак сега се регистрирам. Въпреки това съм изчел всички важни теми и много други. От училище съм запознат с програмирането и така успях да си направя 2 PHP хербалки макар и домейните да нямат ключови думи. Въпреки това съм се постарал да докарам дизайна добре, текстовете уникални и т.н. Обаче да ги оптимизирам не е лесна работа. Затова сега си събират прах в ъглите на Гугъл.


Оптимизацията ми се вижда доста сложна. Най-вече защото няма точна рецепта като програмирането - пишеш това и ще стане това, пишеш онова и ще стане онова. Но съм решил да направя нещо по-сериозно. Примерно да прочета някоя дебела книга, за да си изградя една стабилна SEO основа, която вече бих могъл да надграждам с техники от форума. Другият начин е да изскоча в някоя фирма и да им кажа: "ще ви бачкам без пари 3 месеца, ама за да ви бачкам максимално много, трябва да ме научите да оптимизирам", който май е по-добър, защото ще гледам на практика как стават нещата. Макар че силно се съмнявам да намеря такава фирма... В университета учим Маркетинг този семестър, ама не знам доколко ще ми помогне. Бих казал, че за SEO няма да е много полезен, но пък в бъдеще, когато и ако задълбая в интернет бизнеса, може да имам ползи от него.


Тъй като лятото ще работя за 500 лева, целта ми е дотогава (над 4 месеца остават) хербалките ми да вадят тези пари бруто. Ако това стане, ще прекарам времето, което бих бил на работа (60 часа седмично) в още учене и оптимизиране. Според вас целта ми с умерена трудност ли е и реално постижима ли е от начинаещ?


Четох, че оптимизацията на хербалки не била много за начинаещи. Според вас кое е за такива? Откъде да започна? Също така едната ми хербалка е с 15-20 продукта, което също не било за начинаещи. В такъв случай да почна с тази, която е само за един продукт? И двете са извън пясъчника.
 
От: Помощ за начало в интернет бизнеса

Няма нищо сложно в SEO, ако имаш желание да се занимаваш с това или поне базовите познания от които се нуждаеш за да надграждаш не са толкова сложни за научаване.

Да отидеш в фирма за да те научат на SEO мисля, че няма смисъл, стига да отделяш малко повече време и да четеш какво ти пишат хората. Не е съвсем вярно, че при оптимизацията правиш нещо, но резултата не се вижда... просто се вижда по-бавно. Едно от най-важните неща е link building-а. Научиш ли се да изграждаш добър Link Building си се научил да част от оптимизацията. Щом можеш да програмираш, няма да ти е трудно да си направиш и Onpage оптимизация, другото е просто четене и следене на тенденциите.

Обикновенно, когато се каже, че нещо не е за начинаещи се има в предвид, че конкуренцията е доста голяма и се наливат доста пари, но това не трябва да те демотивира да се опиташ нали? Много колеги са успели да се наложат в дадена ниша почти без пари, така, че давай смело, чети и пробвай, пък каквото точно не ти е ясно, все ще се намери кой от форума да ти го разясни :)

Ако все пак искаш да опиташ нещо по-лесно за да видиш реален ефект, разгледай блога на bullblogger и по-специално клипчето му за търсене на микрониши с слаба конкуренция :)
 
за онпейдж оптимизацията аз не се престравам гледам сайта да има изчистена сртуктура, и всички основни неща Web CEO в упътването към него и безплатния курс ще ти се изяснят доста неща


Относно Линк Билдинка има две основни концепеции:

едната е изсипваш всичко по схема (социалки, блог /форум коментари, подписи, директории) гледаш какво се получава след известно време ... и изсипваш още...

другата харесваш си ключова дума и гледаш от къде са линковете на топ сайтовете и гледаш и ти да се сдобиеш с такива или подобни....
 
От: Помощ за начало в интернет бизнеса

Успешната формула за SEO за начинаещ е:

Микро ниши (малка конкуренция, лонг тейл) + Много търпение + Адски много време в работа + (адски много време в работа x 2 прекарано в четене).

Демек, намираш лесна ниша, скъсваш си гъза от бачкане и 2 пъти повече четеш и мнооого, мноооого чакаш.
 
От: Помощ за начало в интернет бизнеса

Благодаря за мненията. Харесах си една книга за SEO на английски и започнах да я чета. Чете се доста бързо, защото ми е интересно. Следя също и няколко форума и блога.

Имам спестени 1000 лева, които смятам да инвестирам за SEO related неща. Но не сега де, първо трябва да науча доста неща.
 
От: Помощ за начало в интернет бизнеса

няма повтарям колегите, само ще допълня да вложиш кинти също така в SEO софтове
 

Горе