Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

bgkulinar

Well-Known Member
Моля, който има желание да направи рецензия на [url]www.rent.bg[/URL] - ползваемост, СЕО, други технически забележки. Ще се радваме да чуем всякакви мнения и обещаваме да не се обиждаме от истината.

Идеята на сайта накратко е да бъде портал (едно място), на което има обяви за каквото се сетите под наем. Основните категории са превоз, оборудване, имоти, услуги и туризъм (пак вид услуга под наем :)). Най-ползотворната критика ще отнесе 10 евро поощрение. Парите не са много, но са от сърце, а и съм сигурен, че бихте дали рецензии и без пари.

Понеделник към 12 часа ще обявим, кой ще вземе подаръка.

Предварително благодаря на всички, които ще се включат.
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

Не се страхувайте, Пламен се е подписал, че ще използва айкидото само при самоотбрана. Знам, че е страшен напоследък, но давайте мнения и препоръки :)
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

[url]http://avto.rent.bg/transport.php?t=44730[/URL]
Картинката с двете стрелкички под captcha кода за презареждане не бачка, пробвах с Internet Exploder и Google Chrome. Добре е освен да проработи, да се сложи и tooltip, който да вади съобщение на потребителя "Натиснете тук ако не можете да разпознаете кода". И малко пояснение за какво служи този код няма да е излишно. Все пак формата за контакт с подателя ще се ползва често и е добре да не стряска обикновените юзъри, голяма част от които са идиоти и полу-идиоти.
Поразцъках малко сайта и ми направи впечатление, че обявите за даване "под наем" са много малка част от всички обяви и сайта прилича на манджа с грозде. Не разваляйте хубавата концепция на сайта за "всичко под наем", както пише на логото на сайта в горния ляв ъгъл, като го превърнете в поредния сайт за обяви.
Раздела БЛОГ трябва да се смени на "статии" или "полезна информация" и информацията да е подредена по категории, а не хронологично във вид на web дневник, каквото е всъщност блога. В момента функцията на този блог е да се натъпче с ключови думи, а не да е от помощ на потребителя, който лесно да може да намира полезни статии.
По отношение на оптимизацията за търсачките, може да се помисли url-тата на обявите да съдържат думи от заглавието на обявата, а не само цифри с id номера.
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

С изключен джаваскрипт (както съм по дефолт) почти нищо не работи.
URL-тата не са много SEF според мен

В търсенето "изсъхналите" дисейбълд чукбоксове и други са толкова изсъхнали и незабележими, че сайта някак си сякаш се е бъгнал.

пагинейшъна със 100-те страници не знам дали ще помогне толкоз много за сео-то, но определено ме прави разноглед и се чудя къде точно да цъкна.
"Търси по зададените критерии" го намерих просто без да искам докато се оглеждах заради рецензията. Преди това не знаех че има такъв бутон.

Избери всички и изчисти всички не е толкова трудно да се направи с едно и също линкче. По това време на деня даже ми е уморено да си мъдам мишката 200 пиксела в дясно за да клиърна.

цвета на сивите линкове за обявите в горните карета, които ги няма без джавасскрипт , не са си паснали с нито един от цветовете на категориите - розовото, лилавкото, светлосиньото и т.н.

Резултати от търсене за "д" ..
това не съм убеден, че е много полезно да съшествува търсене по един символ.

Таблиците в http://www.rent.bg/?a=text&id=2 са грозни и като цяло всички бордъри в сайта, много дървено седят, по друг начин в момента не мога да го обясня, но човек ако ги погледне и му става ясно. Като цяло всичко седи като незавършено.


оууу
страницата "Регистрация" ме довърши :)
съжалявам, спирам до тук :)

нямам повече нервни клетки за днес

Чакам си чая с мед ;)

Поздрави
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

Зоната за търсене нещо се дъни под Firefox 2.0.0.20:

и под последната версия на Опера:


Според мен фона трябва да е солиден цвят, а не преливка.
Трябва да се филтрират конкурентните сайтове от Адсенз.
Една истинска контактна форма няма да е излишна.
Категория Услуги е малко странна на фона на останалите и профила на сайта.
Хубаво ще е да има някъде бутон за директно пускане на обяви, който да препраща към входната форма, ако потребителя не е влязъл в профила си. Средностатистическия индианец ще влезе в сайта и ще почне да се чуди "Как да пусна обява?!".
В началната страница има на две места "Топ обяви", което е малко странно. Тя страницата и без това е прекалено претрупана. Трябва да се оптимизира малко.
Ясно е, че в тайтъла трябва да има хубави ключови думи, но това е прекалено дълго. От сто километра си личи, че е писан за Гугъл, а не за хора.
Входната форма работи при мен, но е възможно доста хора да имат проблем с нея. Не е хубаво да има такива технологии в жизненоважни части от интерфейса.
Вместо captcha, на която ботовете ще налитат като мухи на мед, може да се ползва по-интелигентно и съвременно решение каквото е отговора на елементарен въпрос от сорта на "Колко е 2+2?". Хем е непробиваемо, хем е по-лицеприятно. Хората мразят captcha.
"Последно публикувани" може да се прекръсти на "Нови обяви".
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

От бърз поглед две неща:

Имате SQL Injection тука - turizam.rent.bg/tourism.php?cat=90&location=4227%27
(немога да пуща линк, че съм нов :))

Относно jquery-то:
- ползването на селектори от сорта на $('div.login') много бави, особено ако страницата е голяма. По ID се търси много по-бързо - $('#login'). Ама е важно да не е div#login.
Също така е хубаво когато може да не се ползва $(document).ready, понеже страницата зарежда по-бавно отначало. Вместо това може $(window).load
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

Пламен не може да влезе сега и ще обявим малко по-късно кой печели :)
Извиняваме се за закъснението :)
 
От: Помощ за рецензия за rent.bg. Ще има малък подарък!

След горещи дебати, решихме да дадем на Радев и вторичрепик по 5 евро. Отговорите и на двамата бяха много подробни и аргументирани. Пратете на Илиян пейпал мейловете си, за да ви прати парите.
 

Горе