Помощ относно формули на Ексел 2007

incessantforce

New Member
test.jpgЗдравейте.Интересува ме по какъв начин да направя да ми изкарва 3те най-високи коефициента.Значи това е само изрезка от цялата таблица.В нея ще има има около 165 периода и ми е важно след като се изчислят коеф. чрез някаква формула да направя да ми излиза най-високият коефициент и още по-добре ако може да ми излиза периода за който е той. :) Благодаря ви предварително. :)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Аз са такива неща си пускам AutoFilter и си ги подреждам, може да се пусне по големина и отгоре да ти изкара най-големите.
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Аам значи аз го разбрах става с командата =MAX и си пиша колонките и ми го изкарва..въпроса е, че ще са 165 коефициента и въпреки да се знае кой е най-големия ще отнеме време докато се намери в редицата..пускам си аз търсачката и пиша дадения коефициент обаче неще да ми го намира..явно трябва да и задам някакви други параметри на търсене...а ти я обесни по-добре за ауто филтара, че много малко разбирам от тоя Ексел неговата ***** :)
Мерси все пак за бързият отговор. :)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Абе тая сбъркана търсачка Ctrl+F уж се оправи и ми стана ясно.То фактически накрая като дам да ми търси къде се намира дадено число ще го открие 2пъти.Единия път ще е при изчисления и другия път ще е в колонката с функцията МАКС, така че явно за сега ще се оправя сам ама все пак обясни за тоя ФИЛТЪР, че може и да ми е в полза хах :)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Даваш на първата клетка и от менюто избираш Data/Filter/AutoFilter
По този начин се образуват падащи менюта и може да се избира подреждане по азбучен ред, по размер и т.н.
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Не те разбрах точно какво искаш да направиш. Най-елементарния начин е да си сортнеш колоните по критерия, който ти трябва. Отиваш на Data > Sort и избираш по коя колона възходящо или низходящо. След това имаш първите три резултата от всичко. Този начин обаче е малко дървен и досаден. Ако искаш да попълваш базата с данни или просто да не и разваляш фацата, или клиенти да могат да я попълват и автоматично да се извеждат първите три резултата, вмъкни една колона преди всичко (после ще я скриеш) там вкарай тази формула:

=RANK(C2;C$2:C$12)

приемам, че в колона С е дохода, по който искаш да ранкваш, ако искаш по друго смени колоната

след това където искаш си направи едно място в което да ти излизат първите три резултата. вкарай тези формули в три клетки

=VLOOKUP(1;A$2:E$12;5;FALSE)
=VLOOKUP(2;A$2:E$12;5;FALSE)
=VLOOKUP(3;A$2:E$12;5;FALSE)

Ако имаш въпроси наоколо съм
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Мерси много.Ако има нещо ще пиша пак.То това не е за клиенти, а само за майка ми.Занимава се с документи за пенсиониране и такива.Това фактически ще и върши работа където по закон трябва да се изберат 3те години с най-благоприятен коефициент и затова има 165 периода от които ми трябва да изкара в една колона кой от тези 165 коеф. е най-висок, но за сега гледам, че и функцията =MAX ми върши работа.Засега продължавам да вкарвам много ама адски много числа..като го свърша и видя дали работи както трябва или ще се похваля или ще попитам. :)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

но за сега гледам, че и функцията =MAX ми върши работа

демек не ме разбра ама не ти се занимава с глупости

нищо - ако я закършиш обади се
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

q spodelete kak da si prodam nai lesno laptopa ;)

Търси форуми като този или подобни, от там раздел Обяви-Купува/Продава и пускай обяви.. :) Успех...! ;)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Аз това го правя по следният начин (доста дървен но върши работа). Маркирам с мишката полетата които ще ми трябват като в примерът който си посочил почвам от полето на коефициентите посока към датите след което му даваш да сортира по големина колонката с коефициентиете и автоматично ще ти изкара всички периоди по големина на коефициента. Тава с маркирането е важно защото ако маркираш само колоната с коефициентиет ще ги подреди само тях и ще ти се разместят спрямо периодите.
Дано да си ме разбрал
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Мерси много.Офф тъкмо завърших всичко, то много цифри, работи, направо чудо.Ами то майка ще работи с таблиците и утре ще пробвам по начина по-който ти ми каза(Да разбрах те. ;)).. и ще видя кой ще бъде по-удобен за нея.Долу-горе схванах и търсачката как работи.Като стана днеска мисля да си почина и утре, апък може и още днеска да пробвам нещо по-сложно- Да и направя една таблица за конвертирането/превръщането на категориите труд.Там ми се струва, че ще имам повечко работа, но поне си заслужава.Преди да и направя тези таблици Майка се мъчеше за такива изчисления по 2 часа сигурно сега за има няма 20тина минутки и всичко беше на 100%.Благодаря отново и ако има нещо Аз ще питам тука. ;)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Това за конвертирането на категориите труд трябва да ми го обясниш малко по-подробно - никога не съм си падал по ТРЗ. За пенсиониране има връзка категорията труд и отработения трудов стаж нали? Ако ще търсиш годините за пенсиониране и зависимост ще трябва формула. Цъкни ако има нужда.
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Ммм тази задача малко трудна ще се окаже.Един нагледен пример за превръщане на стаж от 1 към 3 категория труд.
7г. 1кат.=11г. и 8м. 3кат.
10г. 1кат.=16г. и 8м. 3кат.
10мес. 1кат.=1г. 4мес. и 20дни 3кат.
10дни 1кат.=17дни.

Значи след всичките пресмятания как точно се преобразуват тези категории излезна едно число- 1,66 примерно 10г. ги умножавам по 1,66...въпроса обаче тук е, че като ги умножа получавам число със стотни(един вид проценти), а всички знаем, че процентите са 100, а месеците 12 и примерно да кажем- 7x1,66=11,62 и това сравнено с горният резултат пак си дава 11 години, но това ,62 са стотни/проценти от годината(от 12те месеца)...и някъде тука трябва да вкарам някаква формула за тия стотни/проценти-месеци, защото няма смисъл да правя таблици и майка като въведе 7 години да и излезне 11,62години и тва ,62 да върви да го търси на колко месеца е равно.., а да не говорим, че този пример със 7те години който дадох е само прашинка, защото като цяло от 1ва към 3та категория труд имам да превръщам от 1 до 15години, от 1 до 12 месеца след това и накрая също и дните от 1 до 30..., така че без някаква формула, която споменах по-горе за проценти/стотни и т.н няма да мога да се оправя...незнам нещо ми се върти из главата от сорта на тези IF примерно ако числото завършва в диапазона да речем ,50-,70 да се изписва 8месеца или незнам просто не ми идва на ум как да стане.. :) 1път ми трябва само да намеря формулата/функцията и от там нататък всичко става писане на цифри и копи/пейст... :)) хех
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Приемам, че за ТРЗ нужди годината е 360 дни и месеците са по 30 дни, ако има някакви особености го коригирай във формулата - само не ми казвай, че се работи по истинския календар

в клетка

А2 имаш резултата от сметките в примера ти 11,62 ако разбрах правилно това са 11 години и незнаен брой месеци и съответно дни. за да ги преобразуваме сложи формулите където искаш - на един ред или колона или както ти е удобно:

формула за годините
=ROUNDDOWN(A2;0)

формула за месеците
=ROUNDDOWN(ROUND(360*(A2-ROUNDDOWN(A2;0));0)/30;0)

формула за дните
=ROUND((30*((ROUND(360*(A2-ROUNDDOWN(A2;0));0)/30)-ROUNDDOWN(ROUND(360*(A2-ROUNDDOWN(A2;0));0)/30;0)));0)

Това върши ли работа?
 
Последно редактирано:
От: От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Сега ще пробвам и ще ти кажа.Иначе това 11,62 според таблицата от книгата на Майка си е 11години и 8 месеца..сега ще видя..мерси много..като видя какво става и помага ли ще пиша. :)
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Значи като цяло работи(МЕРСИ МНОГО), ама има едно обаче... излизат ми 11 години 7 месеца и 216 дни, което няма как да е така, защото според таблицата 7г. 1кат. са равни на 11години и 8 месеца 3кат., а не 11,7 и 216 дни.. иначе в таблицата за дните максималното е 30 дни 1кат. са равни на 1 месец и 20 дни 3кат...така, че явно се работи на принципта за 30те дни, който ти каза..ДРУГ пример от таблицата който мога да дам е, че 1м. 1кат. = 1м. и 20дни. 3кат. или 30дни 1кат. са равни на 50дни. 3кат...
КАТО цяло има още нещо за дооправяне по формулата ама и аз незнам какво направо.. може би това "1,66" което споменах одеве не трябва да е 1,66, а може би да се закръгля до 1,6 или 1,7 .. :? :((

ЕДИТ: ЗНАЧИ като цяло аз я имам тази таблица на книга от 1 до 15 години 1кат. на колко от 3кат. се равняват, същото за от 1 до 12 месеца и от 1 до 30 дена...мисля, че вече си ме разбрал, но в случей, че не съм се изяснил правилно целта ми за момента е така да го направя всичко, че примерно майка в отделни клетки нали да въведе като цяло, че съм имал стаж от 1 кат. - 11 години , 3 месеца и 18 дни..и то вече по формулите директно да и покаже това на колко от 3та категория се равнява, защото сега тя гледа първо в таблицата 11 г. на колко от 3кат. се равняват и пише, след това гледа за месеците, след това за дните и накрая смята и просто целта ми с този ексел е да и улесня работата.. :) Дано съм бил ясен, че снощи до 04:00 съм се занимавал с това, за което най-напред бях питал в темата и главата ми направо е "бръмнала" хах :( :)))
 
Последно редактирано:
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

според моите изчисления е 11 години 8 месеца и 13 дни

ПП за дните редактирах формулата
 
Последно редактирано:
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

Ами то добре обаче в тая книжка забравих да спомена, че когато се превръщат годините в случея от 1 към 3 категория труд без значение дали превръщаме 1,2,3,6,7,8,11 години или 14,15 примерно винаги се получават Еди си колко години и еди си колко месеца..виж ако превръщаме 1 към 3 категория месеците тогава вече да речем накрая 10 месеца първа са равни на 1г. 4 месеца и 20 дена 3категория, ако месеците от първа категория пък са 9 то те са равни на 1година и 3месеца 3категория- в графата за дни има само едно тире..незнам като цяло за това за което те моля да ми помогнеш дали няма да е по-пригледно ако преснимам с цифровия апарат самата страничка от книгата за да видиш всичките превръщания.. :?

!ЕДИТ!: И това дето го мислех за 1,66 явно не е така, защото пробвах само дни или само няколко месеца да превърна с това 1,66 дето ми се въртеше из главата и с формулите, които даде, но не става..явно иска за дни и месеци(като ги смятам отделно- примерно 3 месеца 1кат на колко 3кат са равни) промяна във формулата..да речем- 8м. 1кат.=1г. 1м. и 10дни. от 3кат. ... с каква формула да кажем това трябва да се сметне или с каква формула трябва да се сметне, че 7д. 1кат.=12д. 3кат. или 19д. 1кат.=1м. и 2дни. 3кат. ...абе в училище ако бях учил повечко математика сега сигурно щеше да ми е по-лесно ама.. :(
 
Последно редактирано:
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

П.П- Аз видях, че си редактирал формулата за дните и долу-горе се получава..те формулите ти си работят, обаче тва 1,66 дето Аз си го определих и си го мисля, че е толкова..явно не е точно така..какво ще кажеш по-късно да ти преснимам цялата таблица за превръщане от 1 към 3 категория труд и да и хвърлиш едно око..защото това 1,66 като коеф./процент(както искаш го наричай) където Аз си го измислех в 1 случей помага в друг изкарва грешен резултат..
 
От: Помощ относно формули на Ексел 2007

направо вземи качи цялата таблица ако може и с формулите за преобразуването, така и така ще качваш качи една снимка на някакъв шийт кое къде трябва да бъде
 

Горе