Поредната глупост на еврогейските политкомисари

redrum

Well-Known Member
Клиентите, които си пазаруват фалшиви стоки от сайтове в чужбина, ще останат неприятно изненадани, защото покупките им може да бъдат задържани от митническите власти. Причината е нов европейски регламент, който влезе в сила от 1 януари 2014 г. и улеснява унищожаването на фалшификатите, пише в статия в днешния си брой вестник "Монитор". Когато колетът пристигне в България и митничарите установят, че стоките са фалшиви, потребителят ще има две възможности. Първата е да се откаже доброволно от стоката и тя да бъде унищожена за сметка на притежателя на правата върху марката. Вторият вариант е купувачът да реши да си запази закупеното, но тогава срещу него правопритежателят може да заведе дело. Новият режим ще важи дори за малки пратки от 1-2 артикула.


„Съдебните производства не са евтини и често надхвърлят година, но нашата статистика показва, че много висок процент от делата приключват в полза на притежателите на засегнатите марки. В тези случаи освен изземването и унищожаването на процесните стоки съдът обикновено присъжда и заплащане на обезщетение за причинените вреди и покриване на разноските по делото от страна на нарушителя. Класически пример за това как евтиното може да се окаже много скъпо коментира пред вестнкиа специалистът в областта на защитата на правата върху интелектуалната собственост Велизар Соколов.

Инспекторите на митниците се ориентират какво има в колетните пратки, тъй като те преди това минават през рентгена на пощите. Освен това митничарите нямат физическа възможност да проверят всичко, затова правят анализ на най-рисковите пратки. Служителите разполагат и с точното описание на истинските продукти и по определени белези се ориентират дали дадени маратонки за фалшиви. Ако копието е много добро, се изпращат снимки и мостри на правопритежателите. Те връщат отговор на митничарите, а те от своя страна уведомяват получателя, ако си е купил менте.

В момента най-често се поръчва техника и облекла. Причината – измамно ниските цени. Фалшив смарт телефон от марката „Ейпъл" или моделите на S3 и S4 на „Самсунг", които идват по пощата от Китай, може да се купят дори за под 200 лева. Чанти и аксесоари на „Луи вюитон", които истински струват няколко хиляди долара, от Далечния изток идват за жълти стотинки, а по-късно се появяват във виртуални молове на цени от 190-200 лева.

Честа практика е сайтовете, предлагащи ментета, да се регистрират на островни държави с по-либерално законодателство или в страни извън ЕС, включително Китай. Обикновено клиентът поръчва по 2-3 артикула.

От митниците посочиха, че една от тенденциите при внасянето на ментетата е не да се вкарват големи количества с контейнери, а стоките да се разбиват на по-малки пратки, които да се пренасят от мулета, пътуващи основно с автобуси. Така например 30 чифта „маркови" дънки, произведени в турска фабрика, се разпределят на 15 пътници. Тази практика върви от години в Хасковския регион, като цели фамилии се препитават с вноса на дрехи.
При китайското карго ситуацията се е изменила – ако до преди години се внасяха контейнери с евтини стоки за стоковия базар „Илиянци", които се обмитяваха у нас, сега вече големите играчи са се пренасочили към Гърция. Контейнерите се разтоварват на пристанищата в Солун и Пирея като оттам стоката вече се разпределя за целия Европейски съюз. Затова южната ни съседка е спрягана и за депо на китайските фалшификати. У нас ментетата влизат отново с рейсове или бусове. Друг вариант е количествата от Китай да се разтоварят на румънското пристанище в Констанца.

Все още не е ясно кога ще започне да действа новата процедура за малки пратки, защото първо правопритежателите трябва да попълнят нови заявления, в които изрично да посочат, че искат режимите да се прилагат и за 1-2 артикула.

Честито на печелившите, да живее свободния пазар!
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

китайците ще го закъсат :mrgreen: супер!
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

Много добра инициатива дано я приложат, пожелавам им успех!
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

Докато има балъци да извършват демонстративно потребление ще има и търговци, които са готови да ги обслужат.
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

happyslacker - не е само така, не е напълно вярно. Примерно, знам за няколко случая на измамници, които са регистрирани в този форум, и които продават стоки-ментета в своите онлайн магазини. Някой от тях са "облекли" в лъскава опаковка: "Предлагаме реплики", а други директно си лъжат, показват едни продукти в онлайн магазините си, естествено с крадени снимки, гледаш - всичко си е шест, поръчваш - пращат ти долнопробно менте, което и не искат да сменят!

Искаш да си купиш качествена стока, но как?

За такива хора - бой през ръцете, само това ще ги оправи!
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

Това сигурно се отнася за копия на известни търговски марки като Адибас
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

Искаш да си купиш качествена стока, но как?

Не става въпрос за качествена стока, а за маркова стока (маркови дрехи, чанти, часовници и т.н. гъзарии, които се купуват с цел демонстративно потребление). За да бъде една стока качествена няма нужда да е с известна марка и на абсурдна цена.

Докато има желаещи хем да извършват демонстративно потребление, хем да плащат на ниска цена, ще има и търговци, които да им предлагат стоката си.

Който иска "оригинална" стока ще отиде в мола, няма да пазарува онлайн. Тези, които пазаруват онлайн търсят "реплики" - да изглежда скъпо и марково, но да не дават много пари. Ясно е, че няма начин хем да е марково, хем да е евтино.
 
От: Поредната глупост на еврогейските политкомисари

Ъ-ъ-ъ… у МОЛ-а и то на Adidas съм засичал облекла със странни имена. Заснимах ги в съблекалнята, проверих ги у нас в нета – имената водеха до стоки, които се продават само в Турция и никъде другдаде. Нищо подобно в UK/DE магазините, НИТО ЕДНО съвпадение с нито едно от имената, около 5 снимах. И се питам – колко ли щях да се пребоцкам, ако бях купил оригиналната фалшива стока от Турция?

Та… до къде бяхме стигнали?

Щото как човек да купи „оригинална(български кавички) стока от нещо, предвид робският труд (за цялостно изтичане)?

Експлоатация на ДЕЦА и ВЪЗРАСТНИ + ниско заплащане + често лоши условия на труд + космически надценки и печалби
(и при все, пак струващо се „сравнително евтино“ за европееца, хамериканеца и българина)?​

Иначе авторът на темата малко съм го изпреварил, може и да се обединят.
 

Горе