Поръчка от Китай - документи?

pratenik

New Member
Здравейте,
Правя поръчка от Китай в момента. Може ли малко помощ...
Имам EORI, фирмена сметка, комуникирам си с китаеца, продуктите са избрани. До тук добре. Каква е следващата стъпка, която трябва да направя? Имам предвид документално с и фактурата. По-точно ме интересува тази фактура как ще дойде? Китаеца ми пише, че всичко ще е Ок и ще ми я прати онлайн. Дали ще е Ок се чудя за пред нашите? Има ли нещо по-специално, което трябва да направя или да му поискам на китаеца преди да платя?
Може ли малко подробна информация, тъй като за първи път поръчвам от Китай.
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Фактурата ти идва със стоката, може да ти прати и копие онлайн. ОК си е за пред нашите. С какво ще ти идва стоката ( куриер, контейнер ) и кой ще ти я освобождава от митница?

От тези неща ти зависят и допълнителните разходи.
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Аха. Не ми е казвал, че ще ми праща и със стоката. Само онлайн фактура ще важи ли? (Че преди това един друг китаец ми казваше, че само проформа можел да ми издава, а не и оригинална...)
1вата поръчка ще ми е малка... с china air mail мисля да я пусна, аз ще си я освобождавам (собственик).
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Тя самата фактура си върви със стоката когато ти я издадат де :) Щото има и хитреци като този с проформата. На мен са ми признавали на митница и само снимка на страницата където съм поръчал от сайт. Така, че онлайн копието не би трябвало да е проблем . Избирай внимателно търговците и няма да имаш проблеми. Повечето са съвестни ама има и такива все едно са българи :)
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Мерси за отговора. Мен това точно ме притесняваше, че говорих с няколко китаеца - едните само касова бележка можели да ми дадат, другите само проформа... Затова и питам, нужно ли ми е още нещо...
И само още един въпрос. Много четох из сайтовете за митници, този EORI къде го представям? Вписвам ли го някъде?
 
От: Поръчка от Китай - документи?

В митницата ще ти го искат, честно ти казвам не зная точно къде се вписва понеже нямам нерви да се занимавам с митници и ползвам посредник дами освобождава пратките или в случая с последната ми пратка се занимаваха DHL понеже те ми я доставяха. Тъпото беше, че от Китай до БГ пристигна за 6 дни, а от София до Котел се мота две седмици :lol:
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Това е нищо... :D На мен ми се е случвало да си чакам пратка (лична)
Ден 1
- Има ли пратка за мен.. Трябва да има.
- Не!
Ден 3
- Не е ли пристигала пратка за мен?
- Не!
Ден 7
- Вече трябва да е дошла пратката.
- Не!
... Е, загубили са ми я. Примирявам се.
Ден 40
Лелята: Хайде дее... До кога ще те чакаме да дойдеш да си вземеш пратката.
Аз :shock:

Мерси за информацията за митниците. Ще се хвърлям в боя.
 
От: Поръчка от Китай - документи?

Принципно е много важно да предупредите въпросния китаец, от когото зареждате - да въвежда реални стойности на фактурата, защото ако не се уговорите, чест слагат по-малки стойности и после имате проблеми с уреждането на счетоводството във фирмата... Приходи/разходи.
Друга препоръка е да се ползват само сайтове с тип плащане Escrow, тоест - парите да са задържани, докато не пристигне стоката и купувача не потвърди, че всичко е ок.
Честно казано съм леко разочарован от бавната работа на българските митници и като цяло с пратките до България, затова си ги пращам първо в Англия през UK2BG и оттам ми ги пращат за България...
 
От: Поръчка от Китай - документи?

просто да ти ги прати с федекс и те се заемат безплатно :) пращаш пълномощно на хората от федекс и си готов - звънни и по телефона, аз така стока за около 5к и безплатно оправиха всичко за 3-4 дни
 

Горе