Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Познавам толкова много хора с бизнес и никой с Бентли, чат пат някой мерцедес или туарег, но най-вече тойоти, хонди, разни опели зафира и.т.н., Някой път новички, друг път по-старички, най-често 5-10 годишни и най-вече на изплащане. Хора с по 5-10-20-80 работника познавам, знам какви и колко пари изкарват, какъв им е стандарта и не мисля, че е нещо кой знае какво фрапиращо в пъти от работника. Много ясно, че ако работника взима 500лв за собственика трябва да има поне 5000, но това си го е заслужил сам собственика ( Амоун е една тема беше описал много ясно какво е да си собственик на бизнес и да чакаш 3 те типа обаждания цял ден - от държавата, от недоволни и изпращели клиенти или от някой подчинен който е направил кажа ). Повечето бизнеси които познавам е имало моменти когато шефовете за взимали 0лв на месец, но за служителя да има заплата и като цяло връзват двата края.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Тани по пак заораваме в погрешна посока - малко ли много ли плащат работодателите и тн.

Факт е че липсват пари на пазара които да го движат и прекалено много регулации които спъват бизнеса - Въпроса е къде са пари и защо ги няма в обръщение - дали защото съсипаха дребният бизнес и вече не произвеждаме нищо и 90% от консумираните ни продукти са вносни - дали защото държавата прибира пракалено много пари (това е една от тезите ми против новите касови апарати - с тях ще прибират известно време още повече след което ще ги харчат неефективно) и накрая ефекта ще е още повече липса на пари и фалирали фирми - по високи цени и тн.
Защо след като от фискалният резерв се наляха над 4 милиарда не се усети това на пазара??? къде отидоха тези пари??? та пазара не ги усети.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Понеже се спомена за мързеливите служители е важно да се каже, че всички хора по подразбиране са мързеливи, с малки изключения. Това, което ги кара да ходят на работа е мотивацията. Ако няма достатъчна мотивация, няма да има лоялност, на човека няма да му пука за фирмата и ще гледа да клинчи на всички нива. Аз преди малко дадох пример за един и същ работник, който отива в чужбина и се оказва, че там е същинско злато за новия си шеф, докато онзи в България се е отнасял с него като с боклук. Всичко е до мотивацията. Това че у нас условията за бизнес са лоши е факт, но освен това се работи неефективно и всеки, който е работил във и извън България веднага ще разбере какво искам да кажа и каква е разликата. Тук просто няма подготвени кадри, които да са способни и мотивирани да създадат ефективна работна организация. Част от ефективността на западните фирми се постига с назначаването на кадри, които са обучени за мениджъри в съответната област, а не са хванати от пътя или назначени, защото са братовчеда, жената, сина, любовницата и други връзкари.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Тест ще ползвам твоят пример - Строителен работник отива в Германия да лепи плочки в БГ без да си дава много зор на ден лепи по 10кв.м там понеже е стресиран и понеже всички около него работят като машини и не пушат през 10 минути - почва да лепи по 20 квадрата - Обстановката си е оказала своето въздействие дигнала му се е производителността двойно - Обаче там получава тройно или четворно повече от колкото в БГ - просто защото там е друг стандарта а не защото е работил четири пъти повече.
Като удариш чертата всъщност обекта е свършен по бързо но не и по евтино - реално производителността на труда е даже по ниска на база платени пари!!!
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Дойчовците имат висока минална заплата това не се забравям тяхната мин. е като нашата висока.

Те са водещата икономика в ЕС, силно изнасяща към пазарите, тука е интерсния момент що е толкова високо там, същите немски банки силно кредитират ЕС, от своя страна пък те купуват обратно немските стоки. Нали гърция е фалира, но в момента на конвер купува воени стоки за милярди от германските концерни. При разбивка на дълга се вижда че повечето държавен дълг е гермнаски и френски - т.е. кво става кредитират едни да купуват скъпи стоки, и накрая става интерсно и то стна свидетели сме на него, кинтите после се върщат и надуват стандрта, и като потвърждение нетните стойност на гермските граждани е около 5 трилиона http://www.investor.bg/evropa/334/a/bundesbank-germancite-sa-po-bogati-ot-vsiakoga,135023/

Кво странно се оказва Гърците имат около 500 милярда, а германците 5 трилиона частни активи интерсно а ?
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Производителността на труда не се определя по този начин. Количеството произведена продукция за единица време далеч не е най-важният фактор. Важно е още качеството на извършения труд и благата, които той е донесъл на всички замесени субекти - работник, работодател, получател на продукта/услугата и т.н.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Нещата опират до средата както каза, но средата оказва доста по-голямо влияние отколкото си мислиш.

Работника не работи сам. Около него има други хора, от който зависи и неговата работа.

Зависи стената, на която ще лепи плочки дали е изпълнена правилно. Ако предния преди него е бил мундар на тоя дето лепи плочки ще му е по-трудно. Отделно ако иска да направи нещата добре, ще трябва да вложи доста усилия да оправи бакиите на предния.

Конкретен пример - дето ми слагаше плочки замери стените и видя, че някъде дават 3-5 см отклонения на база замазкатата. Нали разбираш че това трябваше той да го оправя и това му глътна половината от времето. Отделно тези отклонения гълтат повече материал за запълване и пр.

Технологии, инструменти, материали и пр. също оказват влияние. Много рядко съм виждал БГ майстор да дойде с изрядни инструменти. Само едни майстори фактически съм виждал да са им наред инструментите. Кабели полуизмъкнати, трябва да ги нагласят, да ги пипат предпазливо да не ги удари ток, да търся изолибранд да ги оправят. Имаше един майстор дръжката на чука му се вадеше след 5 почуквания - 20% от времето си губеше да го оправя.

Сложи пушенето, биричката и пр масрафи и ще видиш що тука е така.

Още един конкретен пример - пак докато ми слагаше плочки се оказа, че фризовете са различни. Като съм ги купувал тези от магазина ми дали от два различни типа - едната кутия такива дето аз си ги избрах. Ама другата кутия от друг тип. И като свършил първата (добре, че е била правилната кутия) и отворил втората кутия видял грешката. Нали разбираш, че той имаше половин ден престой докато отида аз до магазина да се разправям и да ми сменят фризовете.

Е няколко такива простотии - криви стени, кофти материали и инструменти и те дърпат много надолу.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

В нашия офис докато го правихме дойде един дедо прави плочките уж най-добрия от 100 места го хвалят, дойде с техника от преди войната - спор няма разбира си от нещата, много опит, но фугите сме казали къв цвят да са нашия ги смени, не че е грозно то само от една страна, но все пак какво си говорим - разбиваше с техната на едно място яко къртене всичко с допотмна техника, като през 5 мин цигара и искаше некви работи, сякаш му бях чирак подай това дай онова, ааз стоях като прани гащи хем да го на балюдвам да не удари нещо, хем да му помгам, накрая нищо не взех :D, и трябваше се чисти, на следващия ден дойде една фирма за шори, адски професионалисти са от личен опит преди знам как бачкат - идват с 3 куфарчета про неща, с прахусмакчи с всико, с торбички на краката да не цапат, всичко накрая се чисти и все едно майстор няма, качество на продукта 6. Та на този ден се оказа че като ще окачват щората климатика прече и обикнвните бормашина не става трябва няква чупеща се, след 3 часа дойде вика нещо се развали обортната, та ходил купува всичко окачи и накрая ток - кеф ми беше честно да гледам как става целия процес, заразлика от другия.

Грубо е да се смята аз и ти колко ще изкраме, но всичко зависи от матеряла и обурудване, то внася допълнителна единица продукт, а от др страна фирмената кулутра допринася с добавена стойност - не случайно тази фирма е от еврейски собственик дето сега е в Ню йоркс, с шефа продажби за източна Бг говорих преди и ми е говорил какъв им е начина на работа и защо. Просто като се вкара смисъл и ефективност води и до качество а като има и материална база води до качествена продукция, при наличието на пазар води до марж, а от там и добра заплата - кое ни липсва на нас???
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Криви стени има навсякъде - В Испания например са на светлинни години по качество на строителство спрямо БГ - там отвеса и нивелира са непознати инструменти - това не им пречи цените на труда да са в пъти по големи от българските.

Има нещо друго дето не е в ред на цялата тази работа и това не е производителността на труда - Всичко опира до липсата на пари в обръщение и въпроса е къде са парите.
Сега започвам да се замислям дали в крайна сметка не сме жертва на валутният борд и дали не е там разковничето на цялата галимация - Дали след като си свърши работата по стабилизирането на БГ икономиката и след влизането ни в ЕС не трябваше да го махнем и да може пазарно да се определя курса на лева (тук изключвам хипотезата че като имам в предвид кой дойде на власт си е по добре че борда го има)

Дали не плащаме прекалено скъпа цена за сигурността която ни предоставя борда и дали благодарение на него не сме стабилни в мизерията си но пък е хубаво че трудно може да стане още по мизерно (не че правителството не полага всички усилия в тази посока)
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

манта ще дойдеш на моя за борда, там е проблема.

Искаш ли ти кажа един развой дето ни чака, дето въобще не бях се замислял за него, но ме удари като мокър парцал.

Тези дългове на запад нали знаеш как ще се върнат само и единствено с печатане на кинти, а ние като сме вързани към еврото кво става с лева - енергийните ресурси и суровините скачат като цяло вноса расте, като и на запад, обачеееееее паричната ни маса е непорменената, няма ни се увеличи паричната маса и от там какво следва Х пари но по високи цени БВП надолу. За мен борда е пречка, свива абослютно всичко и реално погледано нямаш действаща паричана политка от там се чудим, що са ни скъпи кредитите. Друг е проблема дали ще е ефектвно управлението на БНБ.

В момента като няма пари в обръщение за реалзирани на нови проекти, няма да има и нови проекти, и няма да има развой в БВП.

На запад има адски кредити и се фин. редица проекти, а от своя стран всичко вдига жизнения стандрт. Примери бол
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Много е вероятно точно там да е проблема но това не мисля че дава обяснение на нещата които си написал по надолу и с които не съм особено съгласен.

До някъде за нас е проблем скъпият лев(евро) с инфлацията на еврото реално получаваме инфлация на лева - това ще се отрази благотворно на износа и ще сецне вноса от извън ЕУ.
Относно енергийните ресурси не мисля че е проблем нарастващата им цена защото тя е "еднаква за всички" като се увеличава за нас се увеличава и за останалите страни от ЕУ.
Не съм съгласен за кредитите - не мисля че ако го нямаше борда щяхме да имаме по евтини кредити даже напротив.

Предимството на липсващият борд е че в обръщение може да се пускат повече пари и да не се стига до тази стагнация която е в момента всеки на всеки дължи пари и никой няма да плати - Проблема е че такива правителства като настоящето ни припомнят точно защо не трябва да го махаме борда - Ако това правителство можеше да има самостоятелна финансова политика и можеше да печати пари на воля щяхме да видиме един сценарии от преди 15г.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Така си износа ще расте, но и вноса и от там по скъпи суровини от там по скъп разход на бизнесмените, ще вдигне цената и от там търсенето пада. Ако при равни др. условия, и нашата парична маса се промни, по теория не би трябва стане голям промяна, При повишаващи се разходи (внос) предлгането се измества на ляво т.е. кривата отива на ляво, т.е. количеството пада на търсените стоки, това вдига и материалните запаси и редица др неща, който водят и до спад на БВП, реално БВП ще е под потенциала си, ако се увеличи и паричната маса т.е. хората ще имат по-големи доходи т.е. търсенето се увелича и увеличащо се търсене и увеличащ се разходи няма да е толкова зле на БВП - това съвкупно.

Ние силно заивсим от енергийните ресурси - газ, нефт, и т.н като ни скочат няма как да не го усетим по-горе писах.

Просто ако не отговоря проприцонално на покачването на цените, паричното предлгане стагфлация в кърпа вързана.

Може да контрилира разбира се, като изкупи ДЦК на вторични пазар дори и на 1вичния, се увеличва паричната маса от своя страна резервите на банките се увеличват, това води до спад на междубанковия лихвен процент което води до спад на лихвите на крайните потребители и бизнеса, отделно може се заиграва с други инструменти.

Да точно това е проблема дали БНБ ще се справи или не, на теория може ни дръпне адски нагоре, но и ни забатачи - готино е че сме в ЕС, ЕЦБ регулира всички ЦБ има по голям шанс за да не се правят глупости - а прези 97 година нямаше начин да не стане това което стане не че бе виновна БНБ, 60% от банките фалираха държавата бе в Дефициите до няма си на къде, само това можеше прави БНБ иначе щеше много по зле да е .
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Аз не искам да ме подкрепят, искам само да не ми пречат.

Стига с това подкрепяне, субсидии, раздаване на пари. Нали за да даде държавата трябва първо да вземе.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Хепи аз даже съм по скромен - Искам ако може много да не пречат :)
 

Горе