Преводи между банки

Demon

New Member
Може ли да ми кажете, как клиенти на моя сайт, могат да изпращат/получават пари с минимални или никакви разходи по трансфера? Сайта ми се явява посредник между клиентите ми /интернационални/, като от една страна една част купуват, а от друга страна продават... има два входа: за купувачи и за предлагащи! Не се предлагат стоки, а по-скоро пакети, които се ползват в заведения /нещо подобно на сайтовете за групови намаления/. ОКПЕЙ отговор ли е на въпроса ми?
 
От: Преводи между банки

т.е. търсиш начин да избегнеш SWIFT таксите? Или аз нещо не съм разбрал както трябва?
 
От: Преводи между банки

и сайта е ...
 
От: Преводи между банки

Ако е нещо масово - няма начин. Конкуренцията е жестока и ако не приемаш кредитни (и дебитни) карти чрез PayPal или по друг начин, няма начин да се задържиш на пазара.

Може да ползваш OKPAY само ако става въпрос за специфични услуги, целевата група за които има по-добра компютърна грамотност и клиентите са убедени, че си струва да си правят регистрация в OKPAY (или вече имат такава и имат пари в сметката) вместо да потърсят услугата от друг търговец, който да предлага плащане с кредитна/дебитна карта.

Захранването на OKPAY може да бъде изключително скъпо. Цената на банковия превод за захранване на сметката струва повече от парите, които се прехвърлят (примерно трябва да платиш няколко десетки или даже стотина долара на твоята банка за да захраниш сметката си с 10 долара). Цената на захранване на сметката с дебитна или кредитна карта на клиента е 6.0% + 0.40€ като има такса за chargeback $50 (ако клиентът излъже, че някой му е крал пари от картата - твоите пари се връщат на клиента и плащаш още $50, защото това е таксата, която ти дължиш - не стига, че си обран чрез friendly fraud, но и дължиш пари). Ако клиентът реши да открадне от теб нагло (като те заплаши, че ще се обърне към банката, ако не му върнеш парите - при което ти ще плащаш такса $50), таксата, която дължиш е само $5 (тогава губиш каквото си продал, ако вече си го дал на клиента) - тоест ограбен си с $45 по-малко.

Разбира се има начини да захраниш сметката си в OKPAY много евтино, но трябва да имаш електронни пари (покупката на които може да струва скъпо). Типичният клиент няма електронни пари и даже не знае какво е това.

Към момента няма начин за евтини преводи. Преводите струват около 3% най-малко (може процентът да е по-малък само за големи SWIFT трансфери). Преводи без такса може би ще има след 2-10 години когато BitCoin навлезе по-сериозно на пазара. То и сега разходите за превод с BitCoin са малки, обаче на повечето хора няма да им се занимава да купуват или продават биткойни. Те искат просто да си дадат номера на дебитната или кредитната карта и така да платят (и евентуално да излъжат, че някой друг им е ползвал картата и така да ограбят търговеца).

OKPAY е изгодно да се ползва само ако вече имаш сметка там и твоите контрагенти също имат. Предимството е, че си защитен от friendly fraud, ако плащането става без ползване на дебитни/кредитни карти. Тоест можеш да предложиш по-ниска цена на някоя услуга (защото няма нужда да калкулираш загуби от friendly fraud в цената) и ако намериш клиенти, които вече имат заредена сметка в OKPAY, да им продадеш тази услуга.

OKPAY е доставчик на платежни услуги, който се ползва от лица, които вече имат електронни пари. Защото електронните пари лесно и с малка такса могат да бъдат обменяни и прехвърляни - така се пестят банкови такси. За типичните потребители на кредитни/дебитни карти не е удобно да ползват OKPAY (освен, когато искат да си купят нещо, което се продава само с OKPAY или други електронни пари - примерно, ако някой пусне чисто злато на половин цена от пазарната - ще си счупят клавиатурите да се регистрират в OKPAY за да купуват).

По принцип може да се измисли схема, ако клиентът има възможност и му се занимава да купува електронни пари от някой локален обменник (който няма такса за банков превод), обаче на типичните потребители на услугата "посещение в ресторант" не им пука за цената - по-лесно им е да платят с лъскавата си кредитна карта. Тоест за тях по-скъпото е по-изгодно - казват му демонстративно потребление.

>>> Темата за OKPAY <<<.
 

Горе