Превод на пари по банков път от чужбина

chefo

Member
На някой да са му превеждани пари към ПИБ от чужда банка? И какви такси са му удържани. Банката е в Малайзия, Куала Лампур, а сумата е 150 долара. Гледам в условията на ПИБ пише че до 10 000 долара не удържат такса но нещо не ми се вярва. Моята сметка е към Виза Електрон дебитна карта.
 

happyslacker

New Member
От: Превод на пари по банков път от чужбина

Таксата, която се плаща при международен банков превод (SWIFT wire transfer) е таксата на банката на подателя, таксата на банките кореспонденти (която никой не обявява предварително) + таксата на банката на получателя.

На сайта на двете банки може да видиш списъците им с банките кореспонденти. Например за ПИБ това са:
Банки кореспонденти за валутни разплащания (PDF)

За USD това са:

National Westminster Bank PLC, London
Bank of New York Mellon, New York
Citibank NA, New York
JPMorgan Chase Bank NA, New York
Wachovia Bank NA, New York

Ако някоя от тези банки е в списъка с банките кореспонденти на банката на изпращача - имаш късмет (само една банка ще си дръпне от парите "в движение").

Например таксата, която Citibank си взима е обикновено $10. Ако има обаче няколко банки кореспонденти във веригата - всяка от тях ще си дръпне някаква такса (колкото банката прецени) и в резултат може да излезе, че почти нищо не е пристигнало в твоята сметка. Някои европейски банки работят с цяла верига от банки кореспонденти и разходите за такси към банките кореспонденти може да превишат $100.

Например, ако подателят изпрати $150 с клауза OUR, плати за своя сметка таксата за изпращане, банките кореспонденти ще си дръпнат от парите "в движение" - общо $100 - и в сметката на получателя влизат $50, от които банката на получателя може да си дръпне и тя някаква таксичка.

Въпреки, че изпращането е с клауза OUR (таксата да е за сметка на изпращача) ще има такса на банките кореспонденти и банката на получателя също ще си дръпне таксичка (според тарифата - ако ползваш ПИБ няма такса получаване за малки суми, само такса на банките кореспонденти).
 
Последно редактирано:

Горе