Предпоставки за печеливш блог

strkr

New Member
Здравейте на всички четящи темата! Не съм писал досега във форума, но за сметка на това доста съм го чел и се убедих че има много кадърни и напреднали във сферата на интернет маркетинга участници тук. Тъй като съм нов в тази сфера и реших че искам да започна като си направя някой блог като за начало.
Идеята ми е по-можещите и знаещи тук ако им се занимава да споделят кои са основните изисквания за да може да се печели от блог.
1На. Български или англииски език да е ?
2. Хостинг от блогспот или платен?
3. Домейн на блогспот или платен?
4. Custom template или безплатен?
5. Кои са най- доходоносните ниши като цяло и как да се конкурираме в тях?
6.Как да привлечем трафик към блога - кое е най- успешното според вашият личен опит?
7. Колко време ви отне докато започнете да печелите от блога- и какви методи са най-успешни ( Adsense, Clickbank , Amazon)?
8 Струва ли си труда да се пишат униклани статии (особено на английски, които изискват много повече време и труд) ?
9. Печели ли се и колко е реално очаквания доход ( колкото и условности да има)?

Идеята ми е с отговорите на отзовалите се да се помогне на всички които обмислят да започнат да се занимават с това начинание. И по възможност да отговарят хора, които реално имат представа и печалба от блоггинг ( за да се придобие реална представа за нещата)
Мерси предварително на всички и благодарности за отделеното време ( за четене или отговаряне)
 
От: Предпоставки за печеливш блог

Здравей,

За да печелиш от сайт/блог ти трябва много упоритост, търпение и яко бачкане. Ще ти отговоря както си го дал по точки

1. Възможностите за печалба от сайт на английски са в пъти по-големи, ако разбираш езика няма какво да се чудиш
2. Ако ползваш блогър ти трябва само домейн, хостинга на блогспот е безплатен и нямам забележки
3. По-добре е да си вземеш домейн, по-професионално е, въпреки че като ползваш под домейн на блогър малко по-лесно се получава класирането в SERP-a
4. Винаги можеш да преправиш един темплейт според желанията си, трябват ти само основни познания по CSS/HTML. Има доста добри безплатни теми, ако ти потръгне сайта, може да си купиш някоя по-хубава
5. Най-доходоносните ниши - за това може да се пише доста, зависи как монетизираш и какъв ти е трафика.
6. Най-лесно се привлича трафик от социални мрежи - facebook, pinterest и други подобни. другият вариант е да направиш качествена оптимизация, която ще ти носи трафик от търсачки, но там става много по-бавно
7. Печалбата е обвързана с трафика, от теб зависи колко време ще ти трябва да си докарваш редовни посещения и конверсия. От афилиейт се печели повече, но там взимаш пари на продажба, което се случва по-рядко отколкото клик в адсенс. Но там пък печалбата е доста по-ниска, зависи от цената на клик
8. Струва си да пишеш уникални статии, особено ако се бориш за трафик от тръсачки, зависи и тематиката ти. въпреки, че доста хора ползват копи/пейст и пак имат трафик от търсачки, там е относително
9. Печели се да, с риск да се повторя - колкото повече трафик - толкова по-големи печалби. Стига да създадеш ангажираност в посетителите и да предизвикаш действие.

Общо взето - направи си хубав сайт, да изглежда добре, лесна навигация, полезна и интересна информация, докарай си трафик - съсредоточи се в едно - или социални мрежи или оптимизация, трудно се комбинират двете ако нямаш достатъчно време.
 
От: Предпоставки за печеливш блог

Благодаря ти dilyan за изчерпателния отговор. Исках да те питам нещо на лично но нямам необходимия брой постове :) . Имам идея да пиша за make money/ save money ниша , но се опасявам , че ще е много трудно да изпъкна с оригинално съдържание , което да привлича native speakers. Имаш ли някакви наблюдения върху английския свят и дали е възможно да привлеча сносен трафик за да мога да печеля от него.
Въпросът ми е отворен към всеки , който има наблюдения относно създаването на блог/сайт , който е насочен към англоговорщите.
И пак мерси на колегата, надявам се и на друг да помогне информацията , която тпй е споделил/споделя.
 
От: Предпоставки за печеливш блог

нишата е добре, има търсене, но и конкуренция. виж, за всеки има място под слънцето. ако търсиш трафик от google, цели се в началото към думи с по-малко търсения и съответно конкуренция. адсенс не е лош вариант за приходи като начало. направи един рисърч на скъпи думи в тази ниша, и ги вкарвай лека полека в съдържанието - както в заглавието на статията, урл и описанието, така и в самата статия. но не прекалявай, прочети как трябва да изглежда една google friendly статия - без наблъскване на кл. думи. общо взето преди да влезе някой в сайта ти няма как да знае дали ще му хареса статията или не, важно е като те намерят в google нещо да ги привлече - пиши атрактивно заглавие и описание като начало. После първото впечатление - дизайна на сайта, нещо което да задържи първоначалното внимание - картинка, инфографика, видео и т.н. ако им хареса самата статия, може пак да се върнат и да четат редовно. това не означава, че не можеш да печелиш дори от такива посетители, които не им е харесало прочетеното - пак може да кликнат на контекстуална реклама и ти да си вземеш парите. факт е, че когато се класираш на първа страница по дадена фраза, ангажираността на посетителя се покачва драстично. Според тях щом си там, съдържанието автоматично става ценно и се зачитат, може и да не обърнат толкова сериозно внимание колко оригинално написана статията.
 
От: Предпоставки за печеливш блог

Въпрос на ниша е основно според мен. Имах 2 блога в tumblr сравнително скоро, които почнаха по приблизително едно и също време. И двата ги докарах до бързи 100-на уникални дневно, но разликата в приходите (адсенс ползват) беше грамадна. Единия с новинарска тематика отбелязваше до 4-5 евроцента на клик максимум и кликовете му бяха много малко. Другия за забавление редовно има кликания за по 80-90 евро цента и даже отбеляза скоро своебразен персонален рекорд с клик за 2.14 евро и не на последно място - за същия брой импресии има около 12-13 пъти повече кликания. И двата са на български, но около 15% от посещенията ми са от чужбина.

В крайна сметка първия го продадох, а втория го пазя и ще работя да му вдигна трафика до примерно 1000 уникални. Не на последно място цената на тия кликвания дето получавам там ме е амбицирала да пусна още 2 блога в същата област с по-широка таргет група.
 

Горе