Представяне на проекти по-човешки.

rujel

Well-Known Member
Инициативата "Успей с нас" е като идея нещо много хубаво, но не мисля, че постигна за момента някакъв съществен резултат. Някой успял ли е благодарение на тази инициатива?

Ще споделя една идея, която мисля е много полезна стъпка при реализацията на начинанието. Между другото вижте и в първата тема в този раздел, че се пише че трябва да има и следващи стъпки.

Когато представиш тук някакъв твой проект, то интересът е твърде временен. Един два отговора и край. Освен това понякога се случва да имаме и отговори от хора, които просто си тролят, а нямат и най-малък реален интерес от успеха на конкретния проект. Решението?

Възможността да представиш проекта си в отделна статична уеб страница е основата на представяната идея. Списъка на тези страници и достъпа до тях примерно може да бъде в поддомейн: projects.predpriemach.com. Но защо това да не се прави в отделен сайт, а трябва да е тук? Това е ключовата идея на начинанието. Сайтовете представящи проектите само привидно са статични, а реално като се разглеждат от акаунтите на регистрираните тук във форума хора те стават вече с автоматично отключено допълнително съдържание. Така на практика заедно със страницата на проекта добавяш и скрити части текст, които вече да са видими само на избрани от теб потребители на този форум. Така се елиминират зловредните тролове от една страна. От друга страна се стимулира представянето на стойностни хора - те вероятно биха имали интерес да видят скритото съдържание на интересни проекти, но ако не се представят чрез писане на теми тук във форума няма как авторът на проекта да им даде права за видимост - той просто не ги познава и естествено е да не им дава права.
 
Бях написал нещо "зловредно" ама го изтрих... Изгради си навика да се замисляш за файдата от ползата на дадена идея, за мотивацията на аудиторията, за юзабилитито ако щеш.

Сложни и/или трудо/време-емки концепции изискват еквивалентно голяма мотивация у таргета.
 
Абе, вие хептем.. "изтрий ми темата", "редактирай ми", са па "дай поддомейн" май май тук никой не захапва, че тия галимации са една торба пари, време..труд. Яки идеи - колко щеш, ама тя и мама вече не му дава :D

Платени раздели, платен пазар, платени под-домейни - това е бъдещето.
А и опита показва, че кат си плащаш, си и по-приличен и по-рационален ;)

Айде Блинки, вади тарифите, стига си се шушкал, че ей са пускам "Инфо бокс" 2,3,4 и 5, само за тая година :p
 
А, кой ще контролира модераторите? Конфликт на интереси? Съпричастност? Манипулация?
 
Noke очаквах да се засегнеш, защото ти обикновено отговаряш на темите ми, но ти в действителност не си от тези които дават зловредни коментари. Естествено е, че всяка идея е по-добре да се дискутира някак, ако ще и по-аматьорски, защото точно така се стига до по-широка аудитория. Пример за зловреден трол е именно madgooglebot - сравни твоето "зловредно" мнение което вече си изтрил с неговото, за да откриеш разликите.

Цялата работа при проектите е не толкова докъде ще се стигне, а с правилните хора да се извърви даден път. Самостоятелното развитие и на най-перспективния проект е обречено на гарантиран провал. Това е погрешно винаги да се фокусираш върху крайния резултат, защото той може да се окаже твърде далече. По-добре е да се движиш в правилната посока, дори и ако проектът най-вероятно ще се провали по средата. Ти ще имаш изградени контакти и следващият проект вече имаш с кого да го правиш (или пък си наясно с кого да не го правиш). Може би си чувал, че 9 от 10 стартъпа се провалят, но инвеститорите продължават тази игра и снасят пак отново и отново пари на нови стартъпи.
 
А, кой ще контролира модераторите? Конфликт на интереси? Съпричастност? Манипулация?
Ама ти не разбра ли от другите теми, че тук всеки сам си избира модераторите!!! Аз например съм си избрал като модератор Blinky и затова пиша във форума му. Ти обаче, не знам защо си мазохистично настроен...
 
Ако не говорим за наемане и плащане на служители, това с другите хора и с "екипите" е най-наивното нещо и най-голямата заблуда.
Колкото по-рано си избиеш тая идея от главата, толкоз по-рано ще направиш каквото искаш.

Не се започва нещо, което не можеш да завършиш сам.

Гледай на разните там партньори като на приятен бонус, улесняващ или ускоряващ процеса.

Средно на всеки 2 години търся някой партньор (макс един) за нещо дето би ме узорило сам. Всичките са окапвали на различен етап от проектите. Никой не е имал еквивалентна мотивация и амбиция.

Един-единствен път се измъкнах тихо и без предупреждение от партнършип - случи ми се малък катаклизъм и забравих за всичко останало. Още ме е срам като се сетя.

Най-малкото някакъв бекъп план трябва да имаш за момента когато изчезнат партньорите. Щото неминуемо ще се случи.

Забрави и за
"контактите" и за евентуални други бъдещи проекти със същите хора. Обикновено тоя тип раздели не оставят голям шанс за такива неща.
 
Пример за зловреден трол е именно madgooglebot - сравни твоето "зловредно" мнение което вече си изтрил с неговото, за да откриеш разликите.
На тоя трол мое му разклатиш макарите ако искаш?
Палячо, направи си сайт и си слагай 10К под-домейни ако искаш..


Ноки, тия постановки с партньорството - на некой друг :) Голяма ти е устата и май фърс качество ти е лъжата..
 
Noke това с "екипите" е много добре известна детинска практика от миналото. Даже се чудя, защо няма подрастващи, които отново да я следват, защото само по себе си звучи яко (да командваш хора, на които не им плащаш). Аз естествено не говоря за това. По-скоро търся хора които са имали същия като моя проблем (т. е. имам предвид конкретния проект), но не са успели сами да го разрешат.

Относно контактите определено при теб нещата не стоят така както са при мен. Имам вече 3 - 4 изградени контакти точно от провалени проекти. Проблемът е, че въпросните хора не са подходящи за други проекти, които планирам да покажа по споменатата тук от мен инициатива. Да от този форум засега не съм открил такива хора, но защо от други форуми да може, а от тук да не се получи никога? Какво пречи да се опитва...
 
Ноки, тия постановки с партньорството - на некой друг :) Голяма ти е устата и май фърс качество ти е лъжата..
Първото ще да е вярно, ама с доста условности.

За второто - не се сещам за някой дето би казал точно това за мене.
Ти изглежда си намерил или пък параноята ти е подшушнала нещо.
 
... Имам вече 3 - 4 изградени контакти точно от провалени проекти. Проблемът е, че въпросните хора не са подходящи за други проекти...
Да де, и аз това имам предвид :)

Останалото дето си го написал е някакъв шум.
 
Да де, и аз това имам предвид :)

Останалото дето си го написал е някакъв шум.
Не ме разбра. Нямам предвид други проекти по принцип, а друг тип проекти. Въпросните хора са специалисти по точно определено нещо, което в случая няма нищо общо с проектите които сега ми трябват.
 
Ок, ами сам избутвал ли си нещо докрай?
Продуктче някакво или сайт изкарващ поне 500 лв/месец?
 
Ако не говорим за наемане и плащане на служители, това с другите хора и с "екипите" е най-наивното нещо и най-голямата заблуда.
Точно с "екип" се почва, защото ако не можеш да убедиш поне няколко души, че ти, като "двигател" на дадено начинание (идея/проект), си заслужаваш бачкането за без пари/инвестирането с неясен резултат - то шансът всичко да пропадне е много голям и по-добре да спреш още на този етап отколкото да си губиш времето в по-нататъшни опити.

Това с намирането на "екип" е по-скоро валидация дали можеш да си продадеш идеята на хора, които:

а) Са готови да си инвестират времето в идеята срещу мечтата, че това нещо някога ще има някаква стойност и те ще притежават % от нея
б) Са готови да си инвестират парите в идеята срещу мечтата, че това нещо някога ще има някаква стойност и те ще притежават % от нея
в) Са готови да си инвестират парите в ТЕБ срещу мечтата, че това, което ти правиш, някога ще има някаква стойност и те ще притежават % от нея

Не се започва нещо, което не можеш да завършиш валидираш сам.
Няма бизнес, който да е "завършен" от един човек. Но да - трябва да можеш да валидираш идеята сам или чрез съмишленици с минимални разходи, за да покажеш, че начинанието заслужава последващ шанс за развитие.

Гледай на разните там партньори като на приятен бонус, улесняващ или ускоряващ процеса.
"Разните там партньори" са ключови, ако искаш бизнесът да е успешен. По-скоро следва да се избие мисълта, че можеш да си one-man-army. От личен опит дълги години страдах от това его, че всичко мога сам и нещата се наредиха точно когато осъзнах, че всъщност всичко се случва благодарение на общата изгода, която "разните там партньори" извличат от съвместното начинание. Няма как да си вещ във всичко, няма и как работниците ти да са мотивирани толкова, колкото даден партньор, който печели от начинанието лично за себе си и за своя бизнес (като теб), а не е просто на заплата.

Всичките са окапвали на различен етап от проектите. Никой не е имал еквивалентна мотивация и амбиция.
Какво си предлагал насреща? Мен също ме ядосваше това, че никой няма еквивалетна мотивация и/или амбиция, но осъзнах, че когато държиш мажоритарен процент от даден бизнес, няма как и да очакваш от хората, които получават по-малко от теб, да имат същата мотивация. Ти трябва да си водещият и да се опитваш да компенсираш този дисбаланс, тъй като няма как да го отстраниш - ти винаги ще си основател/CEO/(мажоритарен) собственик. Тук грешката по-скоро е в човека, който не успява да мотивира достатъчно останалите от "екипа".
 
Аз също смятам че не мога да продам вода на изгубен в пустинята :) най-много да го наплаша. Всяка жаба да си знае гьола, как се казва.
 
И путинки наакани като джона - големия балон :D

Де се роби кат мен тука.. нема остане ни един насран душманин, за отрицателно време :p

Ама поне си яко мераклия, дай некво адресче, да видиш къв робски шамар щи надам, ебано дупе шлякано.

Голям КИБРИТЛИЯ ще дойдеш... добре, че е жена ти с козметиката, иначе си умрел тотал от глад палячо набалонен..
 
Джон излагациите ви в този форум правят много лоша услуга на бизнеса ви... Всички глупости, които пишете за обороти и прочие са повече от смехотворни, а обидите към потребителите са отвратителни. Ако поведението на един виден предприемач е такова, то по добре да сме роби...
 
Аз не оспорвам истинността, а глупостта да го пишеш това по форумите - грозно, неадекватно и комплексарско е. А дали е вярно не ми пука...
 

Горе