Препоръки за онлайн разплащане.

Vasiliki

New Member
Здравейте. Имам сайт за почивки в чужбина, работи добре, но досега плащанията бяха по лична сметка, което не е ок и искам да намеря най-оптималния начин. Говорих с няколко счетоводителя и няма никаква възможност да работя през фирмената сметка. Наемодателите са физически лица и не могат да издават фактури, а аз няма как да оправдая разхода към тях и изобщо не мога да имам такава дейност като не съм туристическа агенция. Сега ровя PayPal, но не съм много наясно как точно става фирмен акаунт там, четох също и Mangopay. Изобщо начини с такъв тип небанкови разплащания? Някой запознат да ме насочи? Също колко е глобата, ако НАП ми наложат такава върху доходи по лична сметка?
 
Link + изчетете и старите теми из подфорумите. Не просто публикуване на нова тема и чакане „наготово“.
Четох доста, но не намерих отговор. Нова съм и сигурно Ви е писнало от такива въпроси, но нали за това е форумът? Вие можете ли да ми помогнете?
 
По-скоро прегледайте възможностите как да станете наистина „туристическа агенция“, каквиса таксите, лицензите. За да може да се регламентира това, да действате с бизнес IBAN. От там впоследствие да се „upgrade“-не Personal PP acc към Business PP acc, въвеждайки данните на Company, както и по-разширени Общи условия на сайта, които да са в съответствие със ЗЗП.

От физ. лица, които не са бизнеси, няма как да се очакват фактури (не са „компании“ тези лица).

„най-оптималния начин“ съмнява ме, че ще има такъв.

Навярно знаете, че от 01.01.2016г. от ясно коя институция имат достъп до ВСИЧКИ банкови сметки (независимо дали са лични или бизнеси такива), вкл. и тези в ЕС, както и тези в US. Тази година и следващата влизат към това действие и доста островни държави.
 
Благодаря! Туристическа агенция не е опция, твърде тромаво и скъпо, а и не работим с хотели. Явно с PayPal няма да стане, ще търся други платформи. Знам, че сметките са под наблюдение, но няма да се самосезират, в банковата област съм, просто искам да работя законно и да си плащам данъците, но до момента не намирам такъв начин.
 
Ако „изгърми“ даден клиент, гаф, проблем се случи, никакъв проблем не му е да докладва, където трябва, пък вече „държавната машина“ да се задейства.

Ако все пак това е невъзможно с BG Company, остава тогава с чужда, пак в ЕС. Но надали, по-скоро пак да искат тур. лиценз. Остава тогава за извън ЕС фирма откриване, в чужбина сметка, карта и така действане. Но всеки случай това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е държава извън ЕС, към която BG има DTA споразумение. Филтриране и разучаване кои са тези възможни държави (own research), кои от тях е възможно „наемодателите да са физически лица и не могат да издават фактури, но да могат да се оправдават разходите към тях БЕЗ нуждата от операторски лиценз“. Това е доста специфична и тясна ниша. По подобие на нишата на едно популярно лице последните дни, раздухвано от медиите, където при него обаче е „имало гафове“, но Вас – няма, което не значи, че е „наред“ положението.
 

Горе