Препоръчайте ми CRM система

От: Препоръчайте ми CRM система

Да, така е. Но каквото и да правиш от нула, винаги имаш едно ядро, на което трябва да стъпиш. Аз преди да си закупя такова нещо, бих си направил рисърча. Иначе да се пускаш на първите, които ти препоръчват, не е работа. Все пак си е не малка инвестиция. И можеше едно време да мине към някой евро-програма, сега не знам. ;)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

И сега може с Евро програми. Но фирмите им се занимава, когато става дума за ERP системи (над 100-150к лв). За някакви CRM-и за 10-20-30к няма да се занимават.

Аз препоръчвам да прескочиш рисърча, ако си фирма до 5-10 човека. Познаваш ли си бизнеса давай задание на млад екип програмисти желаещи да се докажат.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Темата е основополагаща за всеки бизнес. За да се развива успешен бизнес е необходим инструмент за управлението му и координация между отделните дейности и звената във фирмата. За голямо съжаление в България не се отдава подобаващо значение на тези системи и е общоприето мнението, че "И без това може да мине", особено ако става въпрос за даване на пари. Голяма част от собствениците на фирми смятат разходите за закупуване и внедряване на CRM и ERP системи за разточителство. Фактически благодарение на такива системи се оптимизира дейността на фирмата, подобрява се управлението, отчетността, контрола, ефективността на дейностите и в крайна сметка вложените средства се избиват многократно. Аз отдавна се интересувам от такива системи и съм имал щастието да внедрявам такова нещо. Бил съм свидетел как една търговска фирма още през далечната 1998 г. благодарение на такава система издуха конкуренцията и ги остави да му дишат прахоляка. Също така как цяла администрация след въвеждане на такава система остана без работа и се съкрати на половина.
Както се пролича от изказванията по темата до момента има два подхода за избор и внедряване на CRM системи - Грешен и Удачен.
Търсене на система която максимално отговаря на спецификата на фирмата и неговата дейност - Система която напълно или поне до голяма степен да покрива специфичните методи на управление и извършваните дейности във дадена фирма никога не може да се намери. Като изход от такава ситуация е логично да се тръгне в насока за разработване на собствена и уникална за фирмата система, която във всички случаи ще излезе по-скъпа, по неефективна и винаги ще има какво да се доработва и човърка. Истината е че в крайна сметка става въпрос за някаква система, което предполага наличието на някаква структура и ред във фирмата а дефакто такива липсват. Обикновено цялата организация, управление и поставяне на задачи се извършва чрез обаждане от секретарката с думите "Шефа каза .....". Каква система може да разработваш за такъв начин на мениджмънт.
 
Препоръчайте ми CRM система - Най-добрите, препоръчани

Ще се съглася с @Shalon, че CRM система е едно много важно нещо за бизнеса, поради ред причини, но основните той ги изтъкна вече. Само мога да допълня. Системата увеличава стойността на бизнеса / компаният. Ако утре решите да продадете бизнеса си и той има такава система, то едно е сугирно - много по-ликвиден сте от конкуренцията си. Защо ще ме попитате. Много просто. Защото вие предавате система, която може да се управлява от всеки един идиот, гледайки данните от системата. Независимо за кой отдел става дума, вие имате ясна представа как поддръжката влияе на продажбите, как продажбите влияе на финансите и всичко, като едно с друго звената са убединени в едно. Ако на някой му е трудно да си представи как работи една CRM система, нека си представи човешкото тяло - ако я няма едната ръка ще си прави нещо, крака ще си е в неговата посока и когато искате да го съберете, това става трудно и в някои случаи невъзможно. Защо казвам (по-скоро включвам опцията) невъзможно? Защото като го гледам тукашната раб. ръка, чак се плаша и се чудя как още дадената фирма участва в икономиката. :) Няма такъв цирк.

Представете си сега едно тяло в пълен синхрон - това е добре внедрена и работеща CRM система. Аз, в моята практика, съм виждал как системата тегли данни от сайта, за да определи следващия месец какво да се очаква, за да може бизнеса да поръча от прозиводителя. Или какъв е средния профил на клиента, потенциалния клиент. Направо чудо. Това да знаеш какво представлява потенциалния клиент е почти направена продажба, казвам пак почти, защото все пак говорим за БГ бизнеси. :) Иначе си е твои за винаги.

А последната CRM система, която внедрихме имаше тайминг за всеки случител. Колко е работил, какво е свършил за това време и като цяло накрая HR-рите (да, тези малоумни идиоти) решават дали си струва бизнеса да задържи този служител или дали малко му плаща. Не че във втория случай ще последва нещо положително, но все пак, като му падне прозиводителността да се знае защо е демотивиран или каква е причината. Защото и това колкото и да е чудно трябва да е работа на HR отделите. :)

Мебелна къща Зоната например позлват Microsoft Dynamics CRM лично го видях. ;) Предполагам всяка голяма и себеуважаваща се фирма го прави. Ето още един не лош мотод да си избереш система - обикаляш конкурентите или сериозните фирми в близък до твоя бранш и правиш едно шпионско разследване. Бързо може да се оприентира човек. Много е важно да има и някакво демо или тестова среда, за да преценим и сложността и всичко около системата. Поне това е редно. Като ти продават Ферари, няма начин да не направиш едно кръгче, нали? :)
 
От: Препоръчайте ми CRM система - Най-добрите, препоръчани

... CRM система ... увеличава стойността на бизнеса / компаният. Ако утре решите да продадете бизнеса си и той има такава система, то едно е сугирно - много по-ликвиден сте от конкуренцията си...

Ще се втрещя, ако някой реши да купува бизнес без някаква внедрена CRM система в купуваната компания. И все пак сме в БГ :) :). Всичко е възможно.
 
Препоръчайте ми CRM система - Най-добрите, препоръчани

Ще се втрещя, ако някой реши да купува бизнес без някаква внедрена CRM система в купуваната компания. И все пак сме в БГ :) :). Всичко е възможно.
Ооо, аз ще се учудя, ако има бизнес, който да се продава с вградена и разработена CRM система. Така де, казано по друг начин - малък е % на фирмите с такова решение. Говоря за малките и средни. Даже наскоро разбрах, че една наша банка, за да си направи една обща (не много детайлна) справка е нужно да се взимат данни от 4 различни източника, за да се изготви. Доста абсурдно, но факт. Или не го е помислила добре или е решила да мине тънко. Но като знам нашите банка, които повечето са гръцки, бих заложил на второто ми предположение.

Изводът е, че бизнеса мисли CRM системата за пасив и голям разход, а реално бяха го разписали, че след има няма година, година и половина, системата започва се избива и в повечето случаи - да носи само ползи, което от своя страна означава, че е инвестиция с добра възвращаемост.

Ето това беше е на Microsoft Dynamics CRM, която интегрираха и помагахме още през 2009-та година:

q5nw.png


Ресурс: blog.customereffective.com

Така беше и при нас - отделите в лявата част и по-главното меню. Само че беше - Продажби, Маркетинг, Партньори, Администрация, Поддръжка, Проекти. Фирмата търгуваше със софтуерни продукти. И общо взето всичко беше вързано здраво. Дори и за всеки служител си имаше точен профил, като за откриването на нов се заплащаше допълнително. Явно в началото ти се полагат толкова, за колкото си се разбрал. После, за всеки нов - доплащане.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Ако търсиш безплатен продукт: vtiger . Най лесен и прост без излишни глупости. И за SugarCRM , и заOpenERP съм писал модули. Vtiger е най-лесен за работа.
Ако ти се плаща: salesforce - това е най лесното и бързо за внедряване нещо което наистина върши работа.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

На какво се спря последно колега и какви са впечатленията, тъй като и на мен ми предстои търсене на такъв продукт
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Някой ползва ли Bitrix24? Безплатна е до 12 човека. Трябва ми мнение от реален потребител и най-вече с купена българска телефония.
 
Re: От: Препоръчайте ми CRM система

Някой ползва ли Bitrix24? Безплатна е до 12 човека. Трябва ми мнение от реален потребител и най-вече с купена българска телефония.

Нямам впечатления, но съм я чувал, че е добра. Ако някой шерне някакво инфо, ще е супер. ;)

Иначе има някакви малко урязани нещица на Оракъл и не е никак лоша между другото. Ползвам съм я и определено върши работа. ;) Не знам новите им верси на какво ниво са, но преди 2-3 години беше супер последната им. ;)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Пак да припомня поста си от преди година и половина. Решението е Odoo 8, бивше OpenERP. Инcталира се за 5 минути, дори и локално, макар да е уеб базирано. Ако имате интерес, питайте. Open source e.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Аз използвам Microsoft Office Accounting 2009
Безплатна е. Локална е и има всичко, което ми е нужно
 
От: Препоръчайте ми CRM система

А аз Money Works на Генсофт. Има безплатна версия, функционалности достатъчно, адски лесна за използване, има си поддръжка, обновявания, всичко. И ми е на български.
 

Горе