Приемливи размери за шапка в сайт.

Federal

Active Member
Какви са размерите, с които се прави хедъра на сайт? Предполагам, че всеки сам си решава какви да са те, но очаквам смяна на хедър на един от сайтовете, които работя и ми е нужно да разбера, какви размери да му приложа за новото изображение, така че да се унифицира с някакви модели и принципи.
 
От: Приемливи размери за шапка в сайт.

Не мисля че има стандартен размер, правиш го колкото искаш. Някои сайтове въобще нямат, други имат огромни хедъри. Зависи от сайта.
 
От: Приемливи размери за шапка в сайт.

Абсолютно безсмислен и лишен от съдържание въпрос без възможен отговор.
Пък съм от тия дето и за лайняна клечка могат да се фанат.
 
От: Приемливи размери за шапка в сайт.

Предположих, че се изработват, както при стандарти на банерите - 468х60, 728... и т.н
 
От: Приемливи размери за шапка в сайт.

Няма стандарт.
За ширина просто си вземаш ширината която искаш на сайта (акое не е responsive дизайн).
Все още има много хора на резолюция 1024x768, така че е добре ширината да е под 1010px (да остане място и за вертикален скролер).
Височината пък е абсолютно пожелание, но мен ако питаш колкото по-малко толкова по-добре... така ще има повече полезно съдържание above-the-fold (видимата част от страницата при зареждане в браузъра, преди скролиране).
Ако в главата имаш намерение да слагаш рекламен банер (аз бих заложил на 728x90) тогава естествено си вземи неговата височина и остави малко "въздух" отдолу и отгоре.
 
От: Приемливи размери за шапка в сайт.

above-the-fold

Тъкмо това щях да спомена и аз, ама колегата ме изпреварил. Това е печатарски термин, който означава всичко от началната страница на вестника което се вижда, когато вестника е сгънат на две. Там по принцип би трябвало да се намира най-важната част от сайта ти. Има и темплейти, където тази част е заета от слайдър със снимки ... всеки сам си преценява.
 

Горе