Проблем при инсталиране на Linux

mvmrik

Well-Known Member
Не ми се беше случвало такова чудо досега, та ако някой може да помогне, ще съм много благодарен.

Става въпрос за чисто нов лалтоп Acer Aspire E15, на който по никакъв начин не мога да инсталирам Kubuntu. На стария ми настолен компютър, който е доста по-бавен, се инсталира без проблем.

1. Опитах да го инсталирам от USB - свалих най-новата версия от официалния сайт, направих си бутваща флашка, както винаги съм правил и не съм имал проблеми. Няма проблем с бутването, излиза надписа Kubuntu, върти се и свети известно време, след което зацикля и не се случва нищо, а през 10-15 секунди вентилатора на лаптопа се усилва на максимум, после пак работи нормално, след това пак се засилва и това се повтаря постоянно, докато на екрана седи застиналия надпис Kubuntu.

2. Реших, че може да е от файла, свалих отново дистрибуцията, направих отново флашката и пак се получи абсолютно същото.

3. Смених флашката с друга, пак същата работа.

4. Опитах със CD - пак се получи същото.

5. Свалих по-старата версия на Kubuntu - първоначално опитвах с най-новата 15.10, а след това с 15.04 (на настолния съм със същата и си работи екстра), пак се получи същото.

6. Свалих по-старата версия 14.04 и там се получи същото.

Със сигурност проблема не е нито във файловете, нито във флашките или CD-то. Не знам защо не мога да го инсталирам и за първи път ми се случва такова нещо. Не мисля, че лаптопа има проблем, защото без никакви грижи си инсталирах Windows 7 от диск и работи без никакви проблеми. Имате ли представа как да инсталирам това Kubuntu, защото по принцип с него си работя и ми е удобен, не ми трябва windows.

Хард диска вече няколко пъти го форматирам и разделям, тествал съм го и няма проблеми с него.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Между другото, след многократните опити забелязах, че преди да тръгне бутващата флашка се изписва и изчезва много бързо това: ACPI PPC Probe Failed - не знам какво означава, но може и от там да идва проблема.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Порови се малко в биоса. Май имаше някакви настройки там за харда. Аз имах същия проблем на 1 лаптоп и така на магия го нацелих.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Гледах там, но е много беден откъм настройки почти нищо няма. Променях разни неща, но без никакъв ефект.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Нямаш ли някаква опция за Storage ? До колкото си спомням имаше възможност да избера от 3 варианта и само с единия сработи.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Опитай през Grub-а да му го пуснеш като параметър ей така: http://askubuntu.com/a/160056

Стана, даже сега пиша от линукса :) Не е точно както го показват, защото при мен беше по-различно, но имаше едно меню, което се изкарва с F7 и в него си имаше опция за забрана. Интересно, че от диска ми излиза по един начин, а от флашката по коренно различен, въпреки че са правени от един и същи файл. В крайна сметка от диска го инсталирах, защото на флашката въобще не вади никакви менюта, а директно почва с инсталацията. Стана доста бавно, но все пак се получи.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Нищо не става. Първоначално се инсталира, но после работеше адски зле и постоянно даваше грешки. След няколко рестарта спря да зарежда и още при зареждането ми изписваше ACPI PPC Probe Faileа. Писна ми вече да се опитвам да го инсталирам безуспешно, няколко дни се мъчих и нищо не се получава. Иначе Windows си работи без никакви проблеми, инсталирах 7, 8, даже и 10. При него няма никакви ядове, а линукса не може да се сложи и това е. За пръв път ми се случва такова чудо, не знаех че съществува подобен лаптоп, досега съм го инсталирам на какви ли не и никога не съм имал проблеми. Явно ще карам с Windows, макар че тъкмо бях свикнал с kubuntu и ми харесваше, но тази инсталация се оказа невъзможна.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

и аз се пробвах да инсталирам убунту, обаче не става на моя комп. Направили са нещо на хардуерно ниво (не разбирам много, да не напиша някоя глупост) и май няма биос? Отделно всичко е с някакви нива и защити, от там идва проблема. Опитвах се 10 пъти, рових се и не става да еба. А преди беше толкова лесно :) На тоя комп - закотвен с уинбоуз.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Да не ти е пуснато UEFI-то от БИОС-а (не може да нямаш БИОС)?
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Абе нещо такова, проблем на убунту е, много хора се оплакват. Уж спазвам инструкциите, изключвам го това чудо, правя другите неща, но просто не става да се инсталира и не става.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Пробвай с Live CD/USB на накой Ubuntu дериват, който е по-безпроблемен откъм драйвери - примерно Linux Mint със Cinnamod интерфейса. Ако ти бачка на live без да инсталираш ще бачка и от диска после.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Пробвах и с UEFI и без, всички варианти опитах, не става. Интересното е, че дори и на настолния ми компютър, на който преди работеше, не можах да го инсталирам. Там нямам CD и го пускам от флашка, но преди си го инсталирах без проблем. Още преди да започне инсталацията, компютъра се рестартира. Сложих Win 10 и не инсталира без никакви проблеми, тръгна си веднага и всичко е както трябва.

Не знам какво са правили, но и на двата ми компютъра не успях да го подкарам и вече съм без линукс. Даже пробвах нормалното ubuntu - различни версии, нищо не става.
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

А пробвал ли си xubuntu? Аз толкова време се мъчих да сложа минт на един ветеран и като по чудо горния проработи без проблем от live usb.
Изтеглих 15.10 и записах флашката с програма Rufus, гледах настройките ѝ от сайта на elementary os > поддръжка > инсталиране > Windows.
Успех!
 
От: Проблем при инсталиране на Linux

Днес май ми е ден да си вдигам старите теми, но по-добре така, отколкото да отварям нови. Преди няколко дни сложих Linux Mint на лаптопа, но доста трудно и с разни настройки, докато въобще успея да подкарам инсталацията. Както и да е, важното е че работи и даже ми харесва повече от Kubuntu, смятам с него да остана. Проблема е, че не ми разпознава видео картата, която е Nvidia Geforce 810M. В момента работи с някакви стандартни драйвери и ми дава "уж" препоръчителна опция за някакви Nvidia драйвери, но като ги инсталирам всичко се съсипва и системата въобще не тръгва. Оправя се само като му дам sudo apt-get remove nvidia* - така изтривам драйвера и се връща в старото положение.

Свалих драйвери от официалния сайт на Nvidia, където беше упоменат модела на видео картата, но пак става същото - като го инсталирам и съм до тук. Иначе всичко си работи горе-долу нормално, но като пускам някакви клипове или FullHd от youtube леко ми насича, а процесора е на 100%. Има ли шанс да изкарат нормални драйвери за този лаптоп и защо въобще има такива проблеми, при положение че windows се инсталира изключително елементарно и си разпознава всичко както трябва?

Освен това, компютърът не иска да се изключва. Като му дам изключване, излиза логото на mint и не се случва нищо. Трябва да задържа бутона на захранването, за да го спра.
 
Последно редактирано:

Горе