Продаване в Shopify и какви документи ми трябват за да продавам там

Askingquestions

New Member
Здравейте,
Въпроса ми е такъв. Имам продукти които искам да продавам в Америка с Shopify.
За да получавам пари от клиентите трябва да свържа Paypal Business акаунт.
За този акаунт ми трябва дебитна карта в долари.
Тази дебитна карта за да си я направя трябва ли да си регистрирам фирма и чрез нея да си изкарам картата или не?

Законно ли е да си направя просто една сметка в долари и с нея да действам или ми трябва фирма и всичко през нея трябва да минава?

Благодаря !
 
Можеш да си откриеш сметка в USD като физическо лице. Имам такава във ФИБанк от години. За други банки нямам информация но сигурно може.
Колкото до законното... да продаваш без фирма и ако натрупаш оборот, директно са те прибарали данъчните. То и с малък оборот си в “батака” но може да минеш покрай капките...
 
Законно е да е работиш като физическо лице, никой не може да те спре. Но ми се струва глупаво. Ти самия ставаш независим икономически субект и ти самия с цялото си имущество отговаряш за данъците. Смислено е да си направиш фирма с ограничена отговорност (но имай предвид че това не означава че ако не плащаш данъци и осигуровки и например прехвърлиш фирмата всичко е ок - имат си начин макар и по-труден да насочват принудителното изпълнение към собтвеността на МОЛ и даже и на каквито и да било други органи участващи в управлението на дружеството - трудно но могат. И то в пълния размер на дължимото понеже някои хора смятат че при ООД/ЕООД отговаряш само до размера на собствения капитал, такова нещо няма де юре). Ако идеята ти е да пробваш просто дали нещо върви, тогава за няколко сделки не виждам как да стане проблем - нито ще те регнат по ДДС нито кой знае какви данъци ще се натрупат, а самото недеклариране би било някаква глоба - плюс разбира се данъка с лихвата. Но това е само за дребни неща, примерно колко да тестваш пазара. Ако видиш че тръгват нещата организирай фирма и счетоводство. Щото има национална стратегия за безогледно събиране на данъци и мачкане на дребосъци.

Ако не искаш да плащаш данъци - тряба да проучиш някоя офшорна юрисдикция и там да направиш фирма. Може да има такива останали, но трябва и да провериш щатското законодателство - много е възможно щом на техния пазар се реализира стока или услуга и ако се реализира през някой данъчен рай да има някой закон че там да ти търсят данъци (в САЩ имам предвид). Нещо подобне беше в ЕС преди - ПРИМЕР фейса и гугъл продават дигитални реклами на германци без ДДС до 2015. След това бам закон - щом билинг адреса е германия и е физическо лице трябва да му начилиш немско ДДС и да го платиш на германия. Ако е френско ФЛ слагаш френско ДДС и на франция плащаш. А обратно нмачиляване и нулево ДДС само ако клиента предостави валиден ДДС номер (примерно ако е фирма). В щатите няма точно ДДС, но все пак схващаш логиката - богатите държави не искат техни граждани и фирми да ползат услуги на оператори които не плащат данъци - понеже е форма на дъмпинг и ти като си по-конкурентен от американския оператор със същата дейност те губят данъци от него (понеже той там ще си плаща като поп).
 

Горе