Продаване на големи видеа, КАК?

Kiril

Active Member
Здравейте,

Имам една главоблъсканица, за която моля за съвет! Трябва да измисля добър начин в сайт на WP и WooCommerce да се продават големи видео файлове, дълги, като времетраене по час-два.
Първото, което ми идва на ум е да компресирам видеата(колкото мога), като mp4 и да ги добавя, като Downloadable product. Но, какво ако някой иска да ги свали и гледа на смартфон?! Ще стане, ама тези видеа ще му препълнят телефона бързо :(
Второто е да ги кача в Youtube, като Unlisted, и да пращам линка. Но полсе този линк може да се разпростанява неправомерно.

Някой е ако се занимавал да сподели, най-добрия начин видеата да се гледат директно на сматфон, и да са "лични" - по-добре защитени от разпространение?

Благодаря!
 
Пускай в сайта както правят киноиндустрията - трейлър и като им хареса им пускаш еднократен линк за сваляне
 
Това звучи добре, но как да го направя с woocommerce? За еднократния линк питам?
 
Купи си достъп до vimeo, уплоадвай ги там и след това ги ембедни на сайта си, НО дай рестрикция на домейн - това е в самите настройки на всяко качено видео във Vimeo. Това ще рече, че видеото може да се гледа само на дадения домейн.
Ако някой реши да свали видеото ти с тази рестрикция, ще свали само видео частта, без аудио частта.

Аз използвам именно това за защита на моя курс.
 
Имам платен Vimeo. Сега се сетих за тази опция, която ограничава да се ембедва видеото освен на определен домейн.
Ок, ще го добавя на моя сайт, НО има ли начин да изпращам уникален линк до станицата с видеото?
 
Имам платен Vimeo. Сега се сетих за тази опция, която ограничава да се ембедва видеото освен на определен домейн.
Ок, ще го добавя на моя сайт, НО има ли начин да изпращам уникален линк до станицата с видеото?
Използвай някой плъгин за membership мисля, че woocommerc-a има - слагаш просто права да видиш еди си коя секция от сайта, трябва имаш платен достъп и всяко видео е просто с рестрикция до дадена секция и си готов - вече даваш url-те на отделната страница, където емебеднато.
 
Това се прави лесно - има фукнция за гледане на видео БЕЗ записване. Обаче ще трябва да си конвертираш видеото към HLS (HTTP live streaming). Така той ще може да го гледа БЕЗ да го смъква.
Другия вариант е да направиш HTML страничка със HTML5 video таг-а и там да набиеш линк към MP4ката.
 
Вариантът е CDN със secure tokens. Генерира се автоматично линк, който работи само за определено време, само за определен IP адрес. Видео файловете могат да са на някой сървър някъде и само да се стрйимват или пък да позволяват и сваляне, или директно да се хостват на FTP вътре в CDN услугата, което е много по-добрия вариант. Услугата , която моята фирма предлага, е точно такава, но си признавам , че не съм чел още правилата на форума (туко-що се регистрирах заради една друга тема) и затова няма да я споменавам.

Алтернативен, може би по-евтин вариант - VPS без лимит на трафика, с поне 100 мегабитов порт, Nginx със secure_link модул отгоре.
 
@Kiril един съвет, от човек, който се опитва да защити видео материали с години - НЕВЪЗМОЖНО Е!

Фокусирай усилията си към изграждане на общност, която няма да иска да споделя съдържанието, а ще иска да го запази за себе си, защото е твърде добро за споделяне.
Фокусирай се и към увеличаване на клиентите.

Не отделяй толкова време за ограничаване. Vimeo+ върши достатъчно добра работа.

Опитвал съм с най-различни варианти - HLS, RTSP, Dedicated Flash Player, портове, VPS, хардкоднати URL-и във Flowplayer ... Единственото, което не съм пробвал е услугите за $1000+ (просто защото са икономически неизгодни за мен), но дори от такива съм свалял видеа.

Една "тайна" - ако някой иска да ти открадне видео съдържанието, просто ще си запише екрана и готово. Ако ще да имаш защити за милиони, това няма как да го спреш. Единствената най-сигурна защита е да не го даваш да го гледат. Съмнявам се обаче това да ти е целта :)

Успех!

Борисов
 
Тъй като клиентите са от интелигентни американци, не се притеснявам много от крадене, колкото, че те са свикнали, ако им хареса нещо веднага да го шерват - ей така по инерция... Затова да споделя линк от unlisted видеото в YouTube не е става. За сега съм се спрял на варианта Vimeo, с ограничени права за ембедване и membership модул, както ме посъветва @blackout8
 

Горе