Продажба в магазин на приятел

Convenix

Member
Здравейте!

Аз нямам фирма. Имам идея за един продукт (ръчно изработен), който смятам, че ще се продава.

Обаче аз нямам фирма и не мога да го продавам.

Въпроса ми е, мога ли да го дам на един приятел, който има физически магазин, той да го продава?

- Той има ли право да продава такива продукти? Тоест за да продава нещо, трябва ли да има някаква фактура от къде ги е купил и т.н.
- Той може ли да ми дава печалбата и аз да декларирам дохода, както се декларира когато печелиш от Adsense?

Интересува ме легално дали това е възможно? Смисъл мога ли да му дам продуктите, той да ги продаде и после да ми плати печалбата и аз да декларирам дохода. Всичко това легално ли е?

Благодаря! :)
 

Anton_001010101

New Member
Освен ако не става въпрос за големи обороти, не мисля че има нужда да регистрираш фирма, за да му издаваш фактура и т.н. Ако е стартиращ продукт/бизнес, на твое място:
  • Аз бих тествал пазара и продукта си, като продавам там, без да регистрирам фирма в началото. Ако не ми потръгне, просто спирам и това е. Регистрицаятиа на фирми, ДДС, счестоводители си е занимавка, а ако си решил да продаваш нещо, без да си сигурен в успеха, не виждам смисъл. Относно дохода- ако ти е приятел и не става въпрос за големи суми, едва ли ще е проблем да делите %, или той да ти начислява "наем" или каквото и да реши.
  • Ако ти потръгнат, най-добре е да се регистрираш, защото по-големи обороти по-трудно се прикриват, а и не мисля, че е редно
Все пак говори с него първо, виж дали е винаги може да продаде един-два продукта в повече и да ги маркира по др начин, сиг го е правил стотици пъти, едва ли ще му е проблем.
 

Горе