Продажба на домейни и доказване на доходи

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, от скоро започнах да се интересувам от продажбата(търговия) на домейни и все повече и повече въпроси изникват. За мен не е проблем по-скоро за тези, които се занимават по-сериозно, но исках да попитам дали нещата са така както мисля.
Купувам 100 домейна и ги пускам в интернет в sedo, afternic и други сайтове за продажба на домейни. Продавам ги и печеля например 10 000лв , парите от продажбите постъпват в paypal и след това ги пускам към банковата си сметка. Така обаче сега имам приходи от чужбина 10 000лв и идва НАП и съответните органи ми пращат писмо да попълня данъчна декларация (защото всеки приход,доход се декларира до колкото знам).
Тук става интерестното вече... Как ще ги опишете тези доходи в данъчната декларация ? Не съм продавал все още домейн, но до колкото знам като продадеш домейн няма нито фактура, нито документ, нито някакъв начин да се докаже дохода ? Има ли начин да се докаже дохода ? Ако няма начин значи имате 10 000лв и не можете да ги докажете, а това означава, че явно се занимавате с незаконна дейност или пране на пари.
 
След като нямате фирма(поне с такова впечатление оставам), декларацията трябва да си я попълните като за ЕТ.
 
Да нямам фирма, но как ще ги попълня в данъчната декларация ? До колкото знам при продажбата на домейн не получаваш никакъв документ или касов бон или каквото и да е. Тоест аз имам 10 000лв, но не мога да докажа от къде са дошли. Не мога просто да кажа продавах домейни. Трябва да има някъква документална обоснованост. И се получава така - имам 10 000лв доходи, но не мога да докажа от къде са дошли. Това означава, че извършрвам незаконна дейност или пране на пари.
 
Фактурата или касовата бележка я издава този, който продава т.е. Вие. Нали сте получили парите в пейпал, как няма да можете да ги докажете? Ако пък нямате фактура за покупката е друг въпрос. Няма да Ви се признаят разходи и ще трябва да платите15%данък. Моят съвет е да си направите фирма, да си намерите счетоводител и всичко ще Ви се изясни.
 
Аз не искам фирма, защото това за мен не е постоянна дейност. Няма как всеки месец да плащам данъци, осигуровки и тнт, а да правя продажба през 3-4 месеца за по 200-300$.
Искам ако случайно успея да продам нещо и реализирам по-голям приход да си пусна данъчна декларация. Разходи не искам да ми се признават. Въпроса беше как ще ги докажа. Не съм продавал домейн и не съм ползвал Paypal за сега, затова може би не ми е ясно. Има ли основание на което постъпват парите в paypal, за да се докаже, че е от продажба ? Просто когато продавам чрез SEDO, Afternic и другите сайтове парите като постъпят в paypal не знам как се отразяват там. Просто като някакъв превод (ако е така няма как да докажеш, че си продал нещо и какво) или пише, че е някаква продажба и тнт. и за да докажеш доход трябва все пак да имаш някакво доказателство, а не просто да кажеш еми тези пари от paypal са от продажби. Например при продажба от еконт имаш бележка, ако даваш нещо под наем също си имаш документ и така за всяко нещо.
 
Последно редактирано:
Ами тогава сигурно има възможност да извадите продажбите си от сайта, в който продавате (в Амазон има такава възможност). Ако не се лъжа, продажбата на домейн, всъщност е продажба на услуга, което значи, че може и да се окаже, че трябва да се регистрирате по ДДС по чл. 97а
 
За България нямам идея как е... В Англия например, PayPal-а ми е фирмен, отделно парите от седо, дан и тн ми идват във фирмената сметка и просто в края на годината си плащам корпоративен данък.
На няколко пъти мислех да си отварям фирми в БГ, но просто всички тия неразбираеми и увъртяни изисквания ме отказват.
 

Горе