Проект- ПРЕДПРИЕМАЧ - Малък Бизнес

mantaman

Well-Known Member
Идеята е като едно съзидателно комюнити да направим един обществено полезен проект в подкрепа на дребният бизнес в БГ
Става въпрос за следното непрекъснато се повтаря колко са ниски данъците в БГ, а в същото време се чудим защо тогава бизнеса не процъфтява.
Явно е че нещата не опират само до това да са ниски данъците има и още много компоненти които определят дали бизнеса в една държава ще се развива или ще умира.

Проекта го виждам по следният начин - в тази тема да избистрим критериите по които ще класираме бизнес обстановката в страните от ЕС плюс да кажеме САЩ и някои други развити икономики за които може да намерим данни.

След като определим критериите например
- данък печалба
- необлагаем доход
- праг за регистрация по ДДС
- минимална заплата
- минимална осигуровка на собственика на фирмата
- цена за откриване на фирма
- годишна цена за счетоводство
и тн.
В общи линии за да са съпоставими нещата би трябвало да получим следните отговори:
- колко струва издръжката на една фирма за година в различните страни ако няма дейност
- колко ще платите ако има печалба 10 000 30 000 50 000 100 000 или 200 000лв

Админите да създадат нова тема която да я заключат и да я направят важна и когато има готов материал за дадена страна да се качва в темата.
Материалите предлагам да ги събираме по два начина - за страните където имаме съфорумци да си направят труда ако искат да го направят безплатно - а за страните където няма желаещи да направим един фонд в който всеки да дари колкото му е присърце и да платим на желаещи със съответният език да съберат информацията.

Аз съм убеден че държавата не разполага със систематизирана такава информация и дано ако я видят им светне от къде ни тече джапанката защото съм убеден че въпреки ниските данъци в момента БГ е едно от най трудните места в Европа за правене на бизнес. Предполагам че само Гърция е зад нас и то не щото е в криза а защото точно заради това е в криза и ние май ще сме следващите.
 
Последно редактирано:

Горе