Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

Картата на Прокредит банк я държах само защото имаха нула процента такса при плащане на битови сметки през ePay.bg (и за да имам втора карта, която да ползвам само за онлайн покупки). Обаче вече се регистрирах като III ниво потребител на ePay.bg и мога да си плащам същите месечни сметки без дебитна карта - директно от микросметката, която се зарежда чрез банков превод по уникален IBAN.

В полето за име се пише името на клиента на ePay.bg (а не името на ePay.bg).

Плаща се само за банковия превод на банката, от която се нарежда (TBI Bank взимат 0,50 лв). Ако вкараш пари колкото за 1 година плащане на сметки - ще ти излезе 0,50 лв на година (активацията на дебитната карта струва 1 лев, които няма да плащаш, защото няма да регистрираш дебитна карта).

За съжаление това не е приложимо за работещите бедни, които нямат възможност да захранят микросметката наведнъж за да им стигне за година или повече (те харчат колкото получават и не могат да си позволят да вкарват големи суми по банкови и небанкови сметки).

В много отношения бедните са прецакани - често плащат повече банкови такси. Това особено важи за САЩ - там на бедните им одират кожата от такси за осребряване на чекове и други. Услуги, които за богатите са безплатни, на бедните им излизат скъпо.

The High Cost, for the Poor, of Using a Bank
The Real Reason the Poor Go Without Bank Accounts

Банковите такси, които плащат бедните в България са смешни (често никакви - бедните се редят на опашки за да плащат без такса месечните си сметки) в сравнение с тези, които се налага да плащат бедните американци в САЩ.
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

Не мисля че в САЩ е много по-зле. Аз имам разплащателна сметка с дебитна карта в Citizens Bank и нямам месечна такса ако правя по 5 изходящи транзакции на месец. Тоест, ако пазарувам пет пъти в месеца с картата ме освобождават от таксата за поддръжка, която мисля че е нещо от сорта на 8 долара. Досега не се е налагало да я плащам. По-големите банки също предлагат добри варианти за освобождаване от такси. Най-популярният е да получаваш директен депозит на заплатата по сметка. Тоест, направено е така, че средният потребител да не се налага да плаща почти никакви такси. Кеширането на чекове е безплатно в банката, към която е сметката на човека, написал чека. В друга банка също можеш да кешираш чек безплатно, но ако си клиент, тоест имаш сметка там. В статиите се говори за специални небанкови институции, които кешират веднага всякакви чекове, но срещу дебела такса, разбира се. Това са едни павилиончета като нашите лафки, където обикновено ходят нелегално пребиваващите, криминалните елементи и работещите на черно. Никой нормален човек не ходи на такива места за пари. Също така имат и бързи кредити с огромни лихви като нашите, само че там ги рекламират като евтини заеми, за да изкараш до следващата заплата. Отива беднякът и казва, че ще получи пари след две седмици и му трябва заем да изкара дотогава. Дават му веднага и ако плати навреме няма лихва или тя е минимална. Закъснее ли обаче става страшно и може да се наложи да плати над 10 пъти повече пари, отколкото е взел. На тези номера се връзват само най-необразованите и глупави хора, но такива навсякъде има колкото искаш.
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

Бедните нямат сметка в банка, затова плащат такса за осребряване на чек. Причината да нямат сметка в банка са сложни.
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

виж черната карта Debit MasterCard на ПИБ, понеже ми излиза по-скъпа откъм такси съм на зелената visa electron
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

Прегледах картите, които се предлагат от ПИБ.

Черната карта (MasterCard Debit) е „фалшива“ кредитна карта - в действителност е дебитна, обаче търговците, които приемат само кредитни карти я приемат:

Както подсказва името й, тя е дебитна карта (Debit), но има и много от чертите на кредитните карти (MasterCard). С нея без никакви притеснения можете да правите дори резервациите, които са невъзможни с обикновена дебитна карта. Можете и да плащате във всички онлайн магазини, защото Debit MasterCard се представя като кредитна карта.

Източник: Debit MasterCard – дебитната карта, която не познава граници

С нея може да „излъжете“ търговците, които приемат само кредитни карти да ви вземат парите. (Обаче на картата пише "Debit" и някои касиери може да се инатят и да не я приемат.)

Недостатъкът е, че струва 1,50 лв на месец (вместо 0,50 лв - колкото плащате за Visa Electron и Vpay).

Дебитните карти Visa Electron и MasterCard са с възможност за безжично плащане (съответно payWave и PayPass), което няма да се хареса на любителите на шапките от станиол (налага се и картите да ги загръщат в станиол с цел „те“ да не могат да ги следят къде ходят и крадците да не могат да им точат парите безжично).

5kFFqdV.jpg


Картата V Pay няма възможност за безжично плащане и за плащане онлайн, което подобрява сигурността (няма данни на магнитната лента; за да ви я източат трябва да осъществят физически достъп до нея - само с данните, които визуално могат да бъдат копирани не става да ви откраднат парите, защото онлайн плащанията не са активирани). Обаче има такса теглене на банкомат (каквато липсва при MasterCard, която обаче има такса 1,50 лв - плащате 1 лев повече, колкото струват 5 тегления от банкомат).

Картата Maestro е за работещите бедни - дават овърдрафт в размер 5 заплати (овърдрафт е евфемизъм за „кредит за работещи бедни“ в този контекст).

/* Горното не е реклама, продадох си акциите в ПИБ отдавна, не са ми платили за ревюто. */
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

За съжаление ПИБ са намалили процента на бонуса си наполовина и са увеличили част от таксите..... ще се махам от там.
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

И ако не сте разбрали:
За фирмени сметки в Прокредит вече минималното салдо е 250лв. При физ лица е формулирано мин 1 транзакция средно за 6 месеца ИЛИ 250 валутни единици, но за фирми:
мин 6 транзакции средно за последните 6 месеца И 250 валутни единици!

Айде и честито!
 
От: Прокредит банк вдигна таксите на дебитната карта, въвежда изисквания за активност

Вече си закрих картата и разплащателната сметка, имам само спестовна сметка, за която нямам месечни такси.

Целта им беше да изгонят клиентите, които не теглят кредит от тях. Пари не им трябват, лихвите им са смешни. Трябват им балъци, които да теглят кредит.
 

Горе