Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

vitron

Member
По-младите навярно не помнят този лозунг от вестник "Работническо дело". Но погледнат под различен ъгъл той все още носи голям смисъл.
Има много теми в този форум за страданията на блогъри и дребни предприемачи при справяне в дебрите на българското данъчно законодателство. И неминуемо присъстват много оплаквания за това колко скъпо е да се поддържа фирма, да се плаща на счетоводител, сложно било пускането на ДДС декларации и др.
А какво би се получило ако няколко такива "дребни Интернет предприемачи" се обединят и водят една обща фирма, счетоводство и т.н.? Няма ли да е много по-лесно? И в края на всеки месец всеки да си вземе своето.
Да, всеки ще каже - "Всички ще знаят колко печеля и как си вадя парите". Но точно тези притеснения създават разделението благодарение на което пълним гушите на чиновниците.
Създавам тази тема, защото имам много положителен опит с точно такова обединение, което вече функционира около 2 години и всички са щастливи.

Нека и други споделят своя опит...
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

Това да си съдружник, извинявам се за израза, със сульо и пульо, е един от "най-бодливите" таралежи, който човек може сам да си вкара в гащите. Отвори сайта на който и да е районен съд, попрегледай делата и ще останеш изненадан. ;)

А чисто като счетоводен разход - ако говорим за едно ООД с 10 съдружника, което отчита приходите и разходите по сто партиди и разпределя дивиденти в аванс всеки месец, то бъди сигурен, че този счетоводител, който ще се навие на такова нещо за малка сума, ще ви изостави още след първите няколко месеца. Просто чанчът е невероятно голям. То ще са едни справки, едно чудене, едни питания от 10 съдружника, всеки търсещ своята си истина. Аз лично подобно дружество бих поел на цена, близка до тази на 10 различни дружества. ;)
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

Сигурен съм че голяма част от тези които се занимават с Интернет бизнес не са "сульо и пульо". А сульовците и пульовците е нормално да бъдат оставени да се "давят" сами
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

Един практически въпрос ме притеснява доста. Да речем, че се съберат 10 коректни човека, нежелаещи да прецакат никой, съвестни и работливи - така, имаме идеалното начало. Обединяват се в една фирма, която трябва да има свой дружествен договор/устав, който да урежда разпределението на дяловете и който устав да се спазва, и в съответствие с който устав да се разпределят дивидентите. Защото е много важно да се отчете, че не е "кой колкото си е изкарал си го взема в края на месеца", защото реално не ти си го изкарал, а компанията, в която си съдружник го е изкарала и не може просто да си изтеглиш от фирмената сметка това, което си спечелил през месеца. Та след тези кратки разяснение идва основният според мен практически проблем - ако в устава е предвидено, че съдружниците са с равни дялове, то те трябва да разпределят равни дивиденти, което дори в идеален свят не знам как се случва всеки да е докарал равен по количество и пари бизнес за месеца. И тъй като реално всеки ще докарва най-вероятно различна сума всеки месец - различна както от тази на останалите, така и различна от неговия личен принос за миналия месец, то как точно ще формулирате разпределението на дяловете си в дружествения договор.
Моля те да разясниш малко счетоводно и юридически как сте го решили този въпрос, тъй като не успявам поне на първоначален размисъл да се сетя нещо.
 
Последно редактирано:
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

milavel, съвсем резонни са ти притесненията. :)

Разпределението на дивидентите е на база капиталовото участие в дружеството на всеки един от съдружниците. Тоест размерът на дивидентите не се определя според заслугите на всеки един, а според вложеното (инвестираното) от тях. Ако възнагражденията трябва да се разпределят на база свършена работа, то тогава си говорим за правоотношения по Закона за задълженията и договорите (или т. нар. граждански договор), където в общия случай се дължи 10% данък върху доходите (вместо 5% данък върху дивидентите), както и задължителните социални и здравни осигуровки. Та в този смисъл "спестеното" в крайна сметка може да се окаже отрицателна величина.

От гледна точка на счетоводните разходи писах по-горе - пазарната цена на счетоводните услуги за подобен вид (засукано) дружество е съизмерима с това на 10 отделни (по-малки) дружества.

Аз по-горе не случайно реагирах така (на някои може да им се е сторило по-остро), защото от една страна имам професионален поглед относно счетоводната страна на нещата, а от друга за добро или лошо имам личен опит: Вече четвърта година се съдя с мои съдружници и подобна съдебна епопея не пожелавам на никого. Като цяло Ви съветвам да избягвате да влизате в съдружие (особено от типа ООД) с хора, които не познавате отдавна и си нямате взаимно доверие, градено с години (по-горе именно такива нарекох "сульо и пульо"). В едно дружество с ограничена отговорност с 3 - 4 съдружници, винаги могат да се съберат няколко с необходимото общо участие в капитала и да "изритат" някой от "неудобните" си съдружници.

Като цяло, вместо да създавате подобни "схеми" с неясен изход, само и само да спестите 100 - 200лв, по-добре вложете тези усилия в прякото увеличение на приходите с толкова и си осигурете спокойния сън.
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

именно, veda, да речем че се започне със символичен капитал от 20 лева и всеки съдружник внесе по 2, за да имат равни дялове, как практически се случва всеки да си вземе в един момент толкова, колкото е изкарал?
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

Дивидент не е задължително да се разпределя пропорционално на дяловете, а както е фиксирано в уставния договор
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

и всеки месец променяте устава ли?
 
От: Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

В устава се записва "по решение на Общото събрание". Този метод е наистина подходящ за хора които се познават добре и имат стабилно доверие помежду си.
 

Горе